НФСБ против оставките... И против едноличния стил управление

Валери Симеонов: Трескавата смяна на ръководни кадри ликвидира държавността!
Обновена: 2 сеп 2018 20:41 | 2 сеп 2018 18:35, Боряна Павлова
125
НФСБ против оставките... И против едноличния стил управление
Снимка: Архив, Dnes.bg

НФСБ е против едноличния стил на управление на Борисов по отношение на кадрите, който не е съгласуван с коалиционите партньори и който е в противоречие с т. 6 от Коалиционното споразумение. Това се казва в официалната позиция на Национален фронт за спасение на България, публикувана от вицепремиера Валери Симеонов във Facebook.

Според него смяната на ръководни кадри "ликвидира държавността". В позицията се казва още, че смяната на министри създава чувство на несигурност сред останалите членове на МС.

Още по темата

"НФСБ ще гласува против оставките на Нанков, Радев и Московски", се посочва в позицията.

За какви политическа отговорност можем да говорим, когато нито един от тримата министри – Николай Нанков, Валентин Радев и Ивайло Московски, няма пряка вина за катастрофата в Своге, отнела 17 човешки живота", гласи още позицията на коалиционния партньор.

Според декларацията в този случай става въпрос за грешка на шофьора.

"На кой нормален човек не му е ясно, че с въпросните уволнения министър-председателят цели бързо погасяване на общественото недоволство и опазване на личният рейтинг", питат още от НФСБ.

"Политическото споразумение между нас и партньорите ни не беше с цел да избутаме някак си европредседателството, да понаместим партийните централи в квотните министерства, да се правим, че не забелязваме ширещата се корупция, лобизъм и беззаконие", завършват от НФСБ и категорично заявяват, че ще гласуват против оставките на тримата министри - Валентин Радев, Николай Нанков и Ивайло Московски."

Ето и пълния текст на декларацията:


„БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО” или „РЕЙТИНГЪТ НАД ВСИЧКО”?
Позиция на НИК на НФСБ по повод последните кадрови промени в правителството
НФСБ е против едноличния стил на управление на Борисов по отношение на кадрите, който не е съгласуван с коалиционите партньори и който е в противоречие с т. 6 от Коалиционното споразумение.
Трескавата смяна на ръководни кадри ликвидира държавността и нанася тежък удар върху възможността за изпълнение на коалиционната програма. Нелогичната смяна на министри, заместник-министри и държавни служители създава професионален дефицит и бойкотира изпълнението на програмата.

Всяко едно ново назначение изисква време за опознаване на ресора и изграждане на ефективни взаимоотношения във ведомството. Честите смени на хора, заемащи ръководни постове, пораждат временно напрежение и парализа в цели ресори.

Смяната на министри, без каквото и да било основание, често дори без елементарна човешка логика, създава чувство на несигурност сред останалите членове на Министерски съвет, тъй като въпросните уволнения не са в резултат на несправяне с работата, а от случайни инциденти, маргинални режисирани протести или недоказани обвинения.

Как можем да очакваме, че изградени с десетилетия професионални специалисти ще изпълняват съвестно служебните си задължения, когато са поставени под ежедневен страх да бъдат уволнени, без основание и без причина, унизени пред обществото и принудени да представят въпросните уволнения като свои лични решения за оставка.

За какви политическа отговорност можем да говорим, когато нито един от тримата министри – Николай Нанков, Валентин Радев и Ивайло Московски, няма пряка вина за катастрофата в Своге, отнела 17 човешки живота. В същия ден през този участък са преминали безпроблемно над 4000 МПС при доста по-тежки условия – проливен дъжд, засилен трафик и др., но катастрофирал е само въпросният автобус, което навежда към основна причина – грешка на водача.

Каква е „политическата” вина на поелите „политическа” отговорност министри, след като уволнението им не е извършено с политическо решение на коалицията. Нещо повече, часове след уволнението на тримата министри, членове и симпатизанти на ГЕРБ формираха групи във фейсбук в тяхна подкрепа, включително с участие на депутати от ГЕРБ.

За всеки нормално мислещ човек е съмнително дали причината за трагичния инцидент в Своге е некачествена асфалтова настилка, при условие че буквално вчера бяха взети проби за изследвания, а резултатите ще бъдат готови след време. Тази версия беше пробутана в първите часове след трагедията от некомпетентни журналисти и удобно бе поета от опозицията и от част от управляващите.

На кой нормален човек не му е ясно, че с въпросните уволнения министър-председателят цели бързо погасяване на общественото недоволство и опазване на личният рейтинг.

Принудителните оставки на министрите Нанков, Радев и Московски са последния срамен случай от поредицата оставки под външен натиск, а не по причина несправяне със служебните задължения.

Генерал Николай Петров беше уволнен поради отправени неоснователни обвинения към приятеля на дъщеря му. По тази логика можеше да бъде уволнен, например, заради това, че братовчед му е минал на червен светофар.

В разрез с Конституционното разделение на властите министър-председателят се намеси грубо в работата на НС и уволни председателя Димитър Главчев заради това, че приложи правилника на НС спрямо нарушаваща го депутатка от БСП. За пореден път върху репутацията на почтен човек беше лепнато петно.
Бившият министър на енергетиката, настоящ народен представител и председател комисията по енергетиката в 43 и 44 НС Делян Добрев бе посъветван да си подаде оставка поради безпочвени обвинения на опозицията. Това беше първият от цяла поредица щедри реверанси на ГЕРБ към неособено смислената опозиция в лицето на БСП. Благодарение на тази поредица от жестове БСП втвърди редиците си, преодолявайки вътрешните борби за власт. През последните месеци, напипваща уязвимостта на ръководството на ГЕРБ, БСП определя политическия дневен ред на държавата, провокирайки скандал след скандал.

Заради познанството си с управителка на частна фирма, в процес на извършване на частна сделка, Теменужка Петкова бе принудена „доброзорно” да подаде оставка, която обаче не бе приета.
Изграденият в системата на труда и социалната политика кадър Бисер Петков бе следващият „оставчен” от министър-председателя в стремежа му да потуши поредния агресивен протест пред НС.
Земестник-социалният министър Росица Димитрова, също доказан професионалист, бе „доброзорно” отстранена заради „престъпление”, че е пътувала със самолетен билет за бизнес класа, закупен в последния момент от протокола на МТСП. Едва ли има наивник, на когото да не му е ясно, че в самолета, на стадиона и в театъра последните билети се продават най-скъпо. Димитрова бе уволнена не заради несправяне със задълженията си, а заради участие във важен международен форум, на който е представила страната.

В същото време една друга министърка си направи селфита с известни хора в Холивуд по време на церемонията на връчване на Оскарите. На нея не й бе потърсена сметка с какви средства е летяла до САЩ и обществеността в крайна сметка не разбра, коя е благотворителната фирма, поела разноските за това удоволствие.
С един замах бе обезглавено ръководството на МЗХГ. Този път бяха „оставчени” Цветан Димитров, Георги Праматаров и Златка Възелова. Уволненията бяха заради режисиран протест пред МС на псевдоживотновъди, умело намърдали се в скандала с чумата по дребния рогат добитък в Странджа.

Естествен би бил въпросът защо ПП НФСБ поставя темата за оставките на кадри на ГЕРБ. Отговорът е елементарен –ние сме притеснени от този модел на управление, който поставя под риск изпълнението на коалиционната програма на правителството.

Трупащият разочарования от близо 30 години български народ очаква от управлението решаване на тежките проблеми, а това може да стане само с предприемане на смели и решителни действия от смели и решителни професионалисти-управленци. Еднолично провежданата кадрова политика на отстраняване на отговорни професионалисти без аргументи и по причини, несвързани с тяхната работа, създават чувството на несигурност и страх сред техните колеги в МС и в държавната администрация като цяло. Това предопределя назначаване на страхливи и изпълнителни „калинки”.

България се намира в период на тежка демографска криза, която в най-голяма степен засяга образованите, интелегентни и кадърни хора. Вярна е приказката, че за министри винаги ще се намерят желаещи, но НФСБ със загриженост поставя въпроса за кадровия потенциал на управлението. Оставките на доказани професионалисти не могат да бъдат противоотрова за всяко инсценирано недоволство, клевети и компромати, раздухвани от желаещи провала на коалиционното правителство медии.

Държавното управление неизбежно носи негативи и вземането на бързи популистски пожарогасящи решения е мехлем само за онези десетина процента, не особено интелегентни и мразещи всичко, сънародници. Този модел на управление отблъсква както симпатизантите на управляващите партии, така и онези 40-50% негласуващи, за които е обидно профанизирането на политиката. Всички те имат очаквания, но не виждат сериозни промени.

Ние от НФСБ още веднъж подчертаваме, че тежките реформи трябва да бъдат проведени и отговорността за това трябва да бъде неизбежно понесена. Искаме да припомним на коалиционните ни партньори, че девизът на партията ни, приет и за девиз на коалицията, е БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО, а не РЕЙТИНГЪТ НАД ВСИЧКО!

Политическото споразумение между нас и партньорите ни не беше с цел да избутаме някак си европредседателството, да понаместим партийните централи в квотните министерства, да се правим, че не забелязваме ширещата се корупция, лобизъм и беззаконие.

НФСБ ще гласува против оставките на Нанков, Радев и Московски. НИК на НФСБ ще изрази окончателната си позиция за коалиционните взаимоотношения с декларация на брифинг в централата на партията в София.


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
4
 
12
 
! Отговори
Онзи преди 4 месеца
Кой допусна въобще този и д и о т в управлението?
112
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
ПАСКВИЛЪТ НЯМАМ НЕРВИ ДА ГО ЧЕТА - КАТО СУЛТАНСКИ ФЕРМАН Е. ЯВНО ТОЯ СЕ НАТИСКА НЯКОЕ О ОВАКАНТЕНИТЕ КРЕСЛА ДА СА НА НЕГОВИ ХОРА.
111
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ето заради този едър рогат добитък сума народ остана без инвалидни пенсии.Драпаше за властта,излъга най-долно избирателите си че няма да се коалира с ГЕРБ и въпреки това го направи след което няколко човека депутати които вкара напускаха партията му.Тръгнал на проверки в заведенията в слънчев бряг да мери шума ненормалника.Това работа ли му е.Стана вице-премиер и се възгордя добитъка му с добитък.Само поразии прави и вреди на държавата.
110
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
МАЛКО МУ БИЛИ МРЪВКИТЕ НА ВАЛЕРКАТА И КОКАЛЪТ МУ БИЛ МАЛЪК.

ЩЕ МУ ДАДАТ И МИНИСТЕРСТВОТО НА ТРАНСПОРТА.
МИ НЯМА САМО КАРАКАЧАНОВ ДА СЕ УГОЯВА
109
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тоя рапон симеонов катурна правителсвото
108
2
 
5
 
! Отговори
наму преди 4 месеца
До Анонимен
Ха ще умра от смях!Кой събра резерв ме *** ?Станишката и Орешарски с дпс-то!И с оня глиган дето искаха да го правят началник на ДАНС!
107
5
 
16
 
! Отговори
Активист на БКП преди 4 месеца
На Далаверко му трябва още време ,за да закръгли и той милиарда си...
106
2
 
14
 
! Отговори
Уууу! преди 4 месеца
Апа Цецо и Нушка си играха хоро...
105
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
И боко е ром.
104
6
 
15
 
! Отговори
Браво Бойко преди 4 месеца
На Бойко лакейченцето то!
1ви мандат Яне Янев
2ри мандат Волен Сидеров
3ти мандат Валери Симеонов
4ти мандат да видим кой?
103
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ромът Мовсковски е аут сега ред на другия Ром Валери , айде стига с това българизиране , никой ром българин няма да стане дори след 1000 от както Византийците са християнизирали всички по тези Земи
102
7
 
25
 
! Отговори
ВЪПРОС към ДАНС преди 4 месеца
Валери ,
Оставката е заради Загинали Десетки Хора , заради Кражби от Еврофондове и Пътища .
Само ти ли не разбра ?
101
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Истената е една всички политици в Бългрия не ги интересува народа каква вода ще пие каква храна ще яде какъв въздух ще дишаме и колко хора ще умрът от катастрофи!Но истената и една ГЕРБ управляват по -добре БСП 10000000 пъти !Волен Сидеров е пълен предател нагло против собствения му народ взима пари от Русия !!Валери Симионов тепърва ще го опознаем що за стока е !!Народа се научил сам да се справя а не да чака от политици които само крадът лъжат и си вяват сами в лъжите!!
100
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Валери е по гладен и от Сидеров май
99
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Каквото и да правят другите партии
Бсп е вечно!
98
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Първи Симеонов трябваше да си подаде оставката не само от правителството, а също и като лидер на НФСБ.
97
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Симеонов, Симеонов, имаше едно време един виц - не може и това в онова и душата в рая. Колкото и да ти се иска.
96
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Симеонов стана ортак с мафиоти.
И сега реве. Ми какво ревеш? Защо се коалирахте с ГЕРБ и Борисов? Цели два мандата преди това се видя какво представляват. Сега или излизаш от коалицията или търпиш.
Ама баницата е съблазнителна. Сега тръгнал да се обяснява.
95
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
ТЕ били против, моля ви се!
Ми същите ТЕ ако бяхме нормална държава трябваше първи да си подадат оставките. Не виждат ли, че ГЕРБ НИ ВЛЕЧЕ В БЛАТОТО? Всъщност ние отдавна сме си там.
Какви оставки на тоя и оня. Всички вкупом не ставате!
Борисов ви употреби както употреби Москжв, както употреби Радан Кънев.
Чисто и просто ги купи. Нямат ни срам ни съвест.
94
3
 
24
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 4 месеца
Валери набра много гняв срещу...авторитарната Тиква,че и Варадерото го...ръчка цяло лято.Струва ми се че няма да ги бъде.Ако се сниши,ще си...плюе сам на физиономията,а той не е такъв.Единствения полезен ход за партията на Симеонов е излизане от сговора с другите двама леви...ортаци и шут на Тиквата.Едва ли биха го...залъгали с някакво министерско...кресло.Ако той се...дръпне,Каракачанов ще го...последва.Пудела остава сам да...крепи и кабинета пада.