Чума по овците и козите вече няма, доказано е!

Все още се чакат резултатите от част от вторите проби
58
Чума по овците и козите вече няма, доказано е!
Снимка: Булфоот, архив

Към момента вторите проби за чума по козите и овцете не дават позитивни резултати. В това увери земеделският министър Румен Порожанов.

Още по темата

"Има над 8000 проби, които са взети в момента, те ще бъдат обработени до една седмица в 5 лаборатории, за да може да стане бързо тяхната обработка и да може да се предприемат поетапни действия за освобождаване от оборното гледане в тези райони", съобщи Порожанов.

Вторите проби са взети от целия 10-километров, разширен 20-километров, диапазон около селищата, в които имаше огнища.

"В тези 5 малки села, в които бяха констатирани положителни проби, потвърдени от френска лаборатория, там бяха предприети мерки и, разбира се, след това бяха обезщетени до един всички земеделски стопани. Така че, това са вторите проби, които трябва да покажат има ли разпространение, дали има разширение на това заболяване.Чума имаше в България, потвърдено е от лабораторните проби", категоричен беше министърът пред bTV.

"Лабораторни проби бяха извадени, бяха показани, включително и позитивните резултати на френската лаборатория. При аутопсията на определени животни в района на Шарково и другите две населени места имаше животни с клиника, включително с антитела", припомни Порожанов.

Той добави, че първите проби са стартирали юни, потвърдени през юли, над 400 проби първоначално са били изпратени и потвърждавани, както за Воден и за Кости, така и за Шарково, и още две села, имало е и потвърждение от френската лаборатория.

"В едно от стадата в Болярово имаше съмнителна проба с високо съдържание на нуклеинова киселина, затова предложихме да бъдат взети втори проби, като лично гарантирах на стопаните, че ще наблюдавам тези проби, но те отказаха да ги допуснат, което е нарушение на закона", съобщи Румен Порожанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как изчезна изведнъж таз ч,ума? Сега проказа може да дойде...
46
2
 
6
 
! Отговори
Дръндер преди 5 години
"Вече" ТИ майтапиш ли се с мен? Е**ваш ли се? Чума по животните още няма! Това е правилното заглавие!
45
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Въпросът дали има чума по животните или не е еквивалентен на въпроса дали има извънземни. Не е необходимо да се доказва, че ги има- който не вярва, да докаже обратното.
44
0
 
1
 
! Отговори
направи и ти справка преди 5 години
До Анонимен 40 какво означава "дублетна форма".
43
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 33 Сметката им няма как да излезе,защото успяха да избият много малко животни като брой. Борбата е за огромни суми, но се разчу прекалено много и се уплашиха. Сега да видим как ще оправят баланса.
42
9
 
2
 
! Отговори
месара преди 5 години
абе няма ли да има ниново протестче, пари ми трябват - ток да плащам!
41
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този *** министъртиква не знаеше след целя този цирк с какви документи да разполагали докторято-убийци! Не знам как мжаха тези ветеринари да посегнат на здрави животни! Позорно е! Повсеместна некадърност и неадекватност е в герберката ***! Кога Господи ще нимотървеш от тези скапани ***!
40
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От цялата история има един, само един възможен изход. Тиквата да се прибира от Созопол на свои разноски, да си плати от натрупаните пари всички разходи за произволните разходки по любовни визити и да ПОДАВА ОСТАВКА МИГНОВЕНО! Долу герб, долу под земята!
39
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Овцете, а не овците. Справка Вазов, Елин Пелин и други класици.
38
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"В едно от стадата в Болярово имаше съмнителна проба с високо съдържание на нуклеинова киселина".Ами да, естествено, че ще има. Това да не са овце- роботи или може би овцедроиди? Даже като във всеки организъм имало РНК (рибо-нуклеинова), че и ДНК(деоксирибонуклеинова) киселини, представете си! Тез направо къртят мивки с познанията си по биология.
37
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чума ВЕЧЕ нямало. Кога доказаха, че е имало въобще?! Оставка бее тикви! Оставка моментално! Некадърници! Бушони смотани!
36
1
 
22
 
! Отговори
ВРЕТЕНАР преди 5 години
ВЕЧЕ НЯМА ЗАЩОТО НЕ Е ИМАЛО !!! ФЕРЩЕЙН !!
35
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А бе хора защо думата с която започва статията е цезурирана в коментарите и се замества от звездички? Това престараване ли е или е наложена забрана? Ако е престараване е резил за журналистиката. Ако е забрана явно "демократична" България надмина живковата.
34
1
 
16
 
! Отговори
Mi6osp преди 5 години
Чума не е имало. Властта искаше да я внесе, но от други скандали не и остана време. Виж, търговският регистър уйде у ряката, за радост на всички всички крадци и мутри на територията.
33
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ч ума та не г рам отностпо кого ходи и има ли фондове срещу нея?
32
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След като изтрепахте хиляди, за да излезе вероятно сметката с получените евросубсидии, вече няма чу.***. Ама не е имало, защото нямаше да пропуснете да покажете клинична картина на болно животно. Нямаше такова, нито умряло от чу.***. И колко даде ЕС като компенсация за убито животно и колко дадохте вие на стопаните? Съсипахте поминъка и живота на хората.
31
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хахаха по офцити няма ама по драскачити има
30
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След дъжд качулка.Сега им възстановете добитъка на хората!И заплатете моралните щети и стреса!
29
1
 
21
 
! Отговори
мак преди 5 години
Яки глоби и оставки за отговорните. Ех, мечти...
28
0
 
23
 
! Отговори
Gosho преди 5 години
По овцИте не ни интересува..., важно е да няма по овцЕте!