Борисов: Решението за "Олимпик" – от работна група от НС

Премиерът обяви, че по никакъв начин не се е месил в работата на КФН
Обновена: 21 авг 2018 15:35 | 21 авг 2018 15:30, Камелия Цветанова
80

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Dnes.bg

Комисията за финансов надзор е отговорност на парламента, а не на правителството, защото депутатите избират шефа й и заместниците му. Това припомни премиерът Бойко Борисов по време на извънредното заседание на НС, свикано по искане на БСП заради фалита на кипърското дружество "Олимпик" и така отговори на критиките на червените, че не поемал политическата отговорност.

"Не сме се месили по никакъв начин", отсече Борисов, за да защити министрите си, след като червената шефка Корнелия Нинова го обвини, че имало разминаване между данните на КФН и на кабинета за застрахователното дружество.

Още по темата

А специално за зам.-шефката на КФН Ралица Агайн, чиято оставка беше поискана от правителството и която вече е факт, Борисов настоя, че не я е виждал, нито чувал от години - поне 4 или 5. При него не бил постъпвал и какъвто и да било доклад от КФН.

Заради извънредното заседание на НС днес обаче Борисов призна, че вчера е извикал на разговор шефката на КФН Карина Караиванова, за да разбере за какво става дума.

"Сега съжалявам, че съм я викнал, защото днес мястото ни не е тук на този дебат, по никакъв начин не сме им се месили", настоя премиерът.

Той обаче предупреди, че от службите са му докладвали, че има съществен проблем в застраховането.

"Има хора с по 300 – 400 автомобила застраховани в Италия, Германия, Италия, Гърция, Румъния, но те са с български регистрационни номера и така или иначе проблемът ще дойде тук", обясни Борисов.

Става дума за евтини коли, които стрували по 4000 – 6000 лева и се карали от социално слаби хора в тези страни.

"Но когато настъпи застрахователна щета, нашите плащат", допълни той.

В крайна сметка премиерът предложи работна група от всички партии в парламента да помисли откъде биха могли да се вземат пари, за да се компенсират ужилените шофьори, застраховали се във фалиралото дружество "Олимпик".

Той упрекна социалистите, че като така категоричен настояват държавата да компенсира тези шофьори излизало, че само БСП искала да им помогне, а другите партии не.

"Това не е така, но въпросът е да знаем с какви пари го правим и какъв прецедент правим, предлагам всяка партия да излъчи по един или двама експерти или финансовата комисия, днес няма да го решим, но нека да поработят тези експерти няколко дни и да уеднаквим поне термините и да се каже може да се вземат пари оттук или оттам, но това да е на базата на постигнат консенсус, защото за като говоря с Горанов той казва - от този фонд не може, от другия не може", предложи премиерът.

Според него нищо не пречи да има още едно извънредно заседание на НС, на което да се реши този въпрос.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Борисов настоя, че не я е виждал, нито чувал от години - поне 4 или 5._____За сметка на това с Ердоган през месец си правите мурафети, ашкулсум ефенди, за какво да се чуваш с нея ? е можеше е така просто да поискаш да видиш некое докладчне на КФН, па да попиташ аджеба тая женица как така е станала шефка там на 29 години, без дори ида е завършила финанси или застраховане, ама ти си над тия неща. 100-200 хиляди българи пинали студена водица, е какво толкова
23
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гаранционния фонд не се използва при евентуален фалит, а да покрива щети при ПТП направено от шофьор който няма гражданска отговорност.
22
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Комисията за финансов надзор е отговорност на парламента, а не на правителството, защото депутатите избират шефа й и заместниците му."И разбира се страхливецът за пореден път избяга от отговорност и устави друг да вади горещите кестени от огъня. Предния път се изниза от власт за да не фалира при него КТБ.
21
6
 
13
 
! Отговори
Smurf преди 5 години
Не ви ли омръзна вече 20 години този човек да ви прилага все един и същ номер. Нищо не зависи от него той не знаел той не можел някой друг е отговорен. Всички в л..на само той света вода ненапита чист като сълза на девица
20
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никога не бил получавал и виждал доклад на КФН, наистина това е потресаваща новина, човек който вече близо 9 години е премиер на държавата ни не е получавал доклад на КФН, УЖАС !
19
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ха сега да видим от тези 200 000 ужилени от шайкаджиите дали някой на предсрочния вот ще гласува за ГЕРБ или ще си седи вкъщи.Ако има такъв,то той наистина е глопак.
18
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
когато в случая Борисов е абсолютно прав. Но откъде да имате мисловна дейност. Вие трябва винаги да сте против всичко,но дори нямате понятие за какво става въпрос.А и на много хора не им харесват думите му.
17
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Боце, на болниците тоалетните чинии са счупени чешмите не работят за пускане на водата след.... итнт! Бетер африазиатска бг система!
16
10
 
3
 
! Отговори
С.В. преди 5 години
А защо първо не се научите да пишете,не виждам нито един от коментиращите да е минимално поне за второкласник грамотност. Вие изобщо за какво коментирате,само да пишете буквите от азбуката. Уважаеми умници,aко всеки въпрос трябва да се решава от примиера,независимо кой е,защо са тези министри,заместници, директори,председатели и какви ли не още прасета на общата софра. Ще трябва да се лишат от хилядите левове,а това няма да им хареса.Затова си затворете устите и престанете да злобеете дори и
15
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 16 напротив сред тях е, допустимо е, и е редно да се приложи, още повече че компанията е правила вноски във фонда, неможе да пращаш всеки да се оправя сам в Кипър
14
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
най-смешен ми беше Горанов , когато озръси глупоста че внасяните пари в гаранционния фонд били недължими и те щели да ги върнат на компанията, УЖАС, на коя компания ще ги върнете бе, тя е фалирала, завлякла е един куп български граждани, измамила ги е пред очите Ви, а Вие искате да им върнете парите, които те са внесли в гаранционния фонд
13
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 15. Ами проблемът, който явно не ти е ясен, е че си има процедури и нормативни изисквания и това, което предлагаш, не е сред тях.
12
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какъв е проблема гарнциония фонд да консолидира вземанията от лица в България, да ги изплати и след това да предяви вземането към кипърския фонд, елементарно е, е сега тая година от многото дъждове тиквите са станали прекалено голями и може би нещо друго ги гложде ....... :)
11
5
 
16
 
! Отговори
Евалата Баце преди 5 години
Пак си измихме ръцете. Човека който отива на крака и за пет минути сменя зам. шеф или направо председател на Народното събрание. Той обаче няма грам вина за Олимпик. Нито за КТБ. За нищо, бе.
10
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Виновни няма, просто за пореден път изтеглихте късата клечка. Но пък вижте колко хубави магистрали съм направил!
9
4
 
18
 
! Отговори
Отчето преди 5 години
От Борисов вина?Изключено!На него вина не може да се търси , а само заслуги!Дори и визповедта си /която последно прави 2009 година /, само спомена , че всички му са виновни , но най-вече Станишев....Бойкови работи
8
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
да, прав е Баце!Стига са ланкали от трибуната, а да се залавят за работа в групите. И да излезнат с имен, каква е тази комисия която от толкоз време няма официален отчет. И да върнат трудови възнаграждения за периода.
7
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А специално за зам.-шефката на КФН Ралица Агайн, чиято оставка беше поискана от правителството и която вече е факт, Борисов настоя, че не я е виждал, нито чувал от години - поне 4 или 5. При него не бил постъпвал и какъвто и да било доклад от КФН._____Потресаващо, как може човек който е премиер 3-ти мандат да не е получавал какъвто и да било доклад от КФН, абе ти що праИш там у носо ли си бъркаш, ми като не си получавал доклад толкова време, не ти ли мина през главата мисълта че там дремат ?
6
6
 
16
 
! Отговори
ББ преди 5 години
Ало Мишо....абе не че ти се мешам ама...
5
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя не е ли полуграмотникъф, който управлява най-бре ата и да ай-корумпираната държава. Ама то се знае че пак някой друг му е виновен.