Върне ли си държавата "Врана", връща... насилието!?

Софиянски иска социална справедливост по демократичен път
101
Върне ли си държавата "Врана", връща... насилието!?
Снимка: Булфото, архив

Според екскмета на Столична община Стефан Софиянски не трябва да се гледа на казуса с царските имоти като на единичен случай.

Още по темата

Именно той беше градоначалникът, с чиято заповед през 2001 г. от актовите книги на общината са отписани дворецът "Врана" и паркът около него с площ от 800 000 кв. м. Те са предадени във владение на бившия премиер Симеон Сакскобургготски и сестра му, но преди седмица Софийският градски съд реши, че имотът е собственост на държавата, а не на наследниците на цар Борис ІІІ.

Според Софиянски, ако се тръгне по пътя да се вземат имоти, които са били върнати, след като са насилствено отнети, рискуваме отново да върнем насилието в политиката на държавата.

"Ако тръгнем по този път, ние можем да върнем отново насилието в държавата и  срещу това трябва да се борим. Утре демократите може да кажем, че "Позитано" е построен с държавни средства. Комунистите ще кажат: "Не, той е построен с членски внос". Ние ще кажем: "Да, ама членският внос беше задължителен, ЦК на БКП и Държавният съвет бяха едно и също, значи той е построен с държавни пари", и ще приберем "Позитано". ВМРО има много голяма реституция. Утре може да кажем: "Ама това ВМРО не е онова ВМРО" и също да му вземем имотите", коментира той пред bTV.

Софиянски припомни, че между 1945 и 1955 г. е извършена национализацията в България.

"Хората са изселвани, пращани по лагери, вземано е имущество, на селяните се взема земята. Така държавата се сдобива огромна собственост, придобита с насилие. После идват демократичните процеси и ние не можем да върнем убитите и да съберем разделените семейства, но търсим социална справедливост по демократичен път. Там, където демокрацията влезе в конфликт с насилието, а тя е в постоянно противоречие, там се явяват такива конфликти", допълни той.

"Демократичните процеси победиха, може да има грешки, но когато с демократични средства връщаш насилствено взето имущество, винаги може да допуснеш някъде грешка. Случаят с Царя е само една брънка. В София са извършени над 10 000 реституции, върнати са еврейските имоти, върнато е партийното имущество. Ако ние посегнем на едното, значи приемаме това за принцип и може да посегнем и на другото", аргументира позицията си Стефан Софиянски.

"Нашето бъдеще е да градим върху постигнатото, а не да се връщаме да ровим в боклука", смята бившият столичен кмет.


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
М....ка му, що имоти що чудо, а аз няма къде да живея....а сега де !
Подарете ми една къщичка де !55
94
0
 
3
 
! Отговори
Цар Талашитко преди 5 месеца
Лаком Къз Враня ..ре
лешояд да си гризе ноктите в мадритските казина. тук ролетката е спряна.
93
1
 
3
 
! Отговори
смехрко преди 5 месеца
Може и да има грешки:)))))))))))) че ограбихте народа и държавата.И не се спирате да я ограбвате.Няма Г-л Прокурор липсва съдемна система .И вие си ГРАБИТЕ ЛЪЖЕТЕ и Демокрация Цитирате.Наглост невиждана до сегс и в БАНАНОВИТЕ републики.Там ги избиват след това и всичко се конфискува в полза народу не Роду
92
1
 
8
 
! Отговори
Помним! ПОМНИМ! преди 5 месеца
На Симеончо не му стига колко са го....... когото е бил на пощенските марки, а му трябва и Софиянски.
А Софиянски не е умен - постоянно напомня за себе си. Абе трай си, скрий се, защото хората знаят и помнят! За лъскави хотели, за цяло курортно селище в рустикален стил в Медово, Поморийско, за още много неща! Не говоря за политика, там става дебело! Говоря за алчността му на ламя! Един ден ще си плати за всичко!
91
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
В двореца има иформация. Кой и кои адвокати са извършили покупко продажбата на земята. И Цар Фердинат за калко пари е купил земята. Всичко е ясно и точно. Но встрани в инвентарни сгради се настаниха / да неказвам какви и да ме триете/ и си жавуркат в тия готови сгради. Все едно са роднини на БОРИС |||
90
4
 
5
 
! Отговори
Така е преди 5 месеца
До магаревъд 81 Разбира се `че Софиянски е за съд. Продаде централни хали , вместо да ги приватизира за себе си.Откри първата общинска банка в София и не стана банкер.Въведе валутния борд и спаси България. Абе от където и да погледнеш , все си е за затвора.Ми така де!
89
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До88. И ти си зависим от парите. Или при теб се работи само с мръсни пари.
88
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Софиянски освен бъркотия,нищо друго не може да измисли.Зависим е от парите.
87
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
За пръв път Софиянски е прав, много прав - направо помъдрял !
86
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До магаревъд

Да, разбира се, че и Софиянски е за съд! Иванчева пред него е цвете!
85
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Точно пък този кр..адец Софиянски да ми говори за демократични принципи и пр.много нагло ми се струва...
84
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
На нас през 1972г. ни взеха 7 декара двор и направиха в него детска градина. Платиха ни двора по 0,20 лв. за кв.м. Ами по силата на тази логика и аз искам имот равностоен на този в центъра на града. Ще върна 1400 лв. и готово. Само за Симеончо ли ще важи връщането на имотите.
83
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Този дворец,не може да се продава!Това е национален паметник на културата.
Може само да се раздават билетчета за посещение.
82
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
"... но когато с демократични средства връщаш насилствено взето имущество, винаги може да допуснеш някъде грешка. Случаят с Царя е само една брънка. В София са извършени над 10 000 реституции, върнати са еврейските имоти, върнато е партийното имущество. Ако ние посегнем на едното, значи приемаме това за принцип и може да посегнем и на другото", аргументира позицията си Стефан Софиянски..."

Значи, хич и да не питам за имотите покрай Южната дъга на околовръстното, щото ще са от допуснатите грешки
81
3
 
11
 
! Отговори
магаревъд преди 5 месеца
Прави впечатление че рекламния натиск в медиите за/против царя рязко се увеличи последната седмица. С години не бяхме чували за мадридското прокси на руската мафия, а сега всеки ден по няколко пъти.
Дали пък не се пече нещо... Или последният "напън е вече настал" и т.нар. цар е вече безполезен и "обиден" ще напусне българия изпратен със сълзи и сопoли от последните двама царисти, които забравиха да станат гербави.
Софиянски и олимпикътев.
Абе софиянски не е ли за съд?
80
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До КРАЙ - не се кахъри ,че като се върне имота на държавата ,няма какво да се прави - ако сме нормална държава ,като Дания например, имотът ,ако не се използва, се обявява на търг , получените пари влизат в хазната не обаче ,за да се крадат , внасят се в различни пера - например за инвалиди или да се възстановят част от откраднатите пари за пенсии ..за много неща , нали все говорят че бюджетните средства не стигат ,та Симеон да го купи , или царската партия да го плати и да му го подарят
79
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Този цар може и да злоупотреби с доверието на българите,аз не му и симпатизирам, но което е негово Негово си е...Този имот е закупен от дядо му и никой няма право да му го конфискува...
Това за кой ли път показва,че в тази държава всичко е корупция....
Навсякъде и във всичко К О Р У П Ц И Я....
78
0
 
18
 
! Отговори
Републиканец преди 5 месеца
Какъв рев, какъв плач и то от "Усмихнатия крадец", направо задминаха турските сериали. Някой няма ли да каже на журналята, че решение на съда се изпълнява. С ревове от телевизия в телевизия само ще настроят българина още повече към тази царска фамилия. Ако Симеончо има още малко останало достойнство ще млъкне, както ще помоли и всички негови глашатаи да млъкнат.
77
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Всъщност,много имоти които са дадени на Симеон,не са негови.И сега тези,които са участвали в тези незаконни процеси,защитават Симеон,защото и те са се омацали като са му ги дали.
Да не говирим,че Симеон всичко прахосва,изсича и пропилява,няма никакво съзидание у него.
Ето - https://youtube/watch?v=U1wkeWjAniI
76
0
 
22
 
! Отговори
Цар Талшитко преди 5 месеца
на колко селяни Софянски е върнал нивиците и имали поне една нивица закупена с пари на държнавната хазна които селянина да ползва като своя докато му я национализирали.

Така наречените царски имоти са точно такива. Те са копувани и поддържани от държаата. И не са им нито продавани нито са им подарявани, нито са им наследственни.