7000 автобуса: Слагат колани или 3 бона глоба

Шофьорите ще отнасят 6 пъти по-малка санкция
5 сеп 2018 07:40,
19
7000 автобуса: Слагат колани или 3 бона глоба

Превозвачите ги грози глоба от 3000 лева, ако допуснат извършването на превози на пътници с автобус без да е оборудване с обезопасителни колани.

Същата глоба ще бъде налагана и при липсата на видеорегистратор. Тези промени са вкарани в измененията на Закона за пътищата от депутатите Станислав Иванов и Александър Ненков.

Още по темата

Вчера депутатите не успяха да ги разгледат в Комисията за регионално развитие заради многото други точки, които ги предшестваха. Първоначалната идея беше коланите да минат през комисията, за да бъдат гласувани спешно днес в пленарната зала.

Изискването за колани няма да се прилага при изпълнение на специализиран превоз по маршрути с еднопосочна дължина до 30 км, когато маршрутът не включва движение по републиканската пътна мрежа.

Глоба от 500 лв. ще се налага на водач, който управлява моторно превозно средство по което не е оборудвано с колани и видеорегистратор. При неспазване на изискванията за съхранение на записите от записващото устройство ще се налага санкция 1500 лева на превозвачите.

Депутатите са вкарали в закона и определение що е то видеорегистратор. Това е "техническо устройство, което позволява да се заснеме пътнотранспортната обстановка пред превозното средство и водача по време на движение".

Поне 7000 автобуса трябва да преминат през оборудване с колани, показва сметката на ИА "Автомобилна администрация". Повечето машини с регистрация преди 2006 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
!!!!! преди 5 години
Хубаво е да се сложат колани на автобусите. Според мен на много от тях конструкцията на седалките не е оразмерена за монаж на колани!
17
0
 
0
 
! Отговори
!!!!! преди 5 години
Хубаво е да се сложат колани на автобусите. Според мен на много от тях конструкцията на седалките не е оразмерена за монаж на колани!
16
0
 
1
 
! Отговори
Коко преди 5 години
Герберастите да се обесят с тия колани!!!
15
0
 
3
 
! Отговори
Сп??нс !? преди 5 години
500лв ще се глобява ВОДАЧ !? И така фирмите ще имат "неимоверен" стимул да сложат колани- или не.
14
2
 
4
 
! Отговори
Реалист преди 5 години
Колеги бъркате безопасността с екологията. Коланите спасяват животи. Ще е много хубаво всички автобуси да са нови, ама стандарта ни е жалък. Всичко е техническа поддръжка и контрол. Често нов автобус на 3 години е по-раздрънкан от 10 годишен рейс. Това в мопмента зависи само от съвестта на собственика на фирмата.
13
2
 
3
 
! Отговори
шофьор преди 5 години
До 11Каква е разликата ако се преобърнеш по таван с чисто нав автобус и такъв на 15 години - и в двата случая си заминал. Коланите са необходими.
12
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А за правостоящите колани, кога?
11
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вместо да забранят барутниците над 10 години, те щели да им слагат колани. Жалка работа
10
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Качествен и всеобхватен контрол е нужен, а не празни приказки.. започвайки от качеството на пътя, мантинели, маркировка, знаци и се стигнев до персоналната отговорност на всеки един водач или пътник. Отделно от това.. не мога да разбера защо трябва да се глобява шофьора за това, че "добрият" му работодател не му е осигурил колани или видеорегистратор в автобуса, но го задължава да седне зад волана, иначе.. аут...
9
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само в България се слагат колан на автобуси за скрап! Само в българия можеш да видиш автобус от 80-те години непокриващ никакви екологични стандарти да се движи в града а зад него - кълба от сажди.В белите държави се развива релсовия транспорт , защото е електрически и екологичен, а тук - ни командват една шепа алчни ***, наречени ПРЕВОЗВАЧИ
8
2
 
10
 
! Отговори
Учуден преди 5 години
Кой ли пък ще ги слага тия колани в автобуса???Мен лично, ако се опитат насила да ме връзват с коланф- сменям фирмата или ще пътувам с БДЖ!Чудят се каква пpocтотия да измислят, вместо да направят свестни пътища!!!
7
4
 
7
 
! Отговори
митко преди 5 години
За какво да се добавят колани, ако никой НЕ ГИ СЛАГА? Безсмислено е само когато спре полиция да се види че всеки си е сложил колана. Трябва да стане като в бъдещето (западна Европа), да не може шофьора да потегли, ако някой колан не е сложен. Върху това помислете, а не само да потхвърляте безсмислени правила....
6
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Коланите в автобуса, ще объркат статистиката на ушевите. Сега ако човек изпадне от автомобил и загине извън него, корумпираните орляци не го броят за загинал в ПТП и така магерят статистиката. Не случайно данните за пострадали и загинали в катастрофи, се различават с над петдесет процента, между здравните заведения и тези предоставени от седемдесет хилядната банда щатни корумпета и потомствени некадърници.
5
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма култура българския водачНе спира на пешеходна пътека ,на стоп Щом не уважава реда и полицията това се възхвалява ..и е геройство
4
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поредното замитане на проблемите под килима. Колани, та колани. Който не пътува с автобус само той може да предложи такава глупост. Автобусите са толкова амортизирани, че би трябвало да се сменят те, а не слагането на колани.
3
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Виж как като иска правителството може Иска правителството да стеой магистрали можеИска да се забрани пушенето на закрито може Да се намали шума в курортите може Да се сложат колани в автобусите може Но съдебната система 30 години не може да се реформира ...от Брюксел са ни дали 190 препоръки ,отделно сме под мониторинг 10 години вече ..промяна никаква Адвоката се разболява,подсъдимите се разболяват ,процеса се Шиканира ,Наглите излизат от затвора след година -две
2
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е bullshit пълен според мен ,в самолета като трябва да стоиш с колан ,през цялото време докогато свети лампичката ли го държиш закупчан ?Второ в всеки автобус ше сложат полицаи да гледа кой е с и кой е без колан ли ?Пълен bullsht
1
1
 
21
 
! Отговори
Стийв преди 5 години
Сега да видим на коЙ депутат фирмата ще се облажи от това