България е над всичко... Симеонов остава във властта, но търси отговори

Заплаши да си тръгне, ако няма диалог с Борисов и не се чува НФСБ
Обновена: 3 сеп 2018 13:10 | 3 сеп 2018 12:30, Камелия Цветанова
174

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Въпреки недоволството от едноличните, според него, решения на премиера Бойко Борисов при кадровата политика в кабинета, вицето и лидер на НФСБ Валери Симеонов засега не се отказва от участието си в управлението.
Още по темата

Той обаче постави няколко условия пред премиера, за да не преразгледа позицията си.

Според него министрите на транспорта Ивайло Московски, на регионалното развитие Николай Нанков и на вътрешните работи Валентин Радев се жертват с лека ръка от премиера в опит за запазване на политическия му рейтинг.

Симеонов призна, че е крайно недоволен от факта, че Борисов е взел главите на тримата без да говори с него.

"Това е нарушение на коалиционното споразумение, което предвижда предварително съгласуване на промените в кабинета с коалиционните партньори", отсече той.

Според него министерските оставки са поредния случай, в който премиерът действа като едноличен управник и в нарушение на нормалните колегиални отношения.

"Желанието да се угоди на всеки води до неубедително управление", смята Симеонов.

"Свидетели сме на яростен отпор на маргинални групи, насъсквани от опозиционните партии БСП и ДПС, които не желаят провеждането на реални реформи. За всички е ясно, че 10 души, застанали на протест пред МС са достатъчни за спиране на всеки законопроект, както и промени в бюджета в тяхна полза. Желанието да се угоди на всички води до неубедително управление и риск от неизпълнение на управленската програма на коалицията", разкритикува вицето. 

Той предупреди, че е застрашена стабилността на коалиционното управление, темповете, с които се изпълнявала програмата за управление били незадоволителни, нямало воля за извършване на необходимите реформи в най-важните сфери на обществения живот.

"Извършват се политически назначения и уволнения зад гърба на НФСБ, липсва нормален работен диалог в малката и в голямата коалиция", оплака се още Симеонов от името на цялото ръководство на партията си.

Така че за да остане във властта той постави няколко условия: решителна промяна в начина на управление и на коалиционно взаимодействие от страна на премиера и ГЕРБ, ускоряване на изпълнението на заложените в управленската програма задачи, свързани с осъществяването на реални реформи в сферата на пенсионното дело, повишаването на доходите, насърчаване на дребния и среден бизнес и реални антимонополни действия, гарантиране на живота, здравето и сигурността на българските граждани, борбата с престъпността и корупцията, ефективно и достъпно здравеопазване и образование.

От НФСБ имат още едно условия – реформите да не бъдат жертвани заради съмнително поддържане на политически рейтинг чрез показно решаване на проблеми, повдигнати в сутрешни телевизионни блокове и репортажи или такива, поставени от маргинализирани групи протестиращи, НПО-та и опозицията.

След серията критики Симеонов обяви, че е задължен да постави всички критични въпроси на коалиционен съвет, какъвто е насрочен днес след връщането на Борисов от Черна гора.

Отделно от НФСБ искат да се приеме промяна на коалиционното споразумение, с която да се измени моделът на управление на парламентарната група от ОП, защото в момента и там работата куцала.

"В случай на отхвърляне на направените по-горе предложения и продължаващ бойкот на законодателните инициативи на НФСБ, НИК ще инициира свикване на заседание на Националния политически съвет, на което да се обсъди въпроса за прекратяване на участието на партията в коалициите и управлението на държавата", закани се Симеонов.

Той декларира, че неговата политическа сила поставя проблемите на държавата над частните и партийните интереси и участва в настоящото управление, само за да реализира своята програма и да даде своя принос за изпълнение на приоритетите на правителството.

"Без каквито и да било претенции за власт, постове и облаги, тъй като девизът на партията, приет за лозунг и на коалицията ГЕРБ-Обединени патриоти е: "България над всичко!", обобщи вицето.

Симеонов увери, че неговите хора не гонят блага, а само просперитет на страната.

"Назначенията на НФСБ са най-малко от всички, само 6 зам.-министри имаме", скочи той.

Лидерът на НФСБ разкри, че още при разпределението на министерства това на туризма било определено за неговата партия.

Въпреки това той не поискал смяната на Николина Ангелкова 6 месеца заради българското европредседателство.

"Така сме показали, че интересите на държавата са по-важни за нас от вижданията ни дори, не съм поставим въпроса досега, но дали ще го направя зависи от това дали ще има диалог или не", коментира Симеонов.

А иначе той продължава да настоява за смяната на Ангелкова, защото според него тя не е полезна в бранша, в който работи.

"Смятаме, че тя няма да е полезна в нито един бранш с оглед на слуховете, които вървят, не може цял един сектор да се управлява с реверанси към хора, известни с неособено честни бизнеси", отсече Симеонов. 

Въпреки че иска главата на настоящата министърка, той призна, че въобще не му е детска мечта да поеме министерството на туризма.

"Страхувам се, че диалог няма и да има, свидетели сме на едни размествания в малката коалиция, вече като че ли се появява голяма коалиция", разкритикува той.

Освен това Симеонов се оплака, че имало и непрекъснати атаки срещу всички предложения на НФСБ в парламентарната група от страна на партньорите в Обединени патриоти. Така че нещата и там трябвало да се променят.

До края на септември неговите депутати трябвало да намерят начин да оправят нещата, защото сега реално ПГ на патриотите била просто един механичен сбор от три партии без реално действащо ръководство.

Народният избраник Борис Явечев обяви, че искат коалиционен модел на управление, защото според той ще е по-ефикасен от настоящия, при които има един председател на групата – лидерът на "Атака" Волен Сидеров.

"Работата в ПГ сега не върви добре, законодателни инициативи – наши и на ВМРО се забавят във времето, защото липсват заседания на групата", обясни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


174
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
2
 
20
 
! Отговори
Ганчо преди 5 години
Кои са тези НФСБ???????? Не бяха ли тези дето се побират в един файтон, а преди това работеха в телевизия СКАТ. Боже колко ли го е страх г-н Премиера от тях. Мисля , че ще си премести пищова от левия в десния джоб. Боже тези се взеха много на сериозно. Мирувайте, че в следващия парламент няма да ви има.
84
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Властта над всичко, треба ръфаме от кокала като добермани да живее САЩ и Шорош и америкъ за България да дават порциите.
83
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А Атака са по - зле и от български сериал!
82
1
 
8
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
До 75Първо на първо никои не ги е избирал.При избирателна активност под 50% - резултатите на всички партии са плачевни:Герб - 16%БСП - 14%Коалиция от патриоти - 7,5%Тотал на всички партии - 30% от които всичките са от родата и всички около тях. 1 Българин няма гласувал по политически пристрастия, всички % са само от близки до партиите предатели!
81
1
 
12
 
! Отговори
Ботев преди 5 години
Патриот е душа даваза наука, за свобода;но не свойта душа, братя,а душата на народа!И секиму добро струва,само, знайте, за парата,като човек що да прави?продава си и душата.И е добър християнин:не пропуща литургия;но и в черква затуй ходи,че черквата ѝ търговия!И секиму добро струва,само, знайте, за парата,като човек що да прави?залага си и жената.И е човек с добро сърце:не оставя сиромаси;но не той вас, братя, храни,и вий него със трудът си!И секиму
80
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този цирк се прави, за да се отклони темата от народното недоволство и добре го играят. ..тия циркаджии.
79
1
 
9
 
! Отговори
23 преди 5 години
"Няколко условия"......чисто комунистическа терминология!Имаше един с подобен девиз "Германия над всичко" и знаем как завърши!
78
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Га береше винкел ни рива.
77
1
 
19
 
! Отговори
хахахахахахахахах преди 5 години
Пуделът Валерко се сгуши в краката на своя собственик - мутрата Тиквун и започна да лиже обувките му. Мутрака го погледна, оригна се на чесън, хвърли му една мръвка и измуча: - Ко ша праите без мен, бе! Ко?И всичко това се случи... в ИМЕТО НА РОДИНАТА!
76
0
 
14
 
! Отговори
Файдата над всичко! преди 5 години
Ей тоя мушмурок, бе! Как да излезем от клоакалицията, като никога повече няма да има власт. Сега хапва, пийва носи си и новите дрехи. А като всичко приключи- какво? На кого ще остроумничи и т.н.? Ей ви го патриота- мафиота- чик-чирика и каквото се сетите. България над всичко- да бе, да... Парата и властта над всичко! Ах, ах - пуста му и дрянова тояга. Дето се стовари, да пращят кости!
75
6
 
4
 
! Отговори
Георги и мерцедеса преди 5 години
Хубаво беше при бай Тошо.Привет от Харманли
74
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хахаха! Жалки,жалки твари! Той не иска, но в името на България остава да ръфа баницата!
73
0
 
4
 
! Отговори
Гробокопач преди 5 години
Валери е на Кръстопът - личен, обществен, държавнически. Сега от него зависи, дали ще е Валери или Далавери, дали ще е "национален форнт за спасение на Бойко" или ще е "национален Фронт за Спасение на България", но няма как да е "Национален Фронт за Спасение на България чрез Бойко". Затова, Валери, зилез от кръстопътя и тръгни по Пътя. Там ще намериш и Отговорите!
72
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ми ние всички знаехме, че ще остане във властта. Я виж Волен и Каракачанката как кротичко си глождят тлъстите кокали.
71
0
 
12
 
! Отговори
Цецо преди 5 години
Според мен по-правилното заглавие на статията е "Властта над всичко...."
70
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стига сте ревали!!!Вие си ги избрахте. 15% на последните избори за тези псевдопатриоти.Да не би някой отвън да е дошъл и да е гласувал за тях.Ще си им търпите простотиите. А, на следващите избори пак ни обяснявайте какви са готини пичове и как сте против всички десни партии и как не искате *** и еврогейове.Като си искате псевдопатриоти, пеещи руски песни и целуващи на Путин ръцете...ще си им сърбате попарата.
69
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
патреот е, душа дава...
68
0
 
16
 
! Отговори
:) преди 5 години
Тотален комик. Според запознати, цирковете са, за да измъкне туризма от Тиквата и да стане министър.
67
0
 
3
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
Вицето недоволен, че Баш Башибозук ефенди не е доволен от духовите умения на пишман патриота и сега ще трябва да седнат и да си говорят като истински хомосексуалисти - ти сега на Валерчо друго лапашко място даваш ли, или да се разприказва той за това колко са се облажили покрай Баш Башибозук ефенди, пък той горкичкия не успял там да се облажи, а само на други места успял да се закачи за лапачката. Цирк, та дрънка. Цялата история е - къде го слагаш за да има далавера или да се разприказва?
66
0
 
7
 
! Отговори
Патриот преди 5 години
Отивам да бора една чиния кифтаци после и да ривъ ще знам че съм ял кифтаците.