Военни в САЩ – да, но не за новия ни изтребител

Нямало как да повлияят на избора на нов боен самолет
54
Военни в САЩ – да, но не за новия ни изтребител
Снимка: Reuters, архив

Българската страна няма как да повлияе на този етап по никакъв начин на решението на държавите, на които сме изпратили искане за предложение във връзка с придобиването на боен самолет. В това увери заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов, след като президентът Румен Радев разкритикува посещението на родната делегация от 27 август в САЩ, която ще бъде водена именно от Запрянов.

Още по темата

Според президента, след като България е изпратила покана за предложение за оферта за нов тип изтребител на авиацията ни и до САЩ, не е редно да има разговори, защото е възможно влияние върху конкурса за боен самолет.

Запрянов обаче припомни, че се намираме в процедура, в която сме изпратили искане за предложения до няколко държави и, съгласно изискванията, страните трябва да подготвят своите отговори на нашето искане за предложение, като срокът е 1 октомври.

Поканата за посещението в САЩ е за военнотехнически консултации, такава покана можем да получим и от други държави и ще откликнем позитивно и на тях, обясни Запрянов. Той посочи, че целта е на базата на тези консултации да изясним какви са ни изискванията, методиката на оценка и как ще подхождаме. Ние държим на пълна прозрачност между всички участници, работим с правителствата и трябва да бъдем достатъчно открити и прозрачни, допълни заместник-министърът на отбраната, цитиран от БТА.

Той каза, че за съжаление сроковете за изготвяне на тези оферти са малки - три месеца, и отбеляза, че такива военнотехнически консултации биха улеснили нашите партньори по-бързо да подготвят отговорите си.

Запрянов допълни, че ако имаме непълни оферти, ще загубим време след това да ги доуточняваме.

Пояснявайки точно какво искаме, се надяваме на 1 октомври да имаме достатъчно пълни оферти, за да спестим време, отбеляза той.

По повод коментарите около посещението Запрянов каза, че би могло да има такива въпроси, ако такива консултации се водят, след като сме получили офертите и след като имаме предложенията на всички държави. Ако има такива въпроси, трябва да успокоим хората, които ги задават, че на този етап няма как да повлияем на крайната оценка, защото тя зависи от това, което ще ни напишат на 1 октомври, допълни той.

Запрянов уточни, че в делегацията на МО, освен самият него, ще има и двама авиационни експерти, включително и ръководителят на проекта. Ще пътуват и специалисти по финансовите въпроси и по международно договаряне и по международно правните въпроси.

"Няма как да има нещо непрозрачно, защото този договор ще трябва да мине след това през правителството и през парламента", категоричен беше Атанас Запрянов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
12
 
9
 
! Отговори
Факт преди 5 години
Единственият ни враг е Турция и новите/стари самолети трябва да са поне равностойни на турските.Това трябва да е критерият.За противопоставяне на Русия е смешно да се говори.Колкото до МИГ-овете-наистина трябва да ги изоставим.И не за друго,а защото макар и да летят чудесно са безнадеждно остарели като авионика,а модернизацията им до съвременно ниво е непосилна.Най-добре е да се продадат,докато струват нещо.
10
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дрън, дрън.А зад термина военнотехническа консултация, точно този тип разговори ще е провеждат. Какви пари можем да дадем, за да се класират точните самолети. Ако имат наглостта (по вероятно е да !), ще обсъждат и комисионни.Интересно обаче е, какво ще се получи накрая, щото днешните обещания, ако се разминат с утрешните реалности, някой ще плати разликата.Ще поживеем ще видим!
9
2
 
20
 
! Отговори
Майтапчия преди 5 години
Ако авиоджамбазите ни са като автоджамбазите-ясно какъв ще е резултатът...
8
10
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много богатите Германия , Англия, Испания , Франция , Сащ , Норвегия , Дания и дрНемогат да си позволят да подарят на България 10на самолета ...А искат да имат геоо позицияя в нашата страна. Жалка работа. НАТО има стотици хиляди самолети и само да кихне може да достави самолети. Не разбирам защо е тоя батак.
7
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 6И правилно третират народонаселението като шебеци. Ами то си е такова.
6
6
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не бе, как ви мина през ума че отиват да уговорят подкупа за изтребителите.Абсурд!Отиват да гледат US-Open и да пият по някоя студена бира.П.П. Имам усещането че управлващите ТРЕТИРАТ народо-населението като шебеци.Тсзи ви нямат за живи, алоуууу, плебса?!Смятат че и в ... да ви оставят вие ще сте доволни и нахранени.
5
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 1В края на краищата то си е за нас, за нашата държава и нашите пилоти. Времето ще покаже кой крив кой прав. Но да се радвате на евентуално 10-на самолета модел 1960 г. е меко казано глупаво.
4
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Фуражкатаа пак пречи.
3
5
 
19
 
! Отговори
МИЛ ИЛИ ОН преди 5 години
глупости някой иска *** се ОБЛАЖИ С НЯКОЙ МИ ЛИ ОНН
2
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе ше го купуваме изстребител "нов внос" то е ясно.
1
27
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Малии нашите русофили ще изпаднат в нервна криза :)