Борисов: Решението за "Олимпик" – от работна група от НС

Премиерът обяви, че по никакъв начин не се е месил в работата на КФН
Обновена: 21 авг 2018 15:35 | 21 авг 2018 15:30, Камелия Цветанова
80

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Dnes.bg

Комисията за финансов надзор е отговорност на парламента, а не на правителството, защото депутатите избират шефа й и заместниците му. Това припомни премиерът Бойко Борисов по време на извънредното заседание на НС, свикано по искане на БСП заради фалита на кипърското дружество "Олимпик" и така отговори на критиките на червените, че не поемал политическата отговорност.

"Не сме се месили по никакъв начин", отсече Борисов, за да защити министрите си, след като червената шефка Корнелия Нинова го обвини, че имало разминаване между данните на КФН и на кабинета за застрахователното дружество.

Още по темата

А специално за зам.-шефката на КФН Ралица Агайн, чиято оставка беше поискана от правителството и която вече е факт, Борисов настоя, че не я е виждал, нито чувал от години - поне 4 или 5. При него не бил постъпвал и какъвто и да било доклад от КФН.

Заради извънредното заседание на НС днес обаче Борисов призна, че вчера е извикал на разговор шефката на КФН Карина Караиванова, за да разбере за какво става дума.

"Сега съжалявам, че съм я викнал, защото днес мястото ни не е тук на този дебат, по никакъв начин не сме им се месили", настоя премиерът.

Той обаче предупреди, че от службите са му докладвали, че има съществен проблем в застраховането.

"Има хора с по 300 – 400 автомобила застраховани в Италия, Германия, Италия, Гърция, Румъния, но те са с български регистрационни номера и така или иначе проблемът ще дойде тук", обясни Борисов.

Става дума за евтини коли, които стрували по 4000 – 6000 лева и се карали от социално слаби хора в тези страни.

"Но когато настъпи застрахователна щета, нашите плащат", допълни той.

В крайна сметка премиерът предложи работна група от всички партии в парламента да помисли откъде биха могли да се вземат пари, за да се компенсират ужилените шофьори, застраховали се във фалиралото дружество "Олимпик".

Той упрекна социалистите, че като така категоричен настояват държавата да компенсира тези шофьори излизало, че само БСП искала да им помогне, а другите партии не.

"Това не е така, но въпросът е да знаем с какви пари го правим и какъв прецедент правим, предлагам всяка партия да излъчи по един или двама експерти или финансовата комисия, днес няма да го решим, но нека да поработят тези експерти няколко дни и да уеднаквим поне термините и да се каже може да се вземат пари оттук или оттам, но това да е на базата на постигнат консенсус, защото за като говоря с Горанов той казва - от този фонд не може, от другия не може", предложи премиерът.

Според него нищо не пречи да има още едно извънредно заседание на НС, на което да се реши този въпрос.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
1
 
! Отговори
АМАН от Борисов преди 5 години
БОрисов не можа да с е отърве от нагли престъпници на власт.Обратно зад всяко нагло престъпно решение се изправя Смело и защитава престъпниците.НА фона на 5 600 000 без доходи за достоен живот в България нагли престъпници на власт ограбват десетки милиарди за НЕНУЖНИ Корупционни обекти.ИМА създадено цяло министерство по ЕВРОКорупцията начело с Томиславчо Дончевия./перат милиарди ограбени от народ а през него.ДА огледат всички застахователи банки и други в БЪлгария ..
63
0
 
1
 
! Отговори
ws преди 5 години
Търговският регистър беше атакуван от кръга на Делян Пеевски през най-отпускарската седмица в началото на август, за да стане незабелязано. Е, не стана.Фалитът на Олимпик е предизвикан от една провалена наркосделка в Бразилия за 150 млн. долара в края на миналата година, прикрита като покупка на бразилски застраховател. Кипърският одитор не признава тази инвестиция и обявява фалитът през м. май. От КФН не предприемат нищо, страхувайки се от гнева на Самодържеца.Сега нека той да се страхува о
62
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
*** се побърка от страх тези 200к да не излязат на улицата и моментално симулира някаква супермвнска загрижвност. Дали ще е сега или след няколко дни няма значение. Тази празна кратуна е вредна за България и трябва да си ходи на село.
61
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дебела тикво, народното събрание ли регистрира и даде лицвнз на олимпик.
60
4
 
0
 
! Отговори
До 60 ШМАТКА преди 5 години
Абе голяма си шматка. Държавата трябва все да мисли за тебе. По това си лиичи че си комунистически ***. Свиквай вече от 30 години сме в капитализЪма. Всяка козичка за свое краченце. Всеки сам си поема риска къде си влага парите.
59
0
 
5
 
! Отговори
шматка преди 5 години
До 57От всяка застраховка на Олимпик има отчислени пари към нашия фонд.На тия по долуНе ми е работа а и няма как да науча за финансовото състояние на на компанията.Това е грижа на държавата.Има институции които да следят за това и тези институции харчат пари от нашите данъци.Това им е работата.За това им плащаме.Пак питамЗАЩО ОСТАВКА ПОДАДЕ БУШОНА ЗАМ.ШЕФ А НЕ ШЕФА(КАТА).
58
0
 
10
 
! Отговори
ИЗМАМНИЦИТЕ ГЕРБ преди 5 години
ДА НЕ СЕ ОКАЖЕ НАКРАЯ, ЧЕ "ОЛИМПИК" Е НА БОКО. КОГАТО ГОВОРЕШЕ ПРОФ. ГЕЧЕВ, ГЛЕДАШЕ КАТО Н АСРАН. "ОЛИМПИК" Е ВЪРШАЛ САМО НА БЪЛГАРСКИЯ ПАЗАР И Е ОТМЪКЛНАЛ 160 000 000 ЕВРО/СТО И ШЕСТДЕСЕТ МИЛИОНА/. НА ОФИЦИАЛНИЯ СОБСТВЕНИК НА ВЪПРОСНАТА КОМПАНИЯ, НЯКОЙ СИ ПЕДРО, ИСПАНСКАТА ДЪРЖАВА МУ ЗАБРАНЯВА ДА ИЗВЪРШВА ФИНАНСОВА ДЕЙНОСТ В ИСПАНИЯ. НО НЕВЕДОМО КАКПРЕЗ 2009 Е ПУСНАТ ДА ВЪРШИ ИЗМАМИ В БЪЛГАРИЯ. МЕДИИТЕ УГОДНИЧЕСКИ И ГУЗНО МЪЛЧАТ. ИЗГЛЕДАХМЕ ПОШЛОТО ТЕАТРО НА БОКО,ЦЕЦО ЦЕЦКА И ОНЯ Т ЪПАК КИРИЛОВ
57
1
 
3
 
! Отговори
ОСТАВКА ВЕДНАГА преди 5 години
Борисов и Патриотите да си прибират Консулите от Германия които за нищо не стават , освен че не вдигат умишлено Тел. дадени от Консулската служба ами не са и обучени да работят с необходимите Док. изисквани от Геманските власти
56
4
 
3
 
! Отговори
До 54 преди 5 години
Защо ли, защото фонда на държавата защитава само застрахователните дружества регистрирани в тази държава. Незнаенето на закона не оправдава глупостта. Живеем в капитализъм и всеки сам си поема риска. Да не сте скачало по митингите на СДСто да сваляте социализма.
55
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе защо трябва да плащат компенсация от моите данъци на тарикатите дето са си купили евтина застраховка без да четат закона. На всички е ясно че безплатен обяд няма - ако нещо е евтино то има защо. В Европейските закони ясно е разписано от кой форд трябва да си търсят компенсацията - от Кипърския където е регистрирана застрахователната компания. Да подадат колективен иск, да си наемат адвокат и да си вземат парите от там. Защо държавата трябва да компесира тарикатите, да не сме още в соца?
54
1
 
4
 
! Отговори
шматка преди 5 години
До 52Ами защото този фонд е създаден за това.Когато има фалит много хора пият студена вода но тук си има механизъм за защита.Защо не го използват.Колкото до търсенето на виновните ако въобще е юристдикцията на нашата държава това ще отнеме много време.Чудно ми е защо не се изнася инфо за потърпевшите и в други държави.Ако няма такива власта да отговори защо само в бг има ужилениНЯМА КОЙ ДА ЗАДАВА ПРАВИЛНИТЕ ВЪПРОСИ.Това ни е проблема
53
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тиквата от отговорност ли бяга? Сефте! Такъв некадърник и страхливец рядко се среща!
52
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До шматка 50ЗАЩО да се вземат парите от гаранционнният фонд???Маргините и Черепа обрали хората а сега народа да плаща.Айде стига простотии!!!Да хванат виновните и да ги накарат да си платят.Аааа, ама било го страх Тиквата и Цацата да не ги гръмнат.Е, мен кво ме брига????!!!Народа плаща че Боко е страхлив шушумига.
51
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Борко-банкянски съвсем е огънал обръчите.Вчера обяснява как ако обеъщетели пострадалите от Олимпик всъщностданъкоплатците давали парите ???????!!!!!!!!Представяте ли си??!!Съвсем до скоро всички плащания от държавната жазна бяха "Аз", "Аз", "Аз" все едно му е бащиния а сега изведнъж ......д.а.н.ъ.к.о.п.л.а.т.ц.и.т.еееее?!Що така бе Минке??Изплашен си нещо че ще ти се търси сметка ли??
50
2
 
6
 
! Отговори
шматка преди 5 години
Какъв е проблема да се вземат парите от там откъдето трябва-гаранционния фонд.Защо власта се опъва.Да не би той да е кух и в него да няма нищо.Защо оставка подава зам.шефа а не шефа на КФН.
49
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От БСП няма нищо съществено.Една слаба та слаба опозиция. Само пушилка .
48
5
 
7
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 години
Радев е виновен... - импийчмънт...
47
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Реално погледнато на Нинова тиквата е два пъти по дебела и продължава устойчиво да нараства.
46
3
 
6
 
! Отговори
Така е преди 5 години
Отвратителни и гнусни тикви.
45
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Комисията за финансов надзор е отговорност на парламента, а не на правителството, защото депутатите избират шефа й и заместниците му.Депутатите на ГЕРБ сиреч Бойко и на пишман патриотите кой слушат? Сигурно Нинова, а не Бойко.