АБВ към Борисов: Общобългарска позиция за Македония

"Общото през вековете е българското национално самосъзнание"
17
АБВ към Борисов: Общобългарска позиция за Македония
Бойко Борисов и Георги Първанов. Снимка: МС

За общобългарска позиция за понятието "обща история" с Македония настояха от АБВ на среща с премиера Бойко Борисов. Според партията бъдещето на съседката ни не може да минава през грабеж на българската история и поругаване на фактите.

На срещата, на която са присъствали представители на МВнР и на мултидисциплинарната комисия, от АБВ са поискали развитие на Договора за добросъседство от гледна точка на националния ни интерес. От партията изразили и резерви за предлаганите имена за решаване на спора за името с Гърция – Илинденска Македония и Северна Македония, обяви Румен Петков.

Според Георги Първанов най-големите поражения в македонската политика на България идват от противопоставянето между българските партии, именно заради това от АБВ искат единна позиция по темата. Той оцени позитивно и подписания договор с Македония, и общите празнични чествания, но предупреди, че трябва да се вземат мерки, за да се предотврати възможно негативно развитие.

От АБВ очакват посегателството върху българската история да продължи и това по думите на Първанов категорично налага да бъде направен нов прочит на договора, който беше подписан - в частта "обща история".

"Нашето мнение е, че Илинденското въстание по своя характер е българско и мога да го докажа със стотици документи, с публикации", посочи той.

Първанов предложи и примерен текст на обща позиция, който да бъде записан: "Имаме обща история, чиито корени са в Средновековието, минават през общите борби на Възраждането, включително и до първите десетилетия на 20 век, включително Илинденско-Преображенското въстание и това, което е общото за тези векове, е българското национално самосъзнание на населението в тези райони, на населението от днешните България и Република Македония. Общи са националните цели и задачи".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
6
 
! Отговори
Наложително е преди 5 години
да се говори за Заповедите от 1947г. на Г.Димитров и ВЧервенков по настояване на СТАЛИН да се обособи държава Македония в СФРЮ и задължително Пиринският край да се инструктира населението, че са македонци.ЗАЩО ПЪРВАНОВ-ИСТОРИК не казва ИСТИНАТА, че КПСС и БКП( ТЯХНОТО) ни доведоха тези НЕПРИЯТНОСТИ??? 45 г. ОБРАБОТВАНО съзнание в Пиринския край и в държавата Македония в СОЦИАЛИСТИЧЕСКА РЮ.ПРЕМЪЛЧАВАНЕТО е УЖАСЯВАЩО! За да защити столетницата и командира- КПСС-СССР.Още живеят с мечти по Русия.
13
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Въведете им визи на фиромите, не им раздавайте паспорти, взимайте им ускорено, досега раздадените, не ги обучавайте в бг университети, не им давайте работа тук, не им предоставяйте преференции при търговски сделки и др. Само това е нормалното отношение към тях, другото е лигавщини и грешки. Време е вече за масов, всенароден протест пред министерството, да им се изземат нашите паспорти. Нямаме намерение да страдаме заради продажни чиновници, слушайте нашия народ, скоро ще ви потърсим сметка
12
2
 
5
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Лидерът на АБВ се казва Гоце и няма презиме и фамилия. В АБВ са се събрали доказани престъпници като Мишето, който въведе голодомор в армията само за да може да върти далавери със скъпи алкохоли с парите за храна на гладуващите наборни военнослужещи.
11
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много навреме се сетиха. Късно е вече. Борисов подписа антибългарския договор, с който се узаконява македонския език и македонска нация.А гърците за пореден път си изплетоха правилно кошницата.Ще има отсега натам много ядове да берем със Северна Македония.
10
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Щом във руско предаване казаха че има партия на тяхна страна в България и тово е АБВ какво да ги коментираме тези
9
3
 
4
 
! Отговори
ИСКАМЕ МИР преди 5 години
БЪЛГАРСКАТА НАЦИОНАЛНА ЦЕЛ Е НА БАЛКАНИТЕ ДА ИМА МИР- ДА ПОМНИМ И НЕ ПОВТАРЯМЕ УРОЦИТЕ НА ИСТОРИЯТА- ДА ПОМНИМ БАЛКАНСКИТЕ ВОЙНИ И МЕЖДУОСОБИЦИ, ДА ПОМНИМ СВЕТОВНИТЕ ВОЙНИ, ДА ПОМНИМ ЕДНО НАСИЛСТВЕНО ПРЕСЕЛВАНЕ, ДА ПОМНИМ ОХРАНЯВАНИТЕ ГРАНИЦИ И УБИТИТЕ ОПИТВАЙКИ СЕ ДА ПРЕМИНАТ ОТ ДРУГАТА СТРАНА- ДА НЯМА НИЩО ПО ХУБАВО ОТ МИРА, А СЕГА ВСЕКИ МОЖЕ ДА СИ ХВАНЕ ЛИЧНАТА КАРТА И ДА ЗАМИНЕ ДА РАБОТИ В ЕВРОПА. НЯМА ЛЕСНО НИКЪДЕ, НИКОЙ НИЩО НЕ ДАВА НА ГОТОВО.
8
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Общобългарската позиция на АБВ се изчерпва с oгъзване на Русия.
7
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 6Не е работа на русофилите, да знаят каква цел имат българите !Те да си гледат руския Гулаг !
6
6
 
7
 
! Отговори
ч преди 5 години
Това трябва да се подпише като анекс към договора за добросъседство непременно и да не позворлим на дългата ръка на чичо Сам ( както и на русия преди време - 1945 год.) да прекрояват и режат откъдето и както си искат. Ако признаем езика и нацията: " македонци и македонски език ", ние доброволно си изрязваме Македония от картата на България.
5
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българската национална цел - всички българи да станат американци.
4
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези които искаха да присъединят България с руския Гулаг сега са загрижени Македония да не им открадне общата история !Предатели !Лицемери!
3
2
 
12
 
! Отговори
ВИЖТЕ ГИ преди 5 години
КОЛКО СА УГОЕНИ И ДВАМАТАГОЦЕ САМО КВА ГУША И ШКЕМБАК Е ОТПРАЛТОВА СА ЛИЦАТА НА ВЛАСТТА В БЪЛГАРИЯ!
2
3
 
12
 
! Отговори
аз преди 5 години
Първаноглу, който даде на турски фирми половин България говори за патриотизъм хаха
1
4
 
11
 
! Отговори
Потресаващо преди 5 години
И двамата шопари от снимката са почти десетина години на богатата държавна хранилка. Народа да му мисли.