Парламентът я пусна! Агайн си тръгна със 138 "За"

НС задължи КФН до 7 септември да изготви доклад за "Олимпик"
Обновена: 21 авг 2018 16:41 | 21 авг 2018 16:39,
38
Парламентът я пусна! Агайн си тръгна със 138 "За"
Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Dnes.bg

Парламентът освободи зам.-шефката на Комисията за финансов надзор /КФН/ Ралица Агайн от поста й.

Вчера финансовият министър Владислав Горанов поиска оставката на Агайн заради сериозни пропуски в работата й като ръководител на управлението "Застрахователен надзор" в Комисията при случая с фалита на кипърското застрахователно дружество "Олимпик".

Днес Ралица Агайн подаде оставката си по време на извънредното заседание на парламента, а депутатите я гласуваха с 138 "За", 3 "Против" и 3 "въздържали се".

Още по темата

По време на дебатите Ралица Агайн настоя, че КФН не е допуснала пропуски и всичко е изпълнено стриктно по европейското законодателство.

Тя уточни, че гражданите ще трябва да изчакат процедурата по ликвидация на дружеството в Кипър, при която да получат обезщетенията си.

За да започне изплащането на обезщетенията са необходими две действия - едното от страна на компетентния съд в Кипър, който трябва да се произнесе по искането на кипърския регулатор за обявяване на компанията в ликвидация, което се очаква да стане през септември. Другото действие е уточняване на механизмите на плащанията между нашия и кипърския гаранционен фонд, посочи Агайн.

Тя уточни, че на 17 август са прекратени 197 хиляди полици, като голяма част от тях са сключени на разсрочено плащане и потребителите просто няма да платят следващата вноска.

"За 29 хиляди човека плащането е по-съществено и ще надхвърли 100 лева", добави Агайн.

По време на обсъжданията червената шефка Корнелия Нинова настоя, че има разминавания между изнесената информация от Ралица Агайн и правителството и настоя да бъдат изчистени тези различия.

"Премиерът заяви публично, че който се е подлъгал да плаща евтини застраховки, да търпи риск. Вие казвате, че цената не е била дъмпингова. Премиерът заяви, че ако държавата се намеси, ще бъде за сметка на данъкоплатците, а вие твърдите, че ще е за сметка на гаранционните фондове. Второ разминаване", настоя Нинова.

От своя страна финансовият министър Владислав Горанов настоя, че ако с парите от гаранционния фонд се покрие риска на "Олимпик" ще бъдат ощетени българските граждани.

"В своя доклад Ралица Агайн, зам.-председател на КФН, която днес подаде оставка, казва, че загубата за притежатели на полици трябва да се покрият от Кипърския гаранционен фонд, каквато е и нашата теза", посочи Горанов.

"Обезпечителният фонд на България е приложим само за фалит на български застрахователи и не може да се използва за останалите застрахователи. Ако сключиш договор с небългарска компания, рискът да загубиш полицата си е реален и няма начин да бъде покрит. Всеки български гражданин трябва да знае, че ако сключи застраховка с чужд застраховател, няма гаранционен фонд, който да покрие загубите при фалит", обясни той.

Той добави, че ще бъде сформирана и работна група от Министерството на финансите, КФН, МВнР и представители на Гаранционния фонд по случая.

Малко по-късно парламентът задължи Комисията за финансов надзор до 7 септември да предостави доклад за осъществения от нея надзор върху дейността на фалиралия застраховател "Олимпик".

Освен това, комисията трябва да каже чия е собствеността на регистрираното в Кипър дружество, както и в какъв размер и на какво основание са направените от него вноски в Гаранционния фонд.

Мерките, предложени от ГЕРБ, бяха приети със 107 гласа "За", 5 – "Против", и 59 – "въздържал се".

В решението се предвижда също КФН да предостави информация и за общото състоянието на фонда и внасяните вноски в него.

Вицепремиерът Екатерина Захариева и финансовият министър Владислав Горанов, съвместно с КФН, трябва да потърсят възможности за оказване на помощ, в това число правна, на клиентите на "Олимпик", сключили застраховка "Гражданска отговорност", чието действие е прекратено след 17 август, при упражняването на правата им във връзка с отнемането на лиценза, е записано още в текста.

БСП предложиха сходно проекторешение, но с една съществена разлика, която предизвика разгорещени дебати между управляващи и опозиция. Според левицата министърът на финансите трябва да намери механизъм, по който държавата да възстанови платените суми на ужилените клиенти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
20, какво и трябвало да се контролира, а не е станало така? А задълженията на застраховагеля е трябвало да са гарантирани със заделен резерв.Има нещо много гнило в така представения на масите проблем.
29
2
 
6
 
! Отговори
Гост преди 5 години
Говори се и се пише за Ралица Агайн, а е по - правилно да се пише за Ралица Агайн - Гури. Кой е Елвин Гури? Проверете сами.
28
1
 
11
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
Нещо не е наред с обясненията, които дава Горанов: "Обезпечителният фонд на България е приложим само за фалит на български застрахователи и не може да се използва за останалите застрахователи"А в кодекса за застраховане пише:Чл. 565 (1) При условията на този кодекс се гарантират вземанията при несъстоятелност на:2. клон на застраховател от трета държава, регистриран в Република България само за извършваната чрез клона дейност в страната.А Олимпик няма как да не е регистриран за дейност у нас
27
2
 
6
 
! Отговори
Yudeo= fahist преди 5 години
.. Ve6tica....Nepeilichna nahalna.....kifloch!
26
2
 
16
 
! Отговори
Ах, тази депутатка.. преди 5 години
...дето ни оправи за 800 дни. Тя, милата, така и не разбра тогава защо е в НС, а към днешна дата е (била) шеф на КФН?!? Каква са изискванията в днешно време... Може би сега ще я лепнат и на още по-висока позиция? Как ми напомня на един филм с Джим Кери...на филма, на заглавието...
25
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От заглавието излиза, че досега Парламентът я е държал насила, а пък като я назначаваха уж я бяха поканили?Тва по НПК по колко точно члена е подсъдно?
24
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Застрахователния пазар е много строго регулиран,но това явно е останало само по документи и наредби за тази компания!Аз за цяла седмица не чух как така обявиха фалит,след като те са длъжни да заделят задължителни резерви за предстоящи плащания на база на обема който са направили.Това трябва да го контролира точно КФН?!?Къде бяха?Дали наистина Бул инс са следващите,както се твърди?И имат ли представа и там какво се случва?
23
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тя оплеска нещата с финансовия надзор на застрахователите, а Борисов й благодари сърдечно за това, което свърши.
22
2
 
14
 
! Отговори
До 10 преди 5 години
Явно не са били най-евтини застраховките в Олимпик, щом не съм направил там гражданската. Лично на мен ми се свиди всяка стотинка за гражданската и гледам най-ниската цена.
21
2
 
11
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 5 години
И всичко това за да вдигнат премиите с 40-70 %,а някои с повече.Някак си това мина незабелязано,а всъщност това беше целта.
20
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 19Контрол бе пич,контрол се нарича тази грешка! Липса на контрол върху дейността на компанията!Да не си мислиш,че престъпления се извършват само с маски и пистолети!
19
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Може ли някой да обясни грамотно какво е сгрешил този пореден бушон? Но конкретно да посочи, без словесни *** и празни приказки.
18
2
 
14
 
! Отговори
Отговор преди 5 години
До Роб на влаЗта 8 Ралица е строго наказана. От утре започва нова още по платена работа.
17
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тая е за затвора!
16
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До евтиното-скъпо:Ми струва си, що да не си струва? На мен ми бяха останали 40 дни от последната вноска 45 лв. Демек някъде с 15 лв. ме завлякоха, ама общо ми излезе по-евтино.
15
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Грозна юдейка.
14
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бушоните си горят, ама главният генератор си остава.
13
2
 
17
 
! Отговори
Курнелия лицемерка преди 5 години
*** Нинова започна да чисти БСП от крадци и мафиоти като Георги Гергов, Дъбов,Гуцанов, Ат.Мерджанов, М.Миков,Георги Божинов,Янаки Стоилов,В.Лечева, Кр.Янков и др. браво на нея, ама има още много работа, но трябва накрая да изчисти и себе си, защото е милионерка, но не от бизнес...
12
1
 
19
 
! Отговори
Дедо ми преди 5 години
Висш ръководен състав на ДС и МВР до 1990г.Минчо Симеонов Агайн-зам.председател на КДС,първи зам.министър на МВР.ген.лейт.
11
4
 
7
 
! Отговори
ПЕНКО преди 5 години
ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ ЗА ФАМИЛИЯТА АГАЙН . АЗ СЪМ ТЕХЕН СЪРАТНИК ПО ПОЛИТИЧЕСКА ОПРДЕЛЕНОСТ !!! НО ДА СЕ УСИРАШ В СЪСИПИЯ НА НАРОДА НИ -НЕ Е ПРОФЕСИОНАЛНО !!!