Пътищата убийци в страната – 48. Аквапланинг и...

Ремонтирали се приоритетно, но не могат да се затворят
59
Пътищата убийци в страната – 48. Аквапланинг и...
Снимка: Булфото, архив

След жестоката катастрофа край Своге, която отне живота на 16 души, а други 21 са в болница с тежки наранявания, се оказа, че е пътят е проблемен.

Още по темата

Регионалният министър Николай Нанков призна, че в страната има 48 подобни участъка, които правят аквапланинг. Те се ремонтирали приоритетно, но до затваряне на пътни участъци не можело да се стигне.

А конкретно за пътното трасе край Своге, където се обърна автобуса с пенсионерите, Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) пет пъти карала фирмата да отстрани дефектите.

"Длъжностните лица ще си понесат отговорността за неотстранените дефекти", обеща Нанков пред Нова тв.

"Според договора всички констатирани дефекти трябва да бъдат отстранени за сметка на изпълнителя. Пътят е приет без никаква забележка от 20-членна приемателна комисия. Дефектите е трябвало да бъдат отстранени до 15 август. Колегите от АПИ са били уведомени на 19 август, че предписанията не са направени. Държавата може да си търси правата по съдебен ред", коментира още министърът.

В становище до медиите от фирмата обясняват, че пътят е въведен в експлоатация две години по-рано – през 2014 г.

"През периода на приключване на дейностите от наша страна и издаване на Акт 16 пътят е експлоатиран за нуждите на населението от възложителя.

"Рехабилитацията е осъществена, без да бъде спирано движението по тежкото трасе. Как е поддържан пътят до издаване на акт 16 и в периода след това, ние не можем да вземем отношение. АПИ избира фирма, която да осъществява тази задача", заявиха от "Трейс Груп Холд" АД.

Нанков гарантира, че всички длъжностни лица със своето действие или бездействие в тази ситуация ще понесат своята отговорност.

"Защо е предписан този асфалт и приет по този начин е работа на процесуално-следствените органи да установят причината за това. Ние ще окажем пълно съдействие", допълни Николай Нанков.

Той заяви, че след като фирмата не е отстранила дефектите, ще стартира процедура по привеждане на банковата гаранция на изпълнителя. Той ще проверява дали това е направено. Този мярка обаче прекратява гаранционната поддръжка.

"Не съм убеден, че парите по гаранцията ще стигнат", каза още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.