Върне ли си държавата "Врана", връща... насилието!?

Софиянски иска социална справедливост по демократичен път
101
Върне ли си държавата "Врана", връща... насилието!?
Снимка: Булфото, архив

Според екскмета на Столична община Стефан Софиянски не трябва да се гледа на казуса с царските имоти като на единичен случай.

Още по темата

Именно той беше градоначалникът, с чиято заповед през 2001 г. от актовите книги на общината са отписани дворецът "Врана" и паркът около него с площ от 800 000 кв. м. Те са предадени във владение на бившия премиер Симеон Сакскобургготски и сестра му, но преди седмица Софийският градски съд реши, че имотът е собственост на държавата, а не на наследниците на цар Борис ІІІ.

Според Софиянски, ако се тръгне по пътя да се вземат имоти, които са били върнати, след като са насилствено отнети, рискуваме отново да върнем насилието в политиката на държавата.

"Ако тръгнем по този път, ние можем да върнем отново насилието в държавата и  срещу това трябва да се борим. Утре демократите може да кажем, че "Позитано" е построен с държавни средства. Комунистите ще кажат: "Не, той е построен с членски внос". Ние ще кажем: "Да, ама членският внос беше задължителен, ЦК на БКП и Държавният съвет бяха едно и също, значи той е построен с държавни пари", и ще приберем "Позитано". ВМРО има много голяма реституция. Утре може да кажем: "Ама това ВМРО не е онова ВМРО" и също да му вземем имотите", коментира той пред bTV.

Софиянски припомни, че между 1945 и 1955 г. е извършена национализацията в България.

"Хората са изселвани, пращани по лагери, вземано е имущество, на селяните се взема земята. Така държавата се сдобива огромна собственост, придобита с насилие. После идват демократичните процеси и ние не можем да върнем убитите и да съберем разделените семейства, но търсим социална справедливост по демократичен път. Там, където демокрацията влезе в конфликт с насилието, а тя е в постоянно противоречие, там се явяват такива конфликти", допълни той.

"Демократичните процеси победиха, може да има грешки, но когато с демократични средства връщаш насилствено взето имущество, винаги може да допуснеш някъде грешка. Случаят с Царя е само една брънка. В София са извършени над 10 000 реституции, върнати са еврейските имоти, върнато е партийното имущество. Ако ние посегнем на едното, значи приемаме това за принцип и може да посегнем и на другото", аргументира позицията си Стефан Софиянски.

"Нашето бъдеще е да градим върху постигнатото, а не да се връщаме да ровим в боклука", смята бившият столичен кмет.


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
3
 
22
 
! Отговори
800 дни преди 5 месеца
Стига си ни оправял,достъчни ти бяха тези 800 дни! То в планината дървета не остнъха от твоята лакомия ,кобурче! Айде марш от тук,стига си крадил бедния ни народец!
34
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Този т. нар. "цар" си е комунист. Съюзи се с комунистите БСП/ДПС и управляваха страната. Никакви имоти за тоя комунист!!!
33
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Усмихнатия крадец да си затвори човката, че ако наистина имаше държава сега щеше да търка наровете.
32
4
 
27
 
! Отговори
До 25 преди 5 месеца
Царя собственост няма,всичко е правено от държавата. Прочети историята и научи,как Фердинанд е дошъл в България гол като църковна мишка. В последствие тогавъшното правителство е задължило кметовете да ,,оземлят"Кобурга. Всяко село му е дарявало земи и гори в огромно количество,а прословутия дворец е вдигнат с пари от данъците на народа. Да не говорим и за комисионите в златни левове давани от френски и английски фирми за въоръжаването на армията ни. Така че Монката достъчно гори изсече,стига му!
31
7
 
3
 
! Отговори
Хубава работа, ама.. преди 5 месеца
Държавата не краде, тя просто си взима.
Хубва работа, ама... Държавата и тя като "брадчедите"...
30
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
И какво ще я прави държавата тази резиденция?
Ще е както преди затворена и ползвана само от определен тип хора, ще се руши и ще изчезне.
Колко паметника на културата в България изчезнаха?
Държавата не може за себе си да се грижи, тръгнала за един дворец да мисли. Просто ще го продадат на безценица на някоя червена мутра, ония ще направи вътре чалга клуб и до там.
29
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Каква Враня, какви пет лева!
Я по-широко мислене, моля, и не реви как те били възпитавали баба ти и дядо ти.
Ти сам как се възпита? Ако си пораснал, де.
И земи го смени тоя чип вече.
28
4
 
11
 
! Отговори
ss преди 5 месеца
Единственото, за което трябва да се търси сметка на Симеончо е, че осквернява паметта на баща си... а иначе конфискацията на недвижимо имущество си е "патент" на съветските агенти...
27
4
 
8
 
! Отговори
Хилещото се куче преди 5 месеца
А тая хиена не трябваше ли да е в затвора? Не само на Сакса държавата ще си върне двореца,ами и Халите трябва да си вземе! Стефчо,ти Ваньо и още ред други демократи плачетв за народен съд! Ще ви го си го получите наистина демократично демек по народному! Идва итвоя ред,не само на Кобурга!
26
8
 
3
 
! Отговори
Край преди 5 месеца
Върне ли си държавата сградата - връща си един дерт. Мога да ви покажа поне 10 много по-големи сгради в самия гр. София които държавата не успява да стопанисва.
1. Сградата на баня Овча купел.
2. недовършената от 30г. сграда в Медицинска акадамия;
3. Болницата до Горни Лозен,
4. Сградата на 3то военно окръжие на Сливница
5. огромния скелет на Дом Родна стряха в Манастирски ливади
и т.н. и т.н.
Оставете деди да си изживее старините.
25
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Това `решение` на съда за пореден път показва, че справедливост у нас няма. Всичко се решава както им наредят отгоре.
На сума народ им върнаха собствеността, но на царя не може.
Ако не друго защо не си спомниха, че България не изпрати ни един войник на Източния фронт, благодарение на Борис трети?
Нямаме никаква почит и уважение към миналото си.
24
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Всеки е имал дюкянче, земя , къща занаят преди 1944 г. Кадърнбите са успявали. А сега няма нищо общо с тогава. Сега парите са в червените мафиоти, които плащат на разни старчоци да пишат "колко хубаво е било едно време".
23
12
 
8
 
! Отговори
до анонимен 15 преди 5 месеца
Комунизмът ни освободи от чорбаджиите и промишлените капиталисти, направи ни свободни от тяхното робство за около 40 години!

Днес, отново сме поробени, грабени и унижавани - "знаейки или незнаейки" за това!
22
3
 
26
 
! Отговори
Валери преди 5 месеца
Софиянски изпусна една добра възможност да си замълчи.
21
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Комунистите в България трябва всички да са по затворите за убийства, кражба, ползване на чужда собственост в продължение на 45 г. Трябва да плащат обезщетения на всеки.
20
0
 
20
 
! Отговори
Чичо Иван преди 5 месеца
До чичо Гошо

Точно така бай Гоше, много правилно го каза.
Точно Софиянски не бива дори да си позволява да коментира темата!
19
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
След 1989 всичко в България се юрна презглава към миналото незабравимо. Ръваха и дърпаха чергата всеки към себе си. Всичко тръгна назад към царските времена. Неизбежно, ще стигнем и до царКрумовото време. ДАЙБОЖЕ!
18
1
 
19
 
! Отговори
Но яко се "обла преди 5 месеца
До Анонимен

Аз бих ши бал Усмихнатия,за да му изстине усмивката.Много злини причини на народ, Родина и Държава, като че ли е бил сигурен, че времето на ДС и СДС-крадците ще е кратко.Но яко се "облажи"
17
4
 
25
 
! Отговори
Оруел преди 5 месеца
Ми тогава и наследниците на Бай Тошо да предявят претенции към резиденциите по тая логика! Да не го е построил тоя дворец със пари от заплата!
16
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
И по-долу написах - мисленето на българина не е претърпяло развитие за 70 години. И тогава беднорията се е радвала, че се взимат имотите на богатите, че се взимат и съсипват фабриките им. Комунистическата диващина продължава и днес.
Тогава всичко живо се натиска да става партиец и ако може да се вреди в някой освободен от бившите собственици имот.
Разлика няма. Куцо и сакато припозна ГЕРБ като `нашите хора, които колеха и бесеха преди 89-та`. И резултатът е налице. Три мандата колят и бесят.