Радев: Да обединим младите, за да не са "осакатени" Балканите!

Президентът каза, че това ще стане с образование и наука
30 авг 2018 20:52, Петя Славова
47
Радев: Да обединим младите, за да не са "осакатени" Балканите!
Снимка: БТА

Напоследък е модерно всички на Балканите да говорим за свързаност - основно в областта на транспорта, на енергетиката, дигитализацията. Но една такава свързаност ще остане "осакатена", ако не успеем да обединим нашите млади хора в областта на образованието и науката.

Това е заявил президентът Румен Радев пред участниците в Десетата конференция на Балканския физически съюз днес, цитиран от прессекретариата на държавния глава. Тази година международният форум се проведе в София под патронажа на Румен Радев.

Още по темата

Той е изразил надежда, че учените, участвали във конференцията, ще продължат да работят именно за свързаност в региона в областта на науката и образованието, а ползотворните дискусии ще поставят началото на нови партньорства.

По думите на президента, провеждането в София на форума, събрал стотици уважавани учени от Балканите, е признание за страната ни и за Съюза на физиците в България. Приветствам вашите усилия и големи постижения в една от най-всеобхватните, красиви и мощни науки. Физиката е наука, без която индустриалната революция и прогресът на човечеството не биха били възможни, е посочил държавният глава.

Президентът е отбелязал, че няма област от нашето ежедневие днес, в която фундаменталната и приложната физика да не присъстват и в това се състои голямата отговорност и предизвикателство пред всички учени физици, а именно да продължават прогреса на човечеството. Като пример държавният глава е посочил авиацията: "Като пилот летях с огромната убеденост в себе си за безопасността и успешния изход на полета, защото стотици брилянтни умове в областта на физиката поколения наред бяха "регламентирали" всичко в тази сложна наука", е заявил Румен Радев.

Членове на балканския съюз са националните физически организации на Албания, България, Кипър, Република Македония, Гърция, Черна гора, Молдова, Румъния, Сърбия и Турция. В тридневния международен форум в София са участвали над 400 специалисти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
9
 
18
 
! Отговори
Винету преди 5 години
До глас 07. Айде стига си хвалил тоя въздухар. Не виждаш ли колко е смешен с тези кухи лозунги? А покрай него и ти.
13
1
 
21
 
! Отговори
Как точно преди 5 години
ще ги обедини?Едни ще се женят/омъжват още на 12-14 г., а останалите ще завършат средно или висше, ще започнат работа тук, в България и стриктно ще си плащат данъците, защото неуките им връстници вече имат по 4-5 деца и са им нужни повече от 1 000 лв месечно под формата на помощи?И учещите и работещите ще отлагат своето задомяване и създаване на единствено дете за след 30-35 г., за да не мизерстват
12
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ДРЪТИЯ ПРОДАЖНИК ЩЯЛ ДА ОБЕДИНЯВА МЛАДИТЕ ХАХАХА
11
21
 
14
 
! Отговори
Глас 07 преди 5 години
Смислени думи от разумен човек! Най-после някой да спомене за наука и образование като приоритети.На Чичо-Тиквовите Синио-Зелено-Червено/тиквеничковчета само думите "път" и "асфалт" са им в устата.Откъдето се краде най-лесно и безнаказано.
10
10
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще включим и баща Ви г-н Президент! Той ще прекрати осакатяването!
9
11
 
3
 
! Отговори
96956 преди 5 години
Защо се обръщаме към лозунги от социализма, преди 30 години?Преди има няма няколко месеца, бяха издигнати гръмки лозунги за Западните Балкани, категоричното ни ратифициране на т.н. ИК, невероятната среща ЕС Турция във Варна и още много други политкоректни лозунги.Това естествено доведе до невероятно повишаване на жизнения стандарт и до завръщането на младите българи.
8
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тя Мая щеше да е по-добър президент. По-балансирана е, наистина се старае в работата си и е по-диалогична. И същевременно има СОБСТВЕНО мнение, което отстоява. Радев въобще не желая да го коментирам.
7
7
 
28
 
! Отговори
решетников преди 5 години
Да поведем нацията към светлото бъдеще! Баххти и смешния лозунгар, даже и при социализма призивите бяха по-умерени.
6
7
 
27
 
! Отговори
Радев губи преди 5 години
Омбудсманът Maя(костинбродска) вече изпреварва президента по рейтинг. Ами сега кво ще прави зеления чорап ? Очевидно я готвят Мая за бъдещ президент.
5
27
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Президентска република и закриване на НС, никога повече демонокрация и капитализъм.
4
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Турция не е балканска държава а малоазиатска.
3
15
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Самото образование само по себе си е нещо без особено значение.Важното е колко е умен и как е възпитан човек.Харесва ми президентът ни.Изглежда разумен човек,реалист.Не плямпа за голямото европейско семейство от *** и афро-арабски клошари как сме били едно с тях и колко било хубаво да си купим електрическа кола за 150 000 лева при положение,че тва е 10 годишната брутна заплата в България на повечето граждани. Просто цитирам по спомени предишното недоразумение.
2
26
 
16
 
! Отговори
Православен преди 5 години
Президентска република и разпускане на парламента, след велико народно събрание, няма друг избор!
1
29
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Първият президент, с който се гордея ! Колкото повече да се опитват медиите на ГЕРБ да му сринат репутацията - толкова повече хората го харесват и подкрепят. Като си спомня Плевналиев - направо ме беше срам, че такъв мишок е лицето на страната ни по света. И сега като някой тийнейджър се показва и фука навсякъде с тази Банова, дето кой ли не я мина. Голяма гордост - да си баджанак с цяла София.