Диабет, слепота, бъбреци... Г-да от ТЕЛК, кое е най-тежко?

Заради новата методика за изчисляване – пациентите внасят жалба
29 авг 2018 09:15,
79

Пациенти внасят колективна жалба срещу новата наредба за медицинската експертиза. Инициаторите на подписката са притеснени, че обновените правила за определяне на процента ТЕЛК ще ощетят много от тях и съществува опасност да останат без социални добавки.

От началото на месеца, новата методика за определяне на процента нетрудоспособност вече е в сила.

Според нея - процентът на намалена работоспособност вече няма да се определя от всички заболявания на пациента, а от основната диагноза.

Още по темата

Пациентите питат: Кой ще е този, който ще реши кое е най-тежкото заболяване? Ако например си инсулино зависим диабет, много е лесно – обаче развиваш дископатия, бъбреците ти блокират, слепота, гангрени. Кой ще реши кое ти е по-тежкото?

Пациентите поставят и друг въпрос: Ще паднат ли процентите ТЕЛК, след като се изчисляват по нова методика?

С този мотив днес те ще внесат жалба в Здравното министерство.

Инициатор е Павлина Георгиева, която твърди пред Bulgaria ON AIR, че е нагледен пример за както я нарича "сбърканата система".

Жената е с множество автоимунни болести, но водещото заболяване се води кардиологично. Пациентите като нея са огромна част от хората с ТЕЛК.

Здравните власти все пак успокояват, че опасност да бъдат рязко намалени процентите по ТЕЛК няма, а всичко, което се прави, е с цел да се хванат стотиците случаи на фалшифициране на ТЕЛК. Това обаче не е начинът, категорични са пациенти.

Пред сградата на Здравното министерство днес ще отидат болни с тежки заболявания, всички до един пряко зависими от решението на ТЕЛК-комисиите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
6
 
13
 
! Отговори
Инвалид преди 5 години
Какво стана с 1 000 000 000 лева откраднати от НОИ от ББ и СДАбе спрете с вашите фишеци! Не разбрахте ли, че се борим за правата си! Не подкрепяме никакви партенки!
25
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Логиката да се считат всички за виновни и крадци, за да се намерят реалните такива е подсъдна, обидна. Няма нещо до което се докосне някакъв герберски капацитет калинка и да не осе ре нещата! Герб убива! Герб е вреден за цялото общество!
24
22
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
бг е бедна държава и не може да си позволи да храни толкова инвалиди. Правителството взе правилно решение да се прочисти нацията по естествен път, да тежко е но това е
23
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво стана с 1 000 000 000 лева откраднати от НОИ от ББ и СД
22
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пак искам да кажа, че трябва да погнат мнимите болни, но май нямат желание, по-лесно е да намалят % на наистина болни.Важно е че се почна реформа. Рано или късно ще се изчисти въпросната система. Всеки (дори и мнимите инвалиди) си мисли, че той е най- ошетен и смачкан. Аз си мисля, че ще намерят най-удачниият начин за премахване на корупционните практики в ТЕЛК! Това е основният проблем и с премахването му системата ще се изчисти от мнимите инвалиди.
21
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всички виждаме несъвършенствата и в същото време всички се стремим да ги пазим, да не се променят. Абсурда на абсурдите. То си трябва и мисъл и анализ. Ама...
20
1
 
20
 
! Отговори
Гост преди 5 години
Е, как ще " се хванат стотиците случаи на фалшифициране на ТЕЛК" със смяна на наредбите, при положение, че всъщност тези случаи представляват вътрешна корупция в ТЕЛК?! Един пациент сам не може да си постави диагноза и да си припише проценти инвалидност, това правят специалистите там, всичко става с тяхно знание и под техен контрол, по която и наредба да действат?! "Властите" в този случай, се изказват директно срещу всички българи, дискриминационно, прикривайки престъпления.
19
2
 
23
 
! Отговори
Коце кмета преди 5 години
Т.нар. смесени райони има хора които по документи са без крака, глава, черва, с по 200 и 300% инвалидност. Идват на 4 год, гласуват за правилната партия, взимат инвалидните пенсии на куп и си заминават да си работят в Турция. Никой не ги закача, защото в района всичко е същата правилна партия. Отделно герберастките калинки и те смучат колкото може. Накрая истинските инвалиди го дyxaт.
18
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само като се сетя че с телк са мими очите с катетъра и аверът му бечко бечков с ролса и ми става ясно за какво става въпрос.
17
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бе, не знам! Работят 2 каки в деловодство - стол, бюро, компютри, принтер, факс....Едната 6 месеца отсъства поради травма в коляното, сетне отпуск и ТЕЛК. Дават и над 300 лева за невалидност и се връща на бюрото! Уж здравата защото е ,,опъвала каиша" за двама, реално сега получава над 300 лева по малко !
16
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Истината е, че над 80 % от т.нар.инвалиди с ТЕЛК всъщност са си здрави хора, които са си платили и точат държавата.
15
2
 
29
 
! Отговори
varg преди 5 години
Геноцидът на герб продължава.Защо не си намалят техните заплати а ?Гладници,но в гроба червейте еднакво ядат и бедният и богатият.
14
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ГЕРБ са виновни за разрухата на България, а не президента.Ти па президента, нерде не ТЕЛК, нерде не президента? От дълго време през което са управлявали и ГЕРБ и БСП/ДПС нищо не е пипано по ТЕЛК комисиите, нищо!Вина за настоящото им корумпирано положение, носят както ГЕРБ така и БСП. Чест прави обаче на ГЕРБ, че започнаха тази реформа.
13
2
 
15
 
! Отговори
до 6 преди 5 години
А най престижно е да си медийна PR метреса на Греб, доволно платена, изгонена от парламента за заплаха на В. Николаев в пряк ефир, автор на бестселър ,,Шайката"! За това, че баща ти е тепал с мотиката съседа не носиш отговорност.
12
2
 
23
 
! Отговори
Олег преди 5 години
Ей анонимен 3 ти си много куха лейка!! Ти не знаеш ли, че не се лекуват хроничните заболявания и помощите при ТЕЛК ги дава НОИ, а не НЗОК? И си има осигуровки за тях!
11
1
 
29
 
! Отговори
Инвалид преди 5 години
Тъпо е да коментирате неща, които са неотносими към темата. Винаги има политиканстващи. Какво общо с новата наредба има президентът и баща му. За това сме на този хал и ни мачкат. И сега вместо да се борят с корупцията в ТЕЛК , ще пострадат болните. Както стана с плащането на болничните
10
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В прекият смисъл на думата "инвалид" се подразбира, човек с двигателни проблеми. Но разбира се, че има много други заболявания, които предполагат инвалидизация.Аз познавам диабетик - пенсионер, който на всичкото отгоре и работи!Има още редица заболявания, които се знаят, че не отнемат пълната или частична работоспособност на един човек. Сега например не може за два отрязани пръста да се дава 50-60% инвалидност!
9
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Който е работил и има стаж поне 20 год айде да кажем има право на ТЕЛК щото се увредил вседствие на работа, ама другите вън от ТЕЛК-вете да си търсят спонсори.
8
2
 
32
 
! Отговори
мак преди 5 години
Пак искам да кажа, че трябва да погнат мнимите болни, но май нямат желание, по-лесно е да намалят % на наистина болни. Според мен е справедливо % да се сумират, а не да търсят водещо заболяване само и само да се намали %, а оттам и парите.
7
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ГЕРБ са виновни за разрухата на България, а не президента.......................в ТЕЛК има голяма корупция!!!!