Ние ги хващаме, те... през границата! МВР ще лови бегълци с нови лични карти

Те няма да бъдат с чип и ще се различават визуално
46
Ние ги хващаме, те... през границата! МВР ще лови бегълци с нови лични карти
На границите проверката често е само визуална. Снимка: Булфото, архив

От години ставаме свидетели как обвиняеми или подсъдими преминават лесно границите в опит да се скрият от правосъдието. А не е един примерът, когато бягствата са повече от успешни и в продължение на години.

В опит да спрат бегълците от закона, МВР ще въведе временни лични карти за обвиняеми и подсъдими. От министерството признаха, че в момента проверката на документите по границите била по-скоро "визуална" и в много случаи граничарите изобщо не проверявали в системата дали някой има право да напуска страната.

Това е една от основните причини криминално проявени да минават границата необезпокоявани.

От МВР обясниха, че новите лични карти щели да са различни от обикновените, за да ориентират служителите по границата. Те ще бъдат без електронен чип, обясни пред "Монитор" зам.-вътрешният министър Красимир Ципов.

По думите му и в момента има възможност личната карта да бъде отнета, а в замяна лицето получава документ тип "хвърчащ лист".

Шефът на "Национална полиция" Христо Терзийски пък уточни, че "Гранична полиция" не винаги чекира документите, а прави само визуален преглед. Самото чекиране на личните карти пък не било задължително, особено при прекосяване на вътрешните граници на ЕС. Освен без чип с биометрични данни, с какъвто ще разполагат останалите българи, временните лични карти щели да бъдат с различен външен вид и така щяло да се намали вероятността от допускане на грешка.

От МВР дадоха за пример границата ни с Гърция през лятото, когато има много преминаващи хора и е съвсем нормално проверките да протичат под друга форма. Временните лични карти ще имат за цел да "насочват вниманието" на граничните полицаи и съответно да предотвратят подобни пропуски.

От началото на 2019 година се въвеждат и новите лични карти и паспорти с чип и антена. Новите правила за български лични документи въвеждат нови материали за изработка и защита на личните карти и паспорти. От вътрешното министерство поясниха, че хората с издадени по старата система лични документи ще могат да ги използват до изтичането на валидността им.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
1
 
1
 
! Отговори
смехотворно беее преди 5 години
Те пък обвиняеми или подсъдими ще чакат да им връчат лични карти за престъпници а няма да си правят фалшиви и пак да бягат през границата.
34
1
 
2
 
! Отговори
Бай Оня преди 5 години
Нека отдадем почти на загиналите германски войници и офицери във войната срещу Югославия и Гърция, които позволиха на България да достигне граници близки до санстефанските. От такъв паметник имаме нужда, а не от паметници на съветските окупатори и американските *** бомбардирали София. а на всички прокомунистически и просъветски *** които ще оплюват поста ми, *** съм им в устите и на гробовете им, с пожелание по-скоро да влязат там!
33
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Господин Терзийски дали е минавал през ГКПП Ново село и ГКПП с. Славеево ? - да се порадва на опашките които правят неговите хора.
32
0
 
1
 
! Отговори
Ала_Бала преди 5 години
Някой знае ли случайно КОЙ си избра Цацаров и Цецка?ЦВЕТАНОВ ги ИЗБРА!!
31
0
 
1
 
! Отговори
Ала_Бала преди 5 години
Нещо ме стряска с този вид карта. До произнасяне на присъдата, следствения е невинен. Като му се даде друг вид карта, той все едно е осъден. Тази мярка ми прилича, да е я препоръчал Цветан Цветанов!
30
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На калпавата глава косите и пречели.
29
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Броя на коментарите тук все повече намалява не ви ли прави впечатление това явно значи, че вече на хората им писна да коментират залудо и се изнасят от *** БГ.
28
0
 
7
 
! Отговори
Полицай преди 5 години
Не е ли по-сигурно от съда да ги карат направо в затвора ?!
27
0
 
5
 
! Отговори
Жорката преди 5 години
Кога ще хванат Майсторите измамници, които ме измамиха с ремонт на покрив на гараж като ме подмамиха с ниска цена после по средата на ремонта ме изнудиха да подпиша договор за 10 пъти повече и прокуратурата каза, че няма престъпление щом са си искали а Аз не съм спрял да давам.
26
0
 
12
 
! Отговори
Никой преди 5 години
Боже, Боже, Боже, Боже. Вместо в дранголника - с други лични карти. В кой свят живеят тези мошеници с техните реформи. Боже пази България от тези ***.
25
1
 
10
 
! Отговори
РъБъ преди 5 години
МВР да не е само на границата, във вътрешността на страната също има полиция - тя какво прави ? няма ли задължение да търси тези лица, а разчитат само на гранична полиция
24
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И за каква цел освен чип, в новите лични карти ще има и АНТЕНА? да не би за да стане още по-масово следенето на хората кой къде ходи!?! Досега използваха информацията от шпионските камери на АПИ, при нужда и данните от мобилните оператори! Е, вече с новите лични карти няма да имат нужда от мобилните оператори, ама не са познали! Всеки има вкъщи микровълнова фурна, или пък фолио от шоколад примерно! ГЕРБ - ВИДИМИ, и още повече - невидими резултати!!!
23
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще издадат нов документ на някой хулиган, крадец на шоколад от магазин или блуза от Мола. Обаче източилите милиони, производителите на цигари контрабанда, ало- измамниците и подобни едри риби, никой няма да закача.
22
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще ги хванат за шлифера.
21
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И как ше ги задължат да идат до тайонното да си сменят картата? Кой ще изземва старите? Добра идея, но неосъшествима на пръв поглед.
20
0
 
3
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Спокойно, колеги! Веднага щом си вземете новата лична карта, е необходимо да я поставите в микровълновата.
19
1
 
7
 
! Отговори
Прокопий преди 5 години
Да беее...щото въобще човек не може да мине отстрани на КПП-то. Сякаш някой я пази тая граница?
18
0
 
8
 
! Отговори
man преди 5 години
то едно време и залените паспортчета прибираха преди казарма, но много си ги "изгубваха" за удобство..
17
1
 
17
 
! Отговори
бай-Митьо преди 5 години
Ще си ги хващат,ще си ги пускат,ще си бягат ! Новите лични карти само ще напълнят малко бюджета и нищо друго. Така е било,така и ще бъде ...
16
1
 
8
 
! Отговори
R преди 5 години
Един печат на челото - ,,НЗНС" !