България е над всичко... Симеонов остава във властта, но търси отговори

Заплаши да си тръгне, ако няма диалог с Борисов и не се чува НФСБ
Обновена: 3 сеп 2018 13:10 | 3 сеп 2018 12:30, Камелия Цветанова
174

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Въпреки недоволството от едноличните, според него, решения на премиера Бойко Борисов при кадровата политика в кабинета, вицето и лидер на НФСБ Валери Симеонов засега не се отказва от участието си в управлението.
Още по темата

Той обаче постави няколко условия пред премиера, за да не преразгледа позицията си.

Според него министрите на транспорта Ивайло Московски, на регионалното развитие Николай Нанков и на вътрешните работи Валентин Радев се жертват с лека ръка от премиера в опит за запазване на политическия му рейтинг.

Симеонов призна, че е крайно недоволен от факта, че Борисов е взел главите на тримата без да говори с него.

"Това е нарушение на коалиционното споразумение, което предвижда предварително съгласуване на промените в кабинета с коалиционните партньори", отсече той.

Според него министерските оставки са поредния случай, в който премиерът действа като едноличен управник и в нарушение на нормалните колегиални отношения.

"Желанието да се угоди на всеки води до неубедително управление", смята Симеонов.

"Свидетели сме на яростен отпор на маргинални групи, насъсквани от опозиционните партии БСП и ДПС, които не желаят провеждането на реални реформи. За всички е ясно, че 10 души, застанали на протест пред МС са достатъчни за спиране на всеки законопроект, както и промени в бюджета в тяхна полза. Желанието да се угоди на всички води до неубедително управление и риск от неизпълнение на управленската програма на коалицията", разкритикува вицето. 

Той предупреди, че е застрашена стабилността на коалиционното управление, темповете, с които се изпълнявала програмата за управление били незадоволителни, нямало воля за извършване на необходимите реформи в най-важните сфери на обществения живот.

"Извършват се политически назначения и уволнения зад гърба на НФСБ, липсва нормален работен диалог в малката и в голямата коалиция", оплака се още Симеонов от името на цялото ръководство на партията си.

Така че за да остане във властта той постави няколко условия: решителна промяна в начина на управление и на коалиционно взаимодействие от страна на премиера и ГЕРБ, ускоряване на изпълнението на заложените в управленската програма задачи, свързани с осъществяването на реални реформи в сферата на пенсионното дело, повишаването на доходите, насърчаване на дребния и среден бизнес и реални антимонополни действия, гарантиране на живота, здравето и сигурността на българските граждани, борбата с престъпността и корупцията, ефективно и достъпно здравеопазване и образование.

От НФСБ имат още едно условия – реформите да не бъдат жертвани заради съмнително поддържане на политически рейтинг чрез показно решаване на проблеми, повдигнати в сутрешни телевизионни блокове и репортажи или такива, поставени от маргинализирани групи протестиращи, НПО-та и опозицията.

След серията критики Симеонов обяви, че е задължен да постави всички критични въпроси на коалиционен съвет, какъвто е насрочен днес след връщането на Борисов от Черна гора.

Отделно от НФСБ искат да се приеме промяна на коалиционното споразумение, с която да се измени моделът на управление на парламентарната група от ОП, защото в момента и там работата куцала.

"В случай на отхвърляне на направените по-горе предложения и продължаващ бойкот на законодателните инициативи на НФСБ, НИК ще инициира свикване на заседание на Националния политически съвет, на което да се обсъди въпроса за прекратяване на участието на партията в коалициите и управлението на държавата", закани се Симеонов.

Той декларира, че неговата политическа сила поставя проблемите на държавата над частните и партийните интереси и участва в настоящото управление, само за да реализира своята програма и да даде своя принос за изпълнение на приоритетите на правителството.

"Без каквито и да било претенции за власт, постове и облаги, тъй като девизът на партията, приет за лозунг и на коалицията ГЕРБ-Обединени патриоти е: "България над всичко!", обобщи вицето.

Симеонов увери, че неговите хора не гонят блага, а само просперитет на страната.

"Назначенията на НФСБ са най-малко от всички, само 6 зам.-министри имаме", скочи той.

Лидерът на НФСБ разкри, че още при разпределението на министерства това на туризма било определено за неговата партия.

Въпреки това той не поискал смяната на Николина Ангелкова 6 месеца заради българското европредседателство.

"Така сме показали, че интересите на държавата са по-важни за нас от вижданията ни дори, не съм поставим въпроса досега, но дали ще го направя зависи от това дали ще има диалог или не", коментира Симеонов.

А иначе той продължава да настоява за смяната на Ангелкова, защото според него тя не е полезна в бранша, в който работи.

"Смятаме, че тя няма да е полезна в нито един бранш с оглед на слуховете, които вървят, не може цял един сектор да се управлява с реверанси към хора, известни с неособено честни бизнеси", отсече Симеонов. 

Въпреки че иска главата на настоящата министърка, той призна, че въобще не му е детска мечта да поеме министерството на туризма.

"Страхувам се, че диалог няма и да има, свидетели сме на едни размествания в малката коалиция, вече като че ли се появява голяма коалиция", разкритикува той.

Освен това Симеонов се оплака, че имало и непрекъснати атаки срещу всички предложения на НФСБ в парламентарната група от страна на партньорите в Обединени патриоти. Така че нещата и там трябвало да се променят.

До края на септември неговите депутати трябвало да намерят начин да оправят нещата, защото сега реално ПГ на патриотите била просто един механичен сбор от три партии без реално действащо ръководство.

Народният избраник Борис Явечев обяви, че искат коалиционен модел на управление, защото според той ще е по-ефикасен от настоящия, при които има един председател на групата – лидерът на "Атака" Волен Сидеров.

"Работата в ПГ сега не върви добре, законодателни инициативи – наши и на ВМРО се забавят във времето, защото липсват заседания на групата", обясни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


174
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
165
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
................каза Валери - "Далавери" Симеонов!!
164
1
 
2
 
! Отговори
Гражданин преди 5 години
Вънкаааас
163
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Предлагам- Никой да не гласува.
162
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пак се събраха.
161
0
 
1
 
! Отговори
1 преди 5 години
До Анонимен-15, все едно сюлейман паша е болен лидеров,а вейсал паша е черкезина балевски,нямат никаква разлика.
160
1
 
6
 
! Отговори
1 преди 5 години
Питам черкезина,щом България е над всичко,кажи едно нещо,което си направил,за България,мотела "козия рог",за България ли го направи,или да си пълниш,крадливата душичка,с държавни пари,винаги държавата ти плаща за пълен мотел,а спят,двама трима граничари,или порнофилмите по телевизийката ти скат,са в името на България.
159
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ех, ами тя бабата от приказката го каза, кокалчето от човешко око се насища на злато само ако сипят на везната една шепа пръст, за съжаление
158
1
 
8
 
! Отговори
1 преди 5 години
черкезина ,щял да си тръгне,абе таранкоолу,като си тръгнеш ,и България,няма да я има ли бе,отивай си и не се връщай.
157
1
 
12
 
! Отговори
Кккк преди 5 години
Евтина ку...ва си Симеонов
156
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всичко е много просто-тотално гражданско неподчинение!!!Нито един гласувал!!!Ганди го е измислил отдавна и изгони Британската империя без нито един изстрел!!!Ама с тоя *** народ...
155
1
 
15
 
! Отговори
Плезльо преди 5 години
Този как се плези, че България била над всичко за него. Лъжа. Властта е всичко за Симеонов, Сидеров, Каракачанов и Марешки. Заедно с тиквите ще затрият Родината ни.
154
1
 
2
 
! Отговори
Кой преди 5 години
Кой създава фалшиви новини? Твърдението в официалната декларация на НФСБ относно "оставчените" в МЗХГ в 2/3 е фалшива новина - това показва бърза справка в сайта на министерството.
153
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 157... А ти знаеш ли, че има и ОТКАЗ от гласуване, един вид протест когато не си съгласен с предложените бандити ? Ако не знаеш Белгия престоя 3.5 г. без законно избрано правителство чрез избори именно по тази причина, че не харесваше представените кандидати за депутати и министри в списъците, затова и населението на Запад е в прогрес, защото знаят всички форми на протест, единни са и ги прилагат, не задават въпроса : "Ти какво предлагаш?".....а ОТКАЗВАТ ДА ГЛАСУВАТ, толкова е просто.
152
8
 
0
 
! Отговори
До номер 156 преди 5 години
Ти какво предлагаш? Кой да управлява като всичките са един дол дренки?
151
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Eй бу'дали български, не ви ли омръзна циркът който ви разиграват 29 г червените вампири които сами избирате на всички избори и стигнахте до там, че накрая и избрахте червен бандит с шайка крадливи бивши комсомолци да ви наритват "топките" ? Какво се карате тук бе овце, няма ГЕРБ, няма патриоти разни, няма ДПС, всичко е БКП, преди бяха шумкари и ятаци, след тях избрахте децата на шумкарите, сега сте избрали най-алчните и крадливите - ВНУЦИТЕ НА ШУМКАРИТЕ...айде ако можете да мислите, ПОМИСЛЕТЕ !
150
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма партия заиграла се с ГЕРБЕРУНДУМ и да е оживяла. Пътнико виден кради като за последно това ти е последният мандат в живота.ННикога повече няма да стъпиш в Парламента.Единствено айдуци и тимирути от Бургас могат да гласуват за тая куха батка Варели. Ще дойде ден народа ще ви търси отдоворност и всеки ще бъде обесен точно в името няа България и ще виси в града си по местоживеене мазен и гнусен селтако на име варели
149
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Доста разкрачена позиция!А и какво толкова реве, то всъщност няма правителство, а едно авторитарно тикве и обслужващ персонал около него, та като стане сакатлък да има гърмящи бушони, така че и пет глави да паднат - няма никакво значение!
148
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"" Симеонов остава във властта, но търси отговори ... ""...........................Прав е Валери Симеонов както обикновено ...За пръв път може да се каже, че има алтернатива на Бойко в лицето на Валери СимеоновБойко вече не му се занимава с вътрешни проблеми ... на него България му е вече тясна ...решава международни проблеми той ... и въобще май е време да си ходи.
147
2
 
11
 
! Отговори
Коментатор преди 5 години
И Каква стана тя - Валери даде на прокурор Ангелкова, оказа се, че няма престъпления, т.е. той не е прав, затова получава туризма. Не е истина!
146
1
 
10
 
! Отговори
Шопо преди 5 години
Каква България,бе айдук!?