Ще бъде ли тройката с гарнитура? Търсят посолства за Цачева и Бъчварова?

Премиерът Бойко Борисов събира патриотите в 18 следобед
Обновена: 3 сеп 2018 10:24 | 3 сеп 2018 09:00,
165
Ще бъде ли тройката с гарнитура? Търсят посолства за Цачева и Бъчварова?
Снимка: архив, Булфото

Премиерът Бойко Борисов е свикал за днес в 18:00 часа съвета на коалицията между ГЕРБ и Обединени патриоти. Той ще се появи в Министерския съвет директно от летището след завръщането си от визита в Черна гора.

Очакват се трудни и тежки преговори за наследници на вътрешния министър Валентин Радев, на транспортния – Ивайло Московски и на министъра на регионалното развитие Николай Нанков, които в петък подадоха оставки по искане на министър-председателя.

Още по темата

Първоначално премиерът Борисов заяви категорично, че новите министри също ще са от ГЕРБ, тъй като постовете са "от квотата на ГЕРБ", "Труд" обаче твърди, че бил склонен и на компромис, ако Валери Симеонов продължава да настоява да получи министерство, а не да бъде вицепремиер без портфейл. Възможен е вариант да стане министър на туризма. Това е била една от идеите за промени, която се обсъжда в последните дни.

Разговор обаче между премиера и патриота още не е имало. Неофициално в коалицията се говори, че при избора на Николина Ангелкова за министър на туризма в третото правителство на Борисов тя е била подкрепена от всички патриоти, включително и от Валери Симеонов.

Откритият конфликт помежду им обаче може да насочи Николина Ангелкова към МРРБ, където тя беше вече служебен министър при Георги Близнашки.

За наследник на Московски и като сигурен фаворит се спряга сегашният заместник там Димитър Геновски.

Трима номинирани са отказали да поемат МВР от Валентин Радев. Ведомството задължително ще е с министър на ГЕРБ и вероятно поста ще бъде зает от сегашния зам.-министър Красимир Ципов.

Бившият МВР шеф и настоящ началник на кабинета на премиера Бойко Борисов Румяна Бъчварова и правосъдният министър Цецка Цачева може да оглавят дипломатически мисии на България. Твърде вероятно е те да се разделят с "Дондуков" 1 и да станат посланици в чужбина.

Неофициалните коментари са, че Румяна Бъчварова е фаворит за посолството ни в Израел. В момента там извънреден и пълномощен посланик на Република България е Димитър Михайлов.

Министърът на правосъдието Цецка Цачева пък е спрягана за мястото на извънредния и пълномощен посланик на Република България в Черна гора Младен Червеняков, който също бе правосъден министър на БСП.

Промените в дипломатическите ни мисии зад граница са обект на зациклили преговори между екипа на президента Румен Радев и министъра на външните работи Екатерина Захариева.

Според запознати предлаганите от външно имена срещали обструкции в президентството и не било изключено държавния глава да не подпише укази за назначения. За да се избегне конфузна ситуация, външно и президентството трябва да получат неформално съгласие, а след това правителството да вземе решение за списъка с новите имена.

Съществувал и вариант Цецка Цачева да продължи кариерата си и в Конституционния съд. Там през октомври, заради изтичане на мандатите им, се овакантяват две съдийски квоти и една от Народното събрание.

От министрите на ГЕРБ Бойко Борисов все още обмислял дали да смени и земеделския Румен Порожанов. Тук мотивите са липсата на обяснения за хората при кризата с чумата по овцете и козите в Странджа, както и появилите се съмнения, че избиването на животните е било неоснователно. Все още обаче премиерът не бил взел окончателно решение.

Екоминистърът Нено Димов, който е от квотата на патриотите, също може да освободи поста си. Тук основната причина ще е спогодбата между Борисов и тримата патриотични лидери да не се сменят само хора на ГЕРБ, за да се тушира напрежението в голямата управляваща партия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
155
1
 
5
 
! Отговори
Ще бъде преди 5 години
Цеца- Беца- Меца, незаменим кадър- народна любимка, толкова препатила, и продължава да тегли българския хомот. Сега като мутрата от банкя я внедри да посланничи, основно на себе си, ще бъде още по- полезна за бг обществото! Ей на това се казва " грижа за хората"
154
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз лично никой от известните нам политици не очаквам "да ни оправи". А ако от изборите зависеше нещо,то те щяха да бъдат забранени, както е казал един от американските президенти
153
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Където и да я сложат Цачева, все ще е унижение за останалите. Юрист само на хартия. КС няма нужда от такива.
152
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В България да си *** е здравословно и престижно.Всичкото поне малко по-умно и предприемчиво бяга от управляващите и останалия народ. Ив. Вазов, който е един писател ... *** няма друг, та той пишеПреклонената главичкаОстра сабя не сече.Който не бяга го тероризират и убиват на място.Къде наши, къде чужди *** и после искате посланици от кариерата и доблестно офицерство.Ми отде да го вземем?!?Ако се прави на много умен - при Тангра.
151
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Другите държави назначават хора от кариерата на дипломатите със съответното образование!Ние като по-умни пращаме посланици,депутати,прокурори,и случайно станали министири!Затова сме и на това дередже,всичко ние шуробаджанащина и партийна мафия!
150
1
 
15
 
! Отговори
145 преди 5 години
Какъв съм няма значение, защото не съм публична личност и не взимам пари от държава.Например аз ако си постна селфита от Оскарите с Майкъл Дъглас и ти ме попиташ кой ми плаща пътуването аз ще ти отвърна, че не е твоя работа.Ако обаче го направи Бг министър никой не го пита.Що не пуснеш едно търсене на "министър селфи" на гугъл картинки?
149
0
 
3
 
! Отговори
Я па ти... преди 5 години
До Анонимен 145 Ти па си много убав.Я дай снимка.
148
11
 
6
 
! Отговори
Друг пенсионер преди 5 години
Да върне Цветанов за министър на МВР, че бандитите и полицайте са развилняха. А Цецо ги вкара в миша дупка за няколко месеца.
147
1
 
20
 
! Отговори
о боже преди 5 години
вземи всички тикчи и пъпеши ..високо на небетоколкото висок е интелекта имабе хоравие гласите тези невести за Израел за Черна Гораами това е обида за тези държавикакто навремето Казахстан се обиди за Филчевда проследим кариерите у успехите на дамитеРуми- социолог -0 въртешен мин- 0 сега пос ранникЦецка - рабфак , нещо си в плевен 0 , кандидат п резил дент , сега на морето ББ ....много си злевинету е много малко..да и постна книжка,Срам за държавата
146
6
 
1
 
! Отговори
Ypsy преди 5 години
Anarhisti, fashisti i teroristi ot dps i bsp v ataka...
145
1
 
19
 
! Отговори
Шопо преди 5 години
Че ни оставят без ,,*** на нацията,,...
144
0
 
1
 
! Отговори
baiko da se tragne преди 5 години
vijdame vsi4ki i ot gerb i cela balgari9 kak se zamazvat ne6tata no mafi9ta ima mnogo pari i kopyva vsi4ko zatova i podadoxa raka na cvaki da moje da gi iprav9 po nana dolni6tata toi e edin tolkova da mileeza balgari9 6te6e da se kanditadira za mbr posta igilpak kadeto nemoje da se vnedrisamomnagryb9vaaoje da obijda i daakobotgovoren i6te6ee6e
143
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз друго не разбирам!Що лицата на снимките на българи под 30 години са много симпатични и приятни, а някъде след 45-50 се превръщат във груби и *** физиономи.Никой не ще да са красиви, но поне да са удохотворени. Да говорят приятно и разумноИ да се държат възпитано.Само като гледам физиономиите на политиците в България ме обхваща един душевен дискомфорт, който се засилва, като прочета какво са казали, а ако гледам някое видео с тях много се задълбочава.
142
1
 
28
 
! Отговори
молба преди 5 години
Бойко, не изпращай никъде "мама" Цецка! Без майка ли искаш да ни оставиш? Сираци ли искаш да бъдем?
141
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен"На тези двете, мога да предложа пост - магазинерки в кварталният плод-зеленчук в М.Рудник, на последната спирка на тролея."--- "Плод-зеленчука" е държавен, хората от квартала по принуда ще пазаруват там и тия пак ще се "нагушат" (ще краднат) по социалистически. По-добре - продавачки на "Женския пазар", като частнички, за собствена сметка. Там хората ще ги подминават и няма да има далавера.
140
3
 
13
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
До 140Докато във властта са все комунисти, разбира се, че по важно ще е лоялността към партията пред това дали калинката има качества. Разбойко ще си ги мести като пръдливи докато може, сега за да не му се налага скоро да ги сменя ще ги прати на места където колкото и да се излагат, да е малко вероятно простотията им да стане публично достояние и да няма повече поводи за рокади. Затова консули на майната си, да взимат заплатки и да не правят нищо. Перфектната длъжност за герберче.
139
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И Бъчварова поназнайва иврит или е запозната с културата на Израел, за да ни представлява в Израел?
138
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нито веднъж в статията не се спомена чия компетентност налага човекът да поеме този или този пост. Това е местене на пешки, а не квалифицирани хора. Докато това е нещо нормално, ще сме на този хал
137
1
 
34
 
! Отговори
Кон преди 5 години
Познавам няколко пенсионера избиратели на герб. Всичко останало не са. Не е толкова сложно да бъдат изритани, още-повече че е необходимо. И, разбира се да не се повтаря - бандити на власт.
136
2
 
42
 
! Отговори
Огнянов преди 5 години
За како ги тътрят на ляво и на дясно тези селски баби?Чий роднини са!