Всички автобуси с колани – още през септември!

Бъpзи пpомени в Закона за автомобилни превози подготвя ДАИ
28 авг 2018 07:58,
51
Всички автобуси с колани – още през септември!
Снимка: Bulfoto, архив

Бъpзи пpомени в Закона за автомобилни превози подготвя Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация" за коланите на автобусите.

Те ще задължат всички колани в автобуси, които пътуват повече от 35 км или излизат на републиканска пътна мрежа, задължително да са с колани, казва Дамян Войновски - зам.-изпълнителен директор на агенцията, пише "24 часа".

Преди това новият шеф Бойко Рановски съобщи, че промените ще бъдат в парламента още през септември.

Той допълни, че ако се налага собствениците на автобусите ще сменят и седалки, за да са с колани. Предстоящите промени ще бъдат вписани в преходните и заключителни наредби на вече внесен закон, което ще се направи, за да се ускори приемането им.

Транспортният министър Ивайло Московски заговори за първи път за колани в автобусите след серия катастрофи през ноември миналата година. През април тази година отново щеше да ги въвежда. Така поне е отбелязано в Закона за пътните превозни средства, който се пише сега.

У нас са регистрирани повече от 23 000 автобуса, 15 000 от тяx cа c pегистрация пpеди 2006 г., което означава, че cа произведени без колани.

Автобусите с лиценз за превоз на пътници са 13 000 и според Рановски половината нямат колани. Разликата от над 10 000 автобуса, които не са лицензирани да возят пътници, е сериозна, подчерта Войновски.

Дори да има автобуси, които са на общини, на училища, на фирми за превоз на собствена сметка, вероятно не са малко и тези, които са регистрирани и на физически лица.

Зад тях се крият нелегални превози и затова се предвижда промяна - автобус да се регистрира единствено на юридически лица. Целта е нито един гражданин да не притежава автобус и да не вози нелегално пътници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Щом ще се слагат колани в автобусите трябва и в градския транспорт да има също и в маршрутките.Това не е ли двоен стандарт.Да не би леките автомобили в градски условия да са освободени от поставянето им.Представете си че пътувате с автобус 50 местен с възрастни хора и избухва пожар,дали хората в тази паника ще могат да се спасят и ще поемат ли вината за смъртта на неспасилите се тези които подписват този закон.Един автобус гори за около 10 минути.Направете експеримент и ще получите отговор.
40
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До елем.противодействиЕй затова мре *** по пътищата!!!
39
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До и с новия се таяТи за странични еърбегове да си чул? По вашто село няма ли? Автомобилите след 2005 масово са с по 10-12 бройки
38
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ФалшМда, колан в автобуса след 120 км/ч не те спасява. А колко е разрешената скорост на автобуса. Някаква тъпня ли просто трябва да се напише?Ти след 120 км/ч си сваляш колана ли? Общо взето след 120 км/ч те спасява само късмета
37
1
 
2
 
! Отговори
Фалш преди 5 години
Колана си е нож с две остриета. В единия случай помага в другия те убива.ако всички си вършат работата както трябва и не се чуди как да открадне за него всичко ще е наред.С тестове е доказано че колана след 120км не те спасява.В този ред на мисли колани във влаковете че и там е страшно колани и в метрото че и там не се знае какво може да случи
36
0
 
1
 
! Отговори
от 36 преди 5 години
но при автобуси ефективнота на коланите е доста по добра , Поради факта че те задържа в пространството а не те праща произволно в празното пространство, естествено колана не ти помага ако си на предната седалка и автобуса е с челен сблъсък и предницата се намира на 3 седалка след сблъсъка.
35
0
 
5
 
! Отговори
* преди 5 години
А бе аз като ви казвам,че нашите НАРОДНИ ИЗБРАНИЦИ изобщо не мислят,вие ми лепите минуси!Посочете ми едно едничко смислено решение от тях,и аз ще се извиня!Ама няма такова!Повсеместни тотални глупости,и това е!
34
0
 
2
 
! Отговори
до 33 преди 5 години
с изключение на колите с 6 точкови колани (порше, ферари) е спорна ефективността на коланите при блъсък от 210 километра в час, просто защото колана защитава но и затваря в пространство което се смачка от удара , с изключение на колите които са предвидени за такива скорости по подразбиране, но за това тези коли са скъпи не само заради мощните двигатели.А 210 км/ч не е висока скорост както казваш ти се случва по българските пътища, просто челен удар от два автомобила с 120 км/ч.
33
0
 
2
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Вашингтонски още ли не е в затвора?
32
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия колани ще отпаднат в съда, поредната глупост на тия 240 хрантутници
31
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Коланите са от полза само при определени обстоятелтва в ПТП, предимно в населените места, където скоростта на МПС е по-малка, при силни сблъсъци на АМ и по извънградски пътища с разрешена скорост над 80 км, както и при падане в пропасти, коланите са безсмислени, дори в някои случаи обездвижват и това по-скоро може да навреди вместо да помогне. Моето мнение.
30
2
 
8
 
! Отговори
Успокоен преди 5 години
Е,вече съм спокоен! От септември вече няма да пишат за умрели в катастрофи ,а за удушени от коланите при катастрофи,като удушените ще са повече от свободно катастрофиращите.
29
2
 
5
 
! Отговори
феро преди 5 години
Как ще се разкопчае колан при смачкан , обърнат , запален ......и други тежки поражения автобус ,при положение че всичко се случва за секунди ?Да не мислим ако е паднал в дълбоки води......... Коланите са предпазно средство за при високи скорости и челни удари преди всичко !Лесно е да се отчита дейност за пред аудиторията ! ПРИЧИНИТЕ за критичните ситуации са важни !
28
1
 
3
 
! Отговори
аз съм си преди 5 години
Хайде сега, няма да се слагат. Еми да си сложат превозвачите глоба 10 лв. за това, че пътника отказва да си сложи колана. Тамън ще си избият парите за преустройството от разните му там *** ***, на които не им пука за тях самите.Правило е, че ако си в превозно средство слагаш колан. Изключение са превозните средства на градски транспорт, защото по подразбиране те се движат по-бавно и внимателно. Но ако питате който и да е човек от страна извън балканите ще ви го каже: ТРЯБВА КОЛАН!
27
0
 
4
 
! Отговори
Коки преди 5 години
До Анонимен 24Aз също съм задавал тези въпроси, но общо взето ми беше отговорено така, че водачът е в ръцете на ДАИ, а превозвача трябва да го търсиш. Но и все пак превозвачът винаги е политически обвързан и си плаща, него не могат да го барнат. Пример ивкони.
26
3
 
7
 
! Отговори
haha преди 5 години
Масово българите са вандали, нехайни, груби и невъзпитани хора без морал....да се обижда който ще... това е истината. Нехайни сте към собствените си деца. За някакви си пари ще продадете майките и бащите си...Примери за това колкото щете...Оплаквате се, че е мръсно в града, че е пълно с фасове по улиците, че автобусите били потрошени... това виждали ли сте го някъде другаде ? Ами не, там също има вандали, но автобусите са чисти, не са нарисувани...как става това, може сами да си отговорите?
25
0
 
1
 
! Отговори
Същия гост преди 5 години
Не знам защо се цензурира дума за заразна болест, не казах нищо цинично. Както и да е .
24
1
 
3
 
! Отговори
Гост преди 5 години
И КАКВО ОТ ТОВА? Преди десет дни пътувах в чужбина с автобус. Имаше колани. Сложих си моя веднага, хората около мен ме изгледаха, сякаш съм болна от чума. След десетина минути го махнах и така през цялата екскурзия. В интерес на истината не знам колко предпазва колан, който минава само долу през хълбоците, а не както е в колата, през рамото. Културата на пътниците е важна, а шофьора е там, за да шофира.
23
1
 
3
 
! Отговори
от 19 до 24 преди 5 години
Извинявам се досетих се каква връзка има моторната шейна вече.Просто от следващите коментари излиза името московки, и вече първия коментар има някаква логика .Просто трябва да се прочетат всички коментари да се хване логиката на първия.Е предполагам че коментара му е като виц които всички разбират но аз не.Както и да е извинявам се че не разбрах вица поради политическата си неграмотност.Но темата не политическа ,така че имам право на политически неграмотен коментар.
22
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо като спрат превозно средство примерно с лоши гуми не се наказва собственика на превозното средство ??? Не може шофьора за по лесно да го отнася ,той казва на собственика ,ама тои му вика ;чакай малко ,аиде др.месец.Същото е със застраховки ,прегледи ---да знам ще кажете ,ами шофьора да напусне ,но все пак той е СЛАБАТА страна не трябва ли закончето да защити работника стига с тези метани към престъпници експлоататори злоупотребяващи постоянно..Е това да се промени от новия шеф на ДАЙ.