Върне ли си държавата "Врана", връща... насилието!?

Софиянски иска социална справедливост по демократичен път
101
Върне ли си държавата "Врана", връща... насилието!?
Снимка: Булфото, архив

Според екскмета на Столична община Стефан Софиянски не трябва да се гледа на казуса с царските имоти като на единичен случай.

Още по темата

Именно той беше градоначалникът, с чиято заповед през 2001 г. от актовите книги на общината са отписани дворецът "Врана" и паркът около него с площ от 800 000 кв. м. Те са предадени във владение на бившия премиер Симеон Сакскобургготски и сестра му, но преди седмица Софийският градски съд реши, че имотът е собственост на държавата, а не на наследниците на цар Борис ІІІ.

Според Софиянски, ако се тръгне по пътя да се вземат имоти, които са били върнати, след като са насилствено отнети, рискуваме отново да върнем насилието в политиката на държавата.

"Ако тръгнем по този път, ние можем да върнем отново насилието в държавата и  срещу това трябва да се борим. Утре демократите може да кажем, че "Позитано" е построен с държавни средства. Комунистите ще кажат: "Не, той е построен с членски внос". Ние ще кажем: "Да, ама членският внос беше задължителен, ЦК на БКП и Държавният съвет бяха едно и също, значи той е построен с държавни пари", и ще приберем "Позитано". ВМРО има много голяма реституция. Утре може да кажем: "Ама това ВМРО не е онова ВМРО" и също да му вземем имотите", коментира той пред bTV.

Софиянски припомни, че между 1945 и 1955 г. е извършена национализацията в България.

"Хората са изселвани, пращани по лагери, вземано е имущество, на селяните се взема земята. Така държавата се сдобива огромна собственост, придобита с насилие. После идват демократичните процеси и ние не можем да върнем убитите и да съберем разделените семейства, но търсим социална справедливост по демократичен път. Там, където демокрацията влезе в конфликт с насилието, а тя е в постоянно противоречие, там се явяват такива конфликти", допълни той.

"Демократичните процеси победиха, може да има грешки, но когато с демократични средства връщаш насилствено взето имущество, винаги може да допуснеш някъде грешка. Случаят с Царя е само една брънка. В София са извършени над 10 000 реституции, върнати са еврейските имоти, върнато е партийното имущество. Ако ние посегнем на едното, значи приемаме това за принцип и може да посегнем и на другото", аргументира позицията си Стефан Софиянски.

"Нашето бъдеще е да градим върху постигнатото, а не да се връщаме да ровим в боклука", смята бившият столичен кмет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
2
 
31
 
! Отговори
ПЕНКО преди 5 години
ПИТАМ " СПАЗМАТИЧНО СЛУЖЕБНИЯ" СТЕФЧО : " КАК СА ТВОИТЕ ПРИАТЕЛИ ЕВРЕИ ОТ ЦЕНТРАЛНИ ХАЛИ ...КАК Е ХОТЕЛЪТ ТИ В ГОРНА БАНЯ ...КАК Е ЗЕТ ТИ "ЧЕРЕПЧОВ" ???" НО ДА ЗНАЕШ : ТИ НЕ СИ ЕДИНСТВЕНИЯТ БЪЛГАРИН " РОДЕН " ПРЕЗ ДРУГОТО ОТВЕРСТИЕ !!!
52
3
 
36
 
! Отговори
Богомил преди 5 години
Софиянски, по добре си мълчи, крадливо човече. Добре си "подреди" животеца.0
51
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако беше оправил държавата за 800 дни, сега щеше да е негов. Това му е глобата дето за 2 пари работа не свърши ,ами се остави някакви миглени и други подобни да го водят за носа.
50
16
 
13
 
! Отговори
Комунисти, горете преди 5 години
Комунисти, горете в ада!
49
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Откъде са дошли парите с които е изграден двореца. Лични на Борис III ли са били. От заплатата му? С царете е така- има царство, всичко е тяхно. Изгубят го- остават по чорапи
48
1
 
22
 
! Отговори
Храни куче да те лае преди 5 години
Мони Сакса издуха супата. Негояият бодигад му завидя и няма да му даде фандък ха ха ха
47
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Извинете данеби пък монархията да се е върнала като държавна форма на управление в България, без да съм разбрал? Ако не е, тогава за каква царска собственност говорим изобщо?
46
4
 
13
 
! Отговори
ДУКЕСАТА НА РАДОМИР преди 5 години
АЗ СЪМ ВЕЛИКАТА ДУКЕСА НА РАДОМИР И ПРЕКРАСНИТЕ МИ НОЗЕ УХАЯТ НА ОЦЕТ!
45
1
 
1
 
! Отговори
До 41 преди 5 години
Ако е истина това ,което пишеш има един начин,който е хард и радикален.
44
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз пък имам права върху цялата държава, щото съм Цар, и ако обичате всички да ми плащат наем в тази държава. Не повече от лев. Щото съм ларж.
43
3
 
12
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Г-н Софиянски има резон. Днешното МВРО няма нищо общо с някогашното ВМРО.
42
5
 
33
 
! Отговори
Незапознат преди 5 години
На Симеон дядо му не беше ли някакъв военен,намерен в австрийска кръчма и докаран тук в България да го правят цар? Та питам ,гол като охльов нямащ пари,как в един момент притежател на гори,земи,дворци,ловни хижи,злато и т.н.?
41
6
 
11
 
! Отговори
ЦАРЪ КОМУНИСТЪ преди 5 години
Този комуноид какво пак иска-безсрамник
40
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз искам мойте имоти, които комунистите иззеха от дядовците ми и бабите ми и направиха рода ни на нищо. ДА МИ СЕ ВЪРНАТ! В момента семейство фандъкови живеят в моя собственост на която притежавам нотариални акт и описание на имуществото вътре, но страниците в нотариалните регистри са заличени като са най-безцеремонно откъснати, за да нямам доказателства и да предиявявам претенции!
39
1
 
15
 
! Отговори
смях преди 5 години
Бойко построй му един дворец на царчето. Все пак хляб ти даваше преди да се издигнеш.
38
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Просто ще го продадат на безценица на някоя червена мутра, ония ще направи вътре чалга клуб и до там." - пак по-добре отколкото даром на Дедо.
37
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
между 1945 и 1955 г. е извършена национализацията в България, а между 2009 и 2018 - Боковизацията на България. Началника може да си я е харесал за нещо? Що? Какво лошо има?
36
4
 
7
 
! Отговори
до анонимен преди 5 години
Сега парите са в червените мафиоти--------За огромно съжаление, комунистическата идеология беше предаденат в края на 70-те години, тъй че комунисти в истинския смисъл не останаха отдавна.С носталгия си "спомяш" за времето преди 1944г., време в което ти не си живял, тогава как би могъл да твърдиш, че населението в бедна и аграрна Бг е живяло по-добре
35
2
 
8
 
! Отговори
1 преди 5 години
До Анонимен-21 какво ще правим тогава,без бойко ,физкултурника,цецка цачева-цъфнал гербер,ако отидат всички в затвора.
34
3
 
22
 
! Отговори
800 дни преди 5 години
Стига си ни оправял,достъчни ти бяха тези 800 дни! То в планината дървета не остнъха от твоята лакомия ,кобурче! Айде марш от тук,стига си крадил бедния ни народец!