Към ERM II с план: По-силен надзор, борба с прането на пари...

Правителството прие мерки със срок за изпълнение до юни догодина
Обновена: 22 авг 2018 19:06 | 22 авг 2018 15:45, Веселина Йорданова
92
Към ERM II с план: По-силен надзор, борба с прането на пари...
Снимка: БТА, архив

До края на юни 2019 г. трябва да се изпълнят мерките в приетия от правителството днес план във връзка с присъединяването ни към Валутния механизъм II (ERM II) и към Банковия съюз. Целта на страната ни е това да стане до юли следващата година.

Освен приемане на редица законови промени от парламента, мерките се изразяват в засилване на надзора в банковия сектор чрез тясно сътрудничество с Европейската централна банка, засилване на надзора върху небанковия финансов сектор (пенсионни фондове и застрахователни дружества), засилване на рамката за борба с изпирането на пари, модернизиране на рамката за управление на държавните предприятия и др.

Още по темата

Изпълнението им ще осигури спазването на предварително поетите ангажименти в области на политиката, които са от голямо значение за плавния преход към ERM II и към Банковия съюз, съобщиха от правителствената пресслужба.

Крайният резултат ще е да се въведе еврото след изпълнение на всички критерии за конвергенция, в съответствие с член 140 от Договора за функционирането на Европейския съюз.

Намерението на страната ни за кандидатстване във Валутния механизъм вече получи политическа подкрепа от Еврогрупата.

Според заместник-председателя на Европейската комисия Валдис Домбровскис, отговарящ за единната валута, финансовата стабилност, финансовите услуги и капиталовите пазари, България може да влезе в еврозоната три години след постъпването в т. нар. чакалня - механизма ЕRМ II. 

Очаква се следващото лято Европейската централна банка (ЕЦБ) да обяви оценката си за готовността на нашата страна да премине в изчакване.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
6
 
18
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 5 години
Българите могат само да губят ако влезем в еврозоната. В момента всякаква защита на банковите влогове в еврозоната е премахната и реално при проблем с ново КТБ изискването е да ви връщат пари достатъчни за 5 дни дневни разходи или 100-на евро. Ако КТБ беше фалирала и бяхме в еврозоната хората можеше да загубят голямата част от парите си и фирмите от оборотните си средства. Представете си паниката, която ще настъпи при следващата криза и когато мнозинството научи за евро-правилата...
7
17
 
3
 
! Отговори
www преди 5 години
Не върви нещо хейта како ***, дай опорни точки! не я разбират нашите хора тази тема, трудна! Дай за поскъпването на хляба и там такива!
6
5
 
36
 
! Отговори
Сериозно преди 5 години
То не бяха обещания:1. Като влезем във валутния борд2. Като влезем в НАТО3. Като влезем в ЕС...Всичките свързани със "светло" бъдеще, високи доходи и т.н., а се случи точно обратното - намаляващо и застаряващо население, емиграция, най-бедни в Европа и на опашката в света, разруха по села и пътища, беззъби старци, ровещи по кофите хора... Сега нова куха дитирамба - ЕРМ 1, 2, 3... интересно още ли има кой да се връзва на *** обещания за "светло" бъдеще...
5
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега сме в пред изчакване на чакането за предверието на чакалнятаБОРИСОВ е портиераА кой му е началника?
4
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този пpocт човек пак се занимава със сложни и не свойствени работи. Тези дела са извън възможностите му. Ще ни загроби, цените ще скочат с 50-60℅ и накрая ние ще платиме сметката за тъпoтата му.
3
21
 
6
 
! Отговори
www преди 5 години
Айде Позитано, закъснявате! Местете се от статията с децата от хора на БНР, там се изказахте многократно. Сега малко хейт към Европа и общата валута! Ще плащаме само за негативни коментари под тази тема, че иначе е плюс за правителството!
2
4
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя пак ще бори прането на пари....... точно както пребори корупцията и контрабандата
1
10
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като изключим, че пак никой не пита народа дали искаме еврозоната, управляващите бързат да преизпълнят плана. Както влезнахме ей така изведнъж в ЕС, НАТО, затворихме цял АЕЦ и тн. За тва ли се срина търговския регистър...да заметем, че законови мерки ще се приемат. РАЗПАД!!!