Военни в САЩ – да, но не за новия ни изтребител

Нямало как да повлияят на избора на нов боен самолет
54
Военни в САЩ – да, но не за новия ни изтребител
Снимка: Reuters, архив

Българската страна няма как да повлияе на този етап по никакъв начин на решението на държавите, на които сме изпратили искане за предложение във връзка с придобиването на боен самолет. В това увери заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов, след като президентът Румен Радев разкритикува посещението на родната делегация от 27 август в САЩ, която ще бъде водена именно от Запрянов.

Още по темата

Според президента, след като България е изпратила покана за предложение за оферта за нов тип изтребител на авиацията ни и до САЩ, не е редно да има разговори, защото е възможно влияние върху конкурса за боен самолет.

Запрянов обаче припомни, че се намираме в процедура, в която сме изпратили искане за предложения до няколко държави и, съгласно изискванията, страните трябва да подготвят своите отговори на нашето искане за предложение, като срокът е 1 октомври.

Поканата за посещението в САЩ е за военнотехнически консултации, такава покана можем да получим и от други държави и ще откликнем позитивно и на тях, обясни Запрянов. Той посочи, че целта е на базата на тези консултации да изясним какви са ни изискванията, методиката на оценка и как ще подхождаме. Ние държим на пълна прозрачност между всички участници, работим с правителствата и трябва да бъдем достатъчно открити и прозрачни, допълни заместник-министърът на отбраната, цитиран от БТА.

Той каза, че за съжаление сроковете за изготвяне на тези оферти са малки - три месеца, и отбеляза, че такива военнотехнически консултации биха улеснили нашите партньори по-бързо да подготвят отговорите си.

Запрянов допълни, че ако имаме непълни оферти, ще загубим време след това да ги доуточняваме.

Пояснявайки точно какво искаме, се надяваме на 1 октомври да имаме достатъчно пълни оферти, за да спестим време, отбеляза той.

По повод коментарите около посещението Запрянов каза, че би могло да има такива въпроси, ако такива консултации се водят, след като сме получили офертите и след като имаме предложенията на всички държави. Ако има такива въпроси, трябва да успокоим хората, които ги задават, че на този етап няма как да повлияем на крайната оценка, защото тя зависи от това, което ще ни напишат на 1 октомври, допълни той.

Запрянов уточни, че в делегацията на МО, освен самият него, ще има и двама авиационни експерти, включително и ръководителят на проекта. Ще пътуват и специалисти по финансовите въпроси и по международно договаряне и по международно правните въпроси.

"Няма как да има нещо непрозрачно, защото този договор ще трябва да мине след това през правителството и през парламента", категоричен беше Атанас Запрянов.


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
1
 
! Отговори
до Самолети не са преди 4 месеца
не може ти да си живуркаш и увеличаваш заплатите а другите да се харчат и вадят от батака
51
4
 
8
 
! Отговори
Самолети не са нужни преди 5 месеца
Нови 4-5 самолети не са ни нужни. Дали ще имаме 4 нови самолета или не, няма никакво значение при един конфликт с Русия или Турция. Даже е смешно да си го помислим. Много по-добре би било тези 4 милиарда лева да бъдат похарчени смислено в увеличение на доходите (заплати и пенсии), за доближаване на средно Европейското ниво на доходите, а не безсмислено, защото иначе в България при тази огромна бедност няма да останат хора и въобще няма да ни е нужна армия. Ние сме в НАТО и в ЕС и мощната им колективната защита трябва да се използва оптимално от нас.
50
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Боби

Боби, ти в каменната ера ли живееш?
49
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Запрянов и Ко. са отишли на шляй пазар.
48
1
 
4
 
! Отговори
Веско преди 5 месеца
Не мога да разбера телешкия възторг у популацията от изхарчването на милиард за нещо абсолщтно безполезно. Никой от така наречените политици, няма идея за какво ще се ползват тези 6-8самолета. От които 4 вероятно ще са в готовност. За превъзходство във въздуха не може да се говори. За разузнаване - доста луксозно. Да атакуваме някой, може, ама нали уж сме за мир. Света се промени, войната също! Купете си дронове. Още по-добре да започнем да си правим! И леки самолети можем.
47
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Боби

Брех, май си се осъзнал най - накрая :)))))))))))))))))))))))))) Стига руски глупости!
46
5
 
5
 
! Отговори
2+2 преди 5 месеца
Нали нагуши руснаците със 100 милиона сега гледа да заработи още за тях
45
7
 
7
 
! Отговори
Боби преди 5 месеца
F16 или F18. Нови. Това е положението.
44
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Дано им набият канчетата та да престанем да хвърляме десетки милиони за ремонт на съветските варели.
43
15
 
8
 
! Отговори
пехотинец преди 5 месеца
Лицето Радев има право да си отваря предателската Кремълска уста само на колене пред диктатора. Но в България няма никакво право да трови въздуха с нечистоплътните си слова!
42
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
в тези тенекии от сирене f16 е останало малко сиренце колкото да се хванат мишките
41
5
 
8
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 5 месеца
Или казано - чакаме оферти - Кой ще ни даде най много милиони под масата- Който ги даде той печели- а самолетите - ами то и нови самолети падат както си летят )) ХМ !! Още преди 1 година казах - Самолетите ще са стари Ф 16 от САЩ ползвани за тренажор на млади пилоти и тотално захабени и стари !!! От далаверката ще спечелят разни политически фигурки сума в порядъка на 1 милиард и нагоре долара !!
40
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен 32

Да бе дори Израел не разполага с техни Ф-22 всичност само САЩ ги използва за сега.
39
6
 
10
 
! Отговори
Щирлиц преди 5 месеца
Ф-16 как се справя с рязането на електропроводи?Все пак трябва да отговаря на родните високи изисквания за сигурност,затова питам?
38
3
 
0
 
! Отговори
GOSPOD БаВи НО преди 5 месеца
България /ограбвана през нагли престъпници менкани на власт в София

Има скромно около 60 000 максимум 1 000 000 тежко въоръжени летящи защитници ..

Най тежките развиват скромните 900 000 км в час.
37
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ами Пит Кръстев друго казва. Другооо *** псевдопатриотски
36
11
 
19
 
! Отговори
Пешо преди 5 месеца
Тия пак ще хвърлят пари на вятъра буквално и ще вземат ф16 от 1960та година. Отдавна спрях да очаквам управляващите да гледат първо интересите на държавата от колкото техните собствени интереси.
35
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Бъдещата война няма да се води със самолети, а с ракети.
Дори и да излетят самолетите, после няма да има къде да кацнат.
34
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Задно, ти ли ще ги караш тези самолети, дето ще ги "ДОКОПАМЕ"
Аман от разни пъпчиви недораслеци.
33
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Трите прибалтийски държави НЯМЯТ АВИАЦИЯ. пази ги НАТО.
Смешно е да се мисли, че с няколко самолета можем да направим нещо.
Въпросът е, да се похарчат 4 милиарда от нашия гръб и да влязат в касичките на американците. Това е целта на упражнението, не онези глупости за отбраната.