Върне ли си държавата "Врана", връща... насилието!?

Софиянски иска социална справедливост по демократичен път
101
Върне ли си държавата "Врана", връща... насилието!?
Снимка: Булфото, архив

Според екскмета на Столична община Стефан Софиянски не трябва да се гледа на казуса с царските имоти като на единичен случай.

Още по темата

Именно той беше градоначалникът, с чиято заповед през 2001 г. от актовите книги на общината са отписани дворецът "Врана" и паркът около него с площ от 800 000 кв. м. Те са предадени във владение на бившия премиер Симеон Сакскобургготски и сестра му, но преди седмица Софийският градски съд реши, че имотът е собственост на държавата, а не на наследниците на цар Борис ІІІ.

Според Софиянски, ако се тръгне по пътя да се вземат имоти, които са били върнати, след като са насилствено отнети, рискуваме отново да върнем насилието в политиката на държавата.

"Ако тръгнем по този път, ние можем да върнем отново насилието в държавата и  срещу това трябва да се борим. Утре демократите може да кажем, че "Позитано" е построен с държавни средства. Комунистите ще кажат: "Не, той е построен с членски внос". Ние ще кажем: "Да, ама членският внос беше задължителен, ЦК на БКП и Държавният съвет бяха едно и също, значи той е построен с държавни пари", и ще приберем "Позитано". ВМРО има много голяма реституция. Утре може да кажем: "Ама това ВМРО не е онова ВМРО" и също да му вземем имотите", коментира той пред bTV.

Софиянски припомни, че между 1945 и 1955 г. е извършена национализацията в България.

"Хората са изселвани, пращани по лагери, вземано е имущество, на селяните се взема земята. Така държавата се сдобива огромна собственост, придобита с насилие. После идват демократичните процеси и ние не можем да върнем убитите и да съберем разделените семейства, но търсим социална справедливост по демократичен път. Там, където демокрацията влезе в конфликт с насилието, а тя е в постоянно противоречие, там се явяват такива конфликти", допълни той.

"Демократичните процеси победиха, може да има грешки, но когато с демократични средства връщаш насилствено взето имущество, винаги може да допуснеш някъде грешка. Случаят с Царя е само една брънка. В София са извършени над 10 000 реституции, върнати са еврейските имоти, върнато е партийното имущество. Ако ние посегнем на едното, значи приемаме това за принцип и може да посегнем и на другото", аргументира позицията си Стефан Софиянски.

"Нашето бъдеще е да градим върху постигнатото, а не да се връщаме да ровим в боклука", смята бившият столичен кмет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
0
 
23
 
! Отговори
Пенчев преди 5 години
Нямам претенция какво иска или има ли право дедо Мони за имотите си тук или не но-По времето на Соца Кеворкян прави с него дълго интервю в Мадрид и на въпрос-Ще си търсите ли някакви имоти в България , и ще предявявате ли накакви претенции към България, дедото "гордо " заявява-Не никога какво говорите това е родината ми нещо такова беше.А сега, и как се нарича това който иска нека го намери това интервю в архива на БНТ и му го покаже на дедо Мони защото има хора които помнят за разлика от него !
72
2
 
15
 
! Отговори
баба мара преди 5 години
царедворците да му подарят по един имот като са се загрижили за него никаквонасилие няма да се вьрне да заминава за испания и повече с бьлгария няма работание сме република марш от тук колко бьлгари бяха убити вьв воините и зарадиполитиката заради тази династия
71
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Комунисти, горетеАз първо ще мина през крематориума, там е по-топличко! Ти вярваш ли в Ада? А в Рая?Жалък примитив, кълнеш като дърта бабичка! Изкукуригала.
70
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЦАРЪ КОМУНИСТЪGovньо неграмотен, писали са го "царь". И не е комунист, ти даже не знаеш какво значи комунист! Поучавал е от тайните служби на комунистите пари, за да задоволява комарджийските си страсти. Какво е снасял за това, едва ли ще узнаем.
69
1
 
17
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 5 години
Това Софиянски, Симеон Борисов са безкрайно нагли хора.Именно заради такива безкрайно нагли хора е имало разстрели по време на народния съд.
68
2
 
24
 
! Отговори
който иска преди 5 години
който иска имотите - активите от наследството да заплати и пасивите всичко което сме заплатили на съседните държави след трите национални катастрофи да го заплатят Симеончо и сестра му щом са наследници а не нашия народ да им плаща простотиите
67
10
 
10
 
! Отговори
Край преди 5 години
Зависта българска е велика сила. Народа тоя сграда му не трябва, на държавата и общината също. Сградите дето сега ги имат не могат да стопанисват обаче Народа умира от кеф че на дедо ще му вземат гредоредния "дворец".На жълтите павета тоя тече и плъховете са като палаши.
66
4
 
16
 
! Отговори
ей не се научиха преди 5 години
Тия *** не разбраха разлика между имоти на Царя и имоти на короната. Имотите на царя са частна собственост финансирана с пари на царя. Имотите на короната са имоти на държавата финансирани с пари на народа, които царя може да ползва!
65
3
 
15
 
! Отговори
Пешо преди 5 години
Разсъждения на един типичен слуга-крадлив слуга.
64
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Софиянски бе и си остава крадец. Той открадна Врана за да я даде на царствения крадец от Мадрид. Подмазваше му се, плащаше му отоплението на незаконопридобития дворец. За една година това струва на софиянци 300 000 лева. Сега крадците се бранят един друг, пеят "Одата на голямото лапане".
63
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Софиянски да си каже колко пари му дадоха за отписването от актовите книги на общината и ще го разберем за защитата на обществения интерес. Какво значи насилствено отнемане, има си закони. Тези, които по време на Серж направиха заменки тип "кон за кокошка" и ощетили държава, сега ще се оплакват, че насилствено са им взели земите и демокрацията е в опасност?
62
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 57 - То пък Софиянски ,когато беше във властта разговаряше "демократично" с обикновените хора за проблемите им, не разбираш ли -с тези вече няма нормални разговори ,защото се качиха от нашето търпение на главите ни - виж какво става в Германия - Меркел , комсомолски кадър , ще яде б..о..й.
61
7
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Династията на Кобургите има да плаща на българския народ за страданията, които му причини. Пропиля от мегаломания постигнатото в Първата балканска война, натресе ни в грешния съюз в Първата световна война. Не може един жалък отломък от тая катастрофирала династия да изнудва България и българския народ!Гърците и италианците приключиха със своите династии, не допуснаха да претендират за имоти, а ние се моткаме вместо да му посочим вратата на тоя алчен старец и простовата му сестра.
60
6
 
20
 
! Отговори
Шопо преди 5 години
Тоя вместо да е в затвора,продължава да наглее...
59
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Работата е там,че този имот никога не е бил на Симеон или на баща му!Софиянски иска просто да се измъкне,защото той го е дал незаконно на Симеон и е извършил престъпление с този акт.Разбирам го,но истината е страната на държавата.
58
2
 
8
 
! Отговори
До 57 преди 5 години
До До 55Мигар ти мислиш, че тоя заслужава нещо друго!? Може би петостишен ямб или някакво шекспировско писание!? Не знам за тебе но аз мисля, че това подобие на човек не заслужава нищо друго по-различно от каруцарски език! Дори това, че се изказвам толкова ласкателно му е много!
57
2
 
20
 
! Отговори
gogo преди 5 години
При демокрацията съда е независима инстанция и неговите решения не се коментират.дедо Симо против това ли е,значи е против демокрацията.
56
4
 
4
 
! Отговори
До 55 преди 5 години
Може и да си прав,но речника ти е точно като на .....мет. Примитивните приказки и каруцарският речник ,не са най добрите аргументи.В Столипиново и Факултето може и да е така,но сред нормалните люде се иска друг език,за да те разберат те.
55
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
с 1 дума битият бит ,еб..ния.... знаете.Нашето /загребеното/ си е наше.Бедните да го ......Егати демократа
54
5
 
27
 
! Отговори
... преди 5 години
Един КРАДЕЦ ЛЪЖЕЦ МУШЕНИК И ИЗМАМНИК Седнал акъл да ми дава! Абре маскара с маскара, За мен си едно големо гуйно и дори по-малко! Така, че земи си замълчи и не мисли, че още ти вярваме! Мисля, че ще ме цензурират, но за тоя и..мет мросто няма какво друго да се каже и напише!