Върне ли си държавата "Врана", връща... насилието!?

Софиянски иска социална справедливост по демократичен път
101
Върне ли си държавата "Врана", връща... насилието!?
Снимка: Булфото, архив

Според екскмета на Столична община Стефан Софиянски не трябва да се гледа на казуса с царските имоти като на единичен случай.

Още по темата

Именно той беше градоначалникът, с чиято заповед през 2001 г. от актовите книги на общината са отписани дворецът "Врана" и паркът около него с площ от 800 000 кв. м. Те са предадени във владение на бившия премиер Симеон Сакскобургготски и сестра му, но преди седмица Софийският градски съд реши, че имотът е собственост на държавата, а не на наследниците на цар Борис ІІІ.

Според Софиянски, ако се тръгне по пътя да се вземат имоти, които са били върнати, след като са насилствено отнети, рискуваме отново да върнем насилието в политиката на държавата.

"Ако тръгнем по този път, ние можем да върнем отново насилието в държавата и  срещу това трябва да се борим. Утре демократите може да кажем, че "Позитано" е построен с държавни средства. Комунистите ще кажат: "Не, той е построен с членски внос". Ние ще кажем: "Да, ама членският внос беше задължителен, ЦК на БКП и Държавният съвет бяха едно и също, значи той е построен с държавни пари", и ще приберем "Позитано". ВМРО има много голяма реституция. Утре може да кажем: "Ама това ВМРО не е онова ВМРО" и също да му вземем имотите", коментира той пред bTV.

Софиянски припомни, че между 1945 и 1955 г. е извършена национализацията в България.

"Хората са изселвани, пращани по лагери, вземано е имущество, на селяните се взема земята. Така държавата се сдобива огромна собственост, придобита с насилие. После идват демократичните процеси и ние не можем да върнем убитите и да съберем разделените семейства, но търсим социална справедливост по демократичен път. Там, където демокрацията влезе в конфликт с насилието, а тя е в постоянно противоречие, там се явяват такива конфликти", допълни той.

"Демократичните процеси победиха, може да има грешки, но когато с демократични средства връщаш насилствено взето имущество, винаги може да допуснеш някъде грешка. Случаят с Царя е само една брънка. В София са извършени над 10 000 реституции, върнати са еврейските имоти, върнато е партийното имущество. Ако ние посегнем на едното, значи приемаме това за принцип и може да посегнем и на другото", аргументира позицията си Стефан Софиянски.

"Нашето бъдеще е да градим върху постигнатото, а не да се връщаме да ровим в боклука", смята бившият столичен кмет.


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Въпросът е валидно ли е изземането от страна на комунистите? Ако не е валидно, то ясно, че всичко си е на фамилията на царя.
Само дето в България много неща бяха потулени. Преди 1944 г. практически всеки е имал земя, имот, нещо свое. След това всичко е взето. Къде сега да търся документите за наследствената ми земя от преди 1944 г.?
Били сме богати без да го знаем (или знаейки), сега сме бедни без да го знаем (или знаейки).
Комунизмът се оказа най-голямото зло на планетата Земя.
14
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Дори Бай Тошо е провеждал избори и се e надпреварвал с БЗНС друг е въпроса колко са били справедливи, ама Борис не е провел изобщо никакви вън тия рептили и самозванци от държавата
13
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Тоя за какво реве? Да не го е дтрсх за нещо негово? Да си стопанисват Перла и да си мълчат! Кога ще му се потърси отговорност нс този нахилен крадец?
12
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Кой го е избрал Борис 3 за цар имало ли е други кандидати, къде е тук демокрацията, Борис 3 е цар колкото Садам е бил избран за президент на Ирак.
11
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Е България не е онази България това е ясно. То и царя не е като баща си.
10
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Г-н Борисов, царя научи ли те на официални приеми да не казваш че си гладен - научи те! Ами направи нещо от благодарност де! Ами остави му резиденцийката!
9
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
То сега има толкова недомислици.
Например по конституция единствената православна църква в България е псевдоцърквата на агентите на ДС - "БПЦ". Ами това не е онази БПЦ от преди 1944 г.
8
4
 
20
 
! Отговори
MMM до номер 3 преди 5 месеца
Софиянски всъщност не беше истински примиер. Всяко нещо, което направи беше под диктовката на Костов. Така, че по-добре да се анализира цялото управление като такова на Костов - с всичките му плюсове и минуси.
7
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Тоя Софиянски трябва да го съдят, че е подарил общински имот на частно лице.
6
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Иначе и за Позитано и за ВМРО е прав. То и България не е онази България (Царство България).
В Царство България имаше истински хора и истински Българи.
След 1944 г. всичко добри и истински хора бяха изселени, избити, или сами избягаха от комунистическият "рай".
5
3
 
40
 
! Отговори
MMM преди 5 месеца
Абе, ти нормален ли си??? Как ще сравняваш няколко декара на пра-дядо ми, за които е работил с къртовски труд и има нотариални актове, с имоти, които държавата е дала за ползване на институцията ЦАР, която вече не съществува? Да не би да са си купили едно дръвче с лични пари? Ти приписа ли си кметството? Направо казвай какво получи срещу връщането на имотите, та да се знае.
4
1
 
32
 
! Отговори
чичо Гошо преди 5 месеца
Софиянски,знаем те още от даването на Халите на израелска фирма.Айде нема нужда да говорим за демокрация.
3
31
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Софиянски беше добър кмет и беше добър премиер. Защо просто не го оставиха на поста, след като за отрицателно време свали инфлацията и България тръгна напред? Кому беше нужно да го сменят с Костов?
Ако някой знае отговорът да каже.
2
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Интересна позиция на бат Стефчо , ама не работеше с такъв ентусиазъм за обикновените хора . На колко от тях върнаха реално имоти , ниви, съборени къщи и застроени по ком тертип ,според него нали сме демокрация - има ли значение дали си цар , или овчар- законово равенство за всички , има ли го днес? Ех .. лицемерието и желанието да си със силните на деня определя и дневния ред в уж обществения живот на опосканата ни родина
1
2
 
29
 
! Отговори
иванова преди 5 месеца
стефчо, щом сам осъзнаваш че си допуснал грешка, защо си против решението на съда