Меркел притисна Борисов: Върнете си бежанците! Той пак отказа

До дни у нас идват лидерът на ЕНП и вътрешният министър на Германия
Обновена: 20 авг 2018 11:13 | 20 авг 2018 07:00,
238
Меркел притисна Борисов: Върнете си бежанците! Той пак отказа
Снимка: архив Reuters

Канцлерът на Германия Ангела Меркел е поискала от премиера Бойко Борисов България да приеме обратно бежанци по примера на Гърция. Борисов обаче е отказал.

Канцлерът и българският министър-председател са провели тежкия телефонен разговор преди дни, информират запознати правителствени източници пред "Труд".

По време на разговора Меркел в прав текст поискала от Борисов България да приема отново бежанци.

Премиерът обаче отказал категорично с мотива, че страна ни има позиция за обратното, която е изразена многократно.

Още по темата

Борисов припомнил на Меркел и че не веднъж е настоявал ЕС да дава средства за организиране на hotspot-ове - горещи точки, с временни центрове в държавите, близки до района на конфликт.

Германия вече подписа споразумение с Гърция, според което ще връща кандидатите за убежище и южната ни съседка ще приема обратно мигрантите, влезли в ЕС от нейна територия.

Според действащите правила за миграцията на Европейския съюз молбата за убежище трябва да се разглежда от властите на страната, в която първо е влязъл бежанецът.

До дни предстои у нас да пристигнат европейски лидери, които да инспектират сигурността на границата ни, която е външна на ЕС. Очаква се в България да дойдат председателят на Европейската народна партия (ЕНП) в Европейския парламент Манфред Вебер и експерти на федералния министър на вътрешните работи Ханс Зеехофер.

Именно Зеехофер и неговата партия Христоянсоциалният съюз като част от властта в Германия настоява Германия да търси начини да връща бежанците в страните, от които са влезли на територията на ЕС.

От Министерски съвет не коментират дали очакват нов натиск по време на визитите за приемане на бежанци в България.

Днес от управляващата коалиция у нас отново заявиха, че България има изготвена рамкова позиция по реформата за регламент Дъблин, като част от общата реформа на европейската система за убежище.

А на срещата на върха в Брюксел в края на юни премиерът Борисов предложи сключване на споразумения като договореността с Турция, и с Тунис и Йордания, където бягащите от война да бъдат подслонявани и подпомагани в изнесени центрове. Пак тогава българският министър-председател заяви, че ЕС трябва да приложи строга система за охрана на външните си граници и отчете нулев натиск по българските.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Имиджова публикация

238
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има теми които жегват Българина, и темата за бежанците е една от тях. Управляващите знаят, че ако *** бежанците обратно падат от власт, освен това не върви коалицията с "патриотите" да допусне обратното на предизборната им кампания. Гърците си ги приеха, но на тях заради това им поддържат стандарта изкуствено висок. На нас обаче хем да ни ги набутат хем, за без пари.
135
3
 
14
 
! Отговори
Пет преди 5 години
Пишете си за глупави съвети и протести...всичко е решено от одавна! Сега скоро само ще се подпише...те затова ще дойдат германците в София! На есен с друга песен...и се подготвя територия за бъдещата ислямска държава на бг територия.едните искат да изгонят Терористите.другите плащат за ислямска държава в Европа. Бг територия.Жалко!.
134
9
 
20
 
! Отговори
Перко преди 5 години
Добре си беше като имаше колонии. Белия свят беше при диваците. Но комунистите подпомагаха борбата им за независимост. Сега са независими. Комунизъм няма, ама диваците искат да са при белия свят.
133
5
 
15
 
! Отговори
Циник до Берлин преди 5 години
Исмаиле...бършеш ли ръцете в дюнерджийницата, преди да пишеш на мобилния?
132
3
 
30
 
! Отговори
Victimized преди 5 години
"Според действащите правила за миграцията на Европейския съюз молбата за убежище трябва да се разглежда от властите на страната, в която първо е влязъл бежанецът."Няма такива лицемери, за да влязат бежанци на територията на Германия директно, трябва или да плащат на каналджии, или да плават през цялото Средиземно, да влязат в открития океан и да направят дълъг десен завой към бреговете на тези които всъщност ги поканиха? Имате ли акъл ве брюкселски търтеи такива??
131
1
 
20
 
! Отговори
SYVET преди 5 години
SPRETE IM POMOSCHTITE I SCHTE IZBQGAT ZA MESEC GARANTE
130
29
 
9
 
! Отговори
Берлин преди 5 години
Спрете им парите на Гaньовците и да видите как набързо ще разтворят и граници и бузи. :)
129
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Той ще направи това, което му кажат началниците! Меркел е от баш началниците!Няма мърдане!
128
4
 
46
 
! Отговори
фактите преди 5 години
Eдно не разбирам - България никога не е имала колонии . Меркел "покани" бежанците . Германия , Великобритания , Франция , Италия и другите пудели на САЩ са виновни за кризата в Близкия Изток , Северна Африка . Отделно разушават и експлоатират тези райони от над 200 години насам После - ние да прибираме бежанците . Емиииии няма да стане . Може много да не протестираме , ама това е тема , където ще им дадем много як отпор
127
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
MI TE ZA VAS SA TRYGNALI DO EDIN FRAU MERKEL TUK NE ISKAT TI GI POKANI
126
2
 
46
 
! Отговори
Бравос преди 5 години
За меркел-северен паток,а за нас-бежанците...
125
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Господин Зеехофер,Няма нужда да връщате афганците и пакистанците в България. Просто ги заселете в откъснати острови в бълтийско или Северно море И им давайте българските социални помощи - п0 32 евро на месец и нищо повече. Минали са две години, през които е трябвало да научат немски, да дакажат квалификация и да започнат да работят. Сега им се полагат по 32 евро на месец инито цент повече. Като не им харесва да се връщат откъдето са дошли.
124
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ние си имаме към 1 милион бежанци от Индия и Пакистан( Пенджаб) от преди 400години, които още не са се интегрирали. Срещу 20 индо-пенджабци(роми) приемаме един афганец, когото ще върнем в родината му до 2 месеца. А защо Хорст Зеехофер не ги връща направо от Германия? Така или иначе моллите са им платили да отидат в Германия. Ако ги върнат от Германия, сигурно ще са по-малки наказанията, защото все пак са стигнали до целта.
123
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лично срещу бежанците нямам нищо против,но тази бежанска вълна се прави с определена цел да се унищожи Европа,Европа да е слаба и да не може да се съпротивлява на неправдите,а да слушка и плаща.
122
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Очаква се в България да дойдат председателят на Европейската народна партия (ЕНП) в Европейския парламент Манфред Вебер и експерти на федералния министър на вътрешните работи Ханс Зеехофер."Това би трябвало да ни отвори "очите" са сетен път,какво предствалява нашата Територия -едно "гау" на Четвъртия райх,в което могат да вършеят всякакви гаулайтери,без да се церемонят,в качеството си на каква "институция" на ЕС го правят!!!А вие крякайте възторжено,в какъв "съюз",се намирате -съюз на слуги
121
1
 
15
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 5 години
На кой ги сервирате тези само не разбирам???
120
1
 
30
 
! Отговори
Истината за Запада преди 5 години
Наплашиха западните овци, за да слушкат и работят, отбраха си 10% годни за работа харебески със семейства в Германия и Франция, направиха се на хуманисти и е време България и подобните и слуги да платят сметката.
119
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Протести до дупка,срещу несправедливи закони и закони вредящи на европейските граждани и държавите!Докато не отменят нещата,които не са в полза на държавите!
118
10
 
30
 
! Отговори
Жалка история преди 5 години
Боко просто не знае как да ви съобщи, че малкото нормални араби ще останат в Германия да работят, а терористите се връщат в България. 1-2 месеца ще се "бори" за вашите интереси, ще пишат за "героизма" му и... след това ще подпише и идват хабибитата. Честито, мишоци!
117
5
 
27
 
! Отговори
:) преди 5 години
ПР-а на Тиквата ви умайва с глупости. Истината е, че Тиквун няма сърце, морал и топки да защитава друг интерес, освен собствения си и на "началниците".