Тол полиция следи по пътищата за платена такса

Издръжката на новото звено ще струва на държавата 1,3 млн. лева
41
Тол полиция следи по пътищата за платена такса
Снимка: Булфото, архив

Тол полиция ще следи за плащане на винетки и пътни такси по републиканските пътища от шофьорите. Това обяви регионалният министър в оставка Николай Нанков пред "Монитор“.

За целта ще бъдат назначени 600 души, които ще патрулират по пътищата. За да изпълняват те службата си, от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) ще закупят 100 нови автомобила.

Още по темата
Преди дни регионалното министерство предложи промяна на структурата в пътната агенция.

Под нейната шапка ще бъде създадено ново звено „Национално тол управление“. В него ще бъдат назначени нови 921 служители, които да управляват тол системата за плащане на пътни такси по републиканските пътища. Част от тази бройка ще бъдат и новите тол полицай. Издръжката им ще струва на държавата 1,3 млн. лева на година, обяви Нанков и допълни, че сумата е два пъти по-малко от тази, предложена им от вътрешното министерство за същата дейност. Около 3 млн. лева са поискали от Пътна полиция, за да следят дали шофьорите са изрядни.

Нанков твърди, че корупцията в работата им ще бъде невъзможна, защото всичко ще бъде „дигитализирано“.

"Освен от камери контрол трябва да има и от хора. Новите служители ще бъдат назначавани на трудово правоотношение чрез конкурси. Само 10 човека от целия щат от новото звено ще бъдат в общата административна дирекция“, коментира промените в институцията министърът в оставка.

От документите става ясно, че за новото звено ще са необходими близо 3.7 млн. лева на година.

Новото звено "Национално тол управление" ще подготвя издаването на разрешителни, събиране таксите за движение на тежки и извънгабаритни превозни средства и за рекламните съоръжения в обхвата на пътя и в обслужващите зони, ще поддържа съоръженията и системите на системата. Първоначално е имало идея цялата дейност да се извършва от външна фирма, но по настояване на двама министри – Горанов и Нанков, работата ще се извършва в рамките на Агенция „Пътна инфраструктура“.

Към нея ще бъде създаден център за обработване на данни, в който ще се извършват всички дейности, свързани със събиране на данните за целите на пътното таксуване, изчисляване на пътните такси и тяхното събиране.

Отделно се предвижда създаването на кол център, в който да се получава информация за нередности, запитвания на ползватели на платените пътища и да бъде предоставяна информация и отговори на запитвания. Предвижда се до края на 2018 г. да бъдат назначени до 393 служители, като поетапно през следващата година ще се назначат и останалите служители.


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
1300000/921=1411лв, следователно това би трябвало да е издръжката за 1 месец, а не за 1 година. По тази логика за година разходът трябва да бъде 15600000лв.
37
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Да ни е честита новата полиция. Че ние имаме 1.5 магистрали , а пък 600 полицая. Щом назначават толкова народ значи ще е скъпо птуването по магистрала. Бедняците ще търкалят по второкласните пътища. Какво пък, и така може. Да са живи и здрави. Дано да падне метеорит от типа на тунгуския върху магистралите им.
36
1
 
3
 
! Отговори
1 преди 5 месеца
Чакам конкурса! Нека всичко да е дигитализифано.
35
1
 
11
 
! Отговори
Асфалтов преди 5 месеца
Вие първо оправете скапаните пътища и тогава въвеждайте скапаната ТОЛ система.
34
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Туй го няма в другите европейски държави,а има в два варианта платени определени автомагистрали и неплатени републикански пътища от 2,3,4 категория как от 1 категория са монтирани на места тип радарна система отчитаща преминаването и свързваща електронни устройства в автомобилите отчитащи се с националната регистрация на автомобилите за леките,а товарните също уредени поне за лекотоварните до 3,10 тона товароподемност като от националния транспорт циркулиращ,а другаде неплатени и никакви винетки
33
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
600 души в 100 нови автомобила ще патрулират и четат номерата за да проверяват за винетки и другите му там работи.
понеже не може камери да го правят автоматизирано.

Седи министъра и си мисли "софтуер за ТОЛ - 100 милиона, 10 се краде", "600 души, нови коли, месечни разходи, рушфвети под масата, ехаааа блажно"
32
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ми нормално е, все пак сме в каменната ера, още не сме измислили компютрите и ИТ, а работата на 600 тиквeници въобще не може да се изпълнява от една програма за 10-15 хил. лв. Да живеят министрите в ocтавка и всичките им родственици на държавна хранилка!
31
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Друг Така си е братче първа даваш, после избиваш. Време е вече да дойде някой да почисти обора.
30
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Пак нов вид полиция - тол полиция.Колко са вече полициите в България - държавна, общинска, гранична, съдебна, пътна сега и тол. Полиция бол / много / когато ти трябва при нужда я нема. Пък и да я има все тая, всеки сам се оправя.Е хубаво е да има още некакъв друг вид полиция так както е тръгнало полиц. държава сме вече.
29
1
 
14
 
! Отговори
Друг преди 5 месеца
Не е целта бюджета а.някои да спечелят. Че ние нямаме толкова пътища тия да ги сложим през 30 км. Ще трябва да кибичат и между Ръжево конаре и Дългопол. Между Горно и Долно уйно. Айдее на келепира. Някой ще вземе по 10 000 от кандидат при самото назначаване. Пък същите ще тръгнат да ' избиват" бакшиша. Какво се чудим..Гръб оод
28
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
И колко ще е печалбата на бюджета ТОЛсистемата ?Всичко ще отива за разходи на новоназначените търтеи :-) :-) :-)Всичката пара в свирката!Или ще вдигнат още двойно винетки,данъци,застраховки ,че да остава нещо в държавата:-)Гербераска малоумщина!
27
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 80%+
600 човека по 1500 лв. с осигуровки най-малко,равно на 900 000.Гориво,облекло ремонти и обслужване на автомобилите,поне още толкова,само за една година! Плюс още около 10-15 % непредвидени......
26
1
 
7
 
! Отговори
въпрос преди 5 месеца
Към заглавието ........... А КАКВИ СА ПЪТИЩАТА ????
25
1
 
15
 
! Отговори
Друг преди 5 месеца
Ако ще е ъол система защо са ни полицаи? Ако са полицаи защо да плащаме за тол инфраструктура. Като милиционерски ( вече милионерски) продукт, бб и цц не вярват на камери на техника. Най добре си е поли ционер уше. Нема да са 1000 а поне 2000. Чистачки офиси балдъзи..абе какво да чакаме от Винету. По времето на винету не е имало компютри.. а копия и скалпове!! Узас..срам
24
1
 
12
 
! Отговори
80%+ преди 5 месеца
600 човека по 1000 лева заплата са 600 000 лева. Значи тези 1,3 милиона ще свършат точно за два месеца. Само за заплати и то по-ниски от очакванеите. Това гориво, коли и т.н. от къде? А останалите 10 месеца в годината?
23
1
 
19
 
! Отговори
Друг преди 5 месеца
Очертава се яко крадене. Калинкинизацията продължава. По долу бе сметнато над 40 милиона на година а не 1.3!!!! Никой не казва че на концесионера се гарантира минимален теафик ,ако го няма се плаща. Все едно както с Мариците американски,на които се плаща тока който БИХА произвели на макс мощност.Та и с пътищата. Опъват магистр гр- мк- сърбия и тук клякаме..и плащай. Най малко 2 милиарда ще загубим за 10 години. Бокоо стига крадохте бе
22
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Още хиляда шуробадженакорушветчийски некадърника. Задължително първа категория труд, че това да си бунак води до голям стрес.
21
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
ще закупят 100 нови автомобила - задължително 4 x 4 черен металик :)
20
1
 
20
 
! Отговори
Гробокопач преди 5 месеца
Превозното средство се оказа дойна крава за великата демокрация на евроатлантиците. Имаш право на свободно придвижване, ама пеш;))) Макар, че и това вече не ти е осигурено със сигурнопст. Винетната система, данъците върху колите, това е ограничаване правото на свободно придвижване.
19
0
 
5
 
! Отговори
Гробокопач преди 5 месеца
До ХА-ХА-ХА !

"Вся власт Советом", тва е.