Ще бъде ли тройката с гарнитура? Търсят посолства за Цачева и Бъчварова?

Премиерът Бойко Борисов събира патриотите в 18 следобед
Обновена: 3 сеп 2018 10:24 | 3 сеп 2018 09:00,
165
Ще бъде ли тройката с гарнитура? Търсят посолства за Цачева и Бъчварова?
Снимка: архив, Булфото

Премиерът Бойко Борисов е свикал за днес в 18:00 часа съвета на коалицията между ГЕРБ и Обединени патриоти. Той ще се появи в Министерския съвет директно от летището след завръщането си от визита в Черна гора.

Очакват се трудни и тежки преговори за наследници на вътрешния министър Валентин Радев, на транспортния – Ивайло Московски и на министъра на регионалното развитие Николай Нанков, които в петък подадоха оставки по искане на министър-председателя.

Още по темата

Първоначално премиерът Борисов заяви категорично, че новите министри също ще са от ГЕРБ, тъй като постовете са "от квотата на ГЕРБ", "Труд" обаче твърди, че бил склонен и на компромис, ако Валери Симеонов продължава да настоява да получи министерство, а не да бъде вицепремиер без портфейл. Възможен е вариант да стане министър на туризма. Това е била една от идеите за промени, която се обсъжда в последните дни.

Разговор обаче между премиера и патриота още не е имало. Неофициално в коалицията се говори, че при избора на Николина Ангелкова за министър на туризма в третото правителство на Борисов тя е била подкрепена от всички патриоти, включително и от Валери Симеонов.

Откритият конфликт помежду им обаче може да насочи Николина Ангелкова към МРРБ, където тя беше вече служебен министър при Георги Близнашки.

За наследник на Московски и като сигурен фаворит се спряга сегашният заместник там Димитър Геновски.

Трима номинирани са отказали да поемат МВР от Валентин Радев. Ведомството задължително ще е с министър на ГЕРБ и вероятно поста ще бъде зает от сегашния зам.-министър Красимир Ципов.

Бившият МВР шеф и настоящ началник на кабинета на премиера Бойко Борисов Румяна Бъчварова и правосъдният министър Цецка Цачева може да оглавят дипломатически мисии на България. Твърде вероятно е те да се разделят с "Дондуков" 1 и да станат посланици в чужбина.

Неофициалните коментари са, че Румяна Бъчварова е фаворит за посолството ни в Израел. В момента там извънреден и пълномощен посланик на Република България е Димитър Михайлов.

Министърът на правосъдието Цецка Цачева пък е спрягана за мястото на извънредния и пълномощен посланик на Република България в Черна гора Младен Червеняков, който също бе правосъден министър на БСП.

Промените в дипломатическите ни мисии зад граница са обект на зациклили преговори между екипа на президента Румен Радев и министъра на външните работи Екатерина Захариева.

Според запознати предлаганите от външно имена срещали обструкции в президентството и не било изключено държавния глава да не подпише укази за назначения. За да се избегне конфузна ситуация, външно и президентството трябва да получат неформално съгласие, а след това правителството да вземе решение за списъка с новите имена.

Съществувал и вариант Цецка Цачева да продължи кариерата си и в Конституционния съд. Там през октомври, заради изтичане на мандатите им, се овакантяват две съдийски квоти и една от Народното събрание.

От министрите на ГЕРБ Бойко Борисов все още обмислял дали да смени и земеделския Румен Порожанов. Тук мотивите са липсата на обяснения за хората при кризата с чумата по овцете и козите в Странджа, както и появилите се съмнения, че избиването на животните е било неоснователно. Все още обаче премиерът не бил взел окончателно решение.

Екоминистърът Нено Димов, който е от квотата на патриотите, също може да освободи поста си. Тук основната причина ще е спогодбата между Борисов и тримата патриотични лидери да не се сменят само хора на ГЕРБ, за да се тушира напрежението в голямата управляваща партия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
0
 
23
 
! Отговори
Къде? преди 5 години
Красавици! Стават за модно ревю.
74
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Снимката е уникална! Ще си я запазя за историята.
73
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цуца най заслужава посолството в Сомалия.
72
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е типично по Тодор Живковия образец -да пращаш провалени хора в далечна страна вместо в затвора. Явно Тиквата е усвоил занаята докато му е мачкал ушите. Може да ги праща в Казахстан и Индия - от там минаха видните ни посланници Едвин Сугарев и Филчев
71
1
 
8
 
! Отговори
mahaite Porozanov преди 5 години
Da naistina zasto go ostavya Porozanov, tozi s lubovnitzite deto si gi dokara vsichkite v zemedelskoto ministerstvo. Nikoi ne go ponasya. V gildiata mu se smeyat. PR-ite na Borisov - nyakoi chete li tuka??????
70
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Посланик без нито един език.. Как пък не.
69
1
 
28
 
! Отговори
ххххаххахха преди 5 години
Само Тиквата е несменяема, защото е натрупала мъдрост докато е чела Винету част Първа.
68
1
 
23
 
! Отговори
Гробокопач преди 5 години
Бойко, трябва да побърза, оти броени часове, остават до падането на "Борисов 3" или до официалното оповестяване на неговата кончина. След това, нещата стават несигурни - правителство в оставка, след това служебно и хоп, Мама и Бъчвата, току виж, останали без посолства!;)))
67
1
 
27
 
! Отговори
Добър хор преди 5 години
Ами освен за певици, май за друго не стават. Цецка всички я видяха как пее "Цъфнал Герб".
66
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
posolstva borsi nqma li za tqx?
65
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Румяна Бъчварова и Цецка Цачева,вън от политиката изобщо.Доказани некадърници.Вместо да им се търси топло място на нищо неправещ посланник като Надка Михайлова,да работят това за което са учили.Московски също.За Ангелкова дори не ми се говори.Тя "оправи" туризма сегаще дооправи и транспорта.Млади,образовани,компетентни,неподкупни,родолюбиви и необременени със социалистическото минало на деди и бащи българи трябва да бъдат в правителството и в политиката ни изобщо.
64
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия вече я подкараха през просото. Ясно им е, че при нови избори или въобще няма да са първи, или преднината им ще е толкова минимална, че пак ще трябва да правят коалиция. А то няма и с кого вече.
63
0
 
20
 
! Отговори
Потресаващо преди 5 години
Ами те в България нищо не вършат, та камо ли ще свършат и някаква работа в чужбина?!
62
1
 
18
 
! Отговори
Порожанов - оставка! преди 5 години
Да търсят нова работа и на Порожанов!
61
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименАз пък помня друг лаф - когато партизаните се биели с жандармерията, активните борци се изтегляли първи....Помня и как след 10-ти синовете на най-върлите *** скачаха със СДС....Нищо ново....
60
0
 
27
 
! Отговори
Веско преди 5 години
най-добре е баба Цецолана да си остане тук в страната на патиланците.....ми да...дето ще ни излага и по света.... То за нея няма никакво значение къде ще я сложи Гламавия, само да е "на коритото"
59
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименАМИ ЗАТОВА НЕ ПОБЕДИ И СЕ РАЗПАДНА ХАХАХА
58
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
През социализма се говореше, че всички истински социалисти и комунисти са отдавна умрели - избити от фашистите за да не победи комунизма.
57
3
 
23
 
! Отговори
мак преди 5 години
Ще ги уреди бб, предлагам бъчваровата у Германия, тя симпатизира на "бежанци", за Цецка не се сещам, каква награда да й даде заради избягалите затворници. във всеки случай ще им е по-добре, отколкото тук.
56
3
 
29
 
! Отговори
Уууу! преди 5 години
Винету беше безкомпромисен!Щом неговите индианци цопнаха,веднага отряза три глави на най-невинните за да се замислят виновните.Те обаче не трябваше да остават без глави,защото знаеха твърде много за Винету,затова той се замисли как да ги изпрати в други племена.Трябваше да се погрижи за много от тях,защото иначе щеше да литне и неговата глава...