9 септември раздели обществото, БСП ще празнува

Социалистите ще поднасят цветя на паметници, ще имат митинг
Обновена: 9 сеп 2018 14:17 | 9 сеп 2018 09:45, Камелия Цветанова
759
9 септември раздели обществото, БСП ще празнува
Снимка: Булфото, архив

9 септември е една от най-противоречивите дати в историята ни и тя все още разделя обществото, но за БСП си остава празник.

Още по темата
Градският съвет на БСП - София, съвместно с Градския съвет на БАС, организира тържествено честване на 9-и септември. Програмата включва поднасяне на цветя на паметника на Незнайния воин в 17.00 часа. В 17.10 часа ще бъдат поднесени цветя на възстановената паметна плоча на Марин Боев до алпинеума в Княжеската градина, а в 17.20 часа – на паметника на Съветската армия, съобщиха от пресцентъра на Градската организация.
В събитията ще участват народни представители и общински съветници.

В 17.30 часа от паметниците на Васил Левски и Христо Ботев в Борисовата градина ще тръгне шествие към Братската могила.

В 18.00 часа започва тържественият митинг на Братската могила.

9 септември е датата, свързана с коренна промяна – премахване на капиталистическия строй и изграждането на едно комунистическото общество.

За едни комунизмът е бил по-справедливият строй, а за други 9 септември е черна дата, кървав преврат, довел до ликвидирането на демокрацията и частната собственост, почернил живота на стотици хиляди българи.
 
В нощта на 8 срещу 9 септември 1944 г. е свалено правителството на Константин Муравиев и на власт идва правителство на Отечествения фронт, начело с Кимон Георгиев. Отечественият фронт взема властта в България с помощта на силите на Трети Украински фронт на Червената армия. След тази дата настъпва мащабна политическа, икономическа и социална промяна в българското общество. България скъсва с хитлеристка Германия и попада в съветската сфера на влияние.
 
Събитията на 9 септември са последвани от вълна на насилие. Тези масови беззакония продължават няколко месеца и са постепенно поставени под контрол от властите със създаването на т.нар. "Народен съд" в края на 1944 г. Според различни оценки броят на убитите през този период е между 20 000 и 40 000 души. Осъдените на смърт от т. нар. "Народен съд" са 2730 души - министри, депутати, журналисти, банкери, кметове, свещеници, земевладелци, учители.
 
Събитията от 9 септември 1944 г. все още не са получили единодушната оценка на историците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


759
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
564
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Стига лъжи!Не са 54,20 са,колкото руснаци е избил Сталин,в навечерието на войната.
563
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До СССР598 Историята не може да изчезне,но СССР,вече изчезна.Иде ред на диктатурата.
562
3
 
22
 
! Отговори
Възмутен преди 5 години
Какво празнува БСП един преврат извършен на тази дата.До кога ще правят циркове на тази дата ?Извозват старците с рейсове за да имитират масовост.
561
2
 
13
 
! Отговори
И пак БСП бандити преди 5 години
За Ветко и Миринела Арабаджиеви вече е издадена Червена бюлетина и те се издирват от Интерпол и Европол. Но, те имат частен остров на Карибите в Доминиканската република и може да се укрият там. Огромният имот е собственост на дъщеря им Александра Арабаджиева и е подарена от родителите й за сватбата й със сина на Миню Стайков - Стайко Стайков. Сватя Стайков се отчел по-скромно - с частен самолет. Сватбата е струвала 1 милион евро.
560
4
 
13
 
! Отговори
Поредният БСП бандит преди 5 години
Поредният БСП/БКП милионер!Миню Стайков (близък до БСП, до президента Георги Първанов и сват на Ветко Арабаджиев), както и още 10 човека са арестувани.Разследването е за организирана престъпна група, създадена с цел избягване на плащане на данъчни задължения в големи размери, държане на акцизни стоки без бандерол и пране на пари.Създали са схеми за данъчни измами от 2009 г.Разкрита е и нелегална фабрика за цигари. Печелят по 1 милион на седмица. Ха-ха-ха - тъ.пи крадливи комунисти!
559
6
 
14
 
! Отговори
Слава богу! преди 5 години
Факт е, че в България се живее все по-добре! Въпреки лъжливите приказки на червените!Само се огледайте и вижте с очите си - пълни с коли пътища и магистрали, пълни с хора магазини и молове, пълни колички с покупки, всички хукват по курорти в България и чужбина, пълни ресторанти и кафенета, хората живеят добре и се забавляват, въпреки апокалипсиса, в който живеят БКП/БСП. Увеличават се влоговете в банките. Хората си купуват нови и модерни жилища. При соца - разпадащи се скапани панелки.
558
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не съм живял по времето на монархофашизма но според разказите на дядо и баба е била непоносима мизерия. Хляба е бил с купони. Хранителните стоки в магазина скъпи. Безработица а тези които са имали работа с мизерно заплащане. Царя си е развявал перчема по чам кория на лов. Казвам перчем щото главата му е била като смолетна писта като на сина му. Родил съм се в соца и мога да направя сравнение от монархията и соца. Построих 3 ет. къща обзаведох я кола купих. А сега и тоалетна немога да построя
557
7
 
3
 
! Отговори
Математика преди 5 години
Над 700 коментара има тази тема. Не е истина, колко злоба (мъка) има по този свят.
556
3
 
1
 
! Отговори
муспи преди 5 години
Другари, не дават да се доизкажа?! - Люксембургските банки са си наши, както всички банки по света, но тези са символ на справедливост!
555
7
 
3
 
! Отговори
муспи преди 5 години
Другари, душещипателен факт е че евреите изнесоха на гърба си комунизма. Лагерите бяха пълни с тях, крематориумите работеха денонощно! А компенсации, както германските например, няма? Този тарикатлък от българите създава възможност сега евреите да приемат върху себе си терора и мизерията на демокрацията! Докога?! 66 милиона не стигат ли! - Ах ние страдащите, ах, ние гонените! Синедриона разполага с данни, че Бойко Борисоф от нашите Пособия се изхитрил да напласти милиарди в Люксембургски банки!
554
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пенсионните фондове са дело на Бисмарк. Бий си шута от тук, играй си на друго!Аз точно това казах, че Германия е първата социална държава и пенсионните фондове са измислени още преди Хитлер. Ти защо не четеш внимателно, а само лаеш?
553
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пак ще дойдат смутни времена щото сте *** и лесно се манипулирате нямата собствена мисъл и способност за анализ .
552
4
 
2
 
! Отговори
Стига лъжи! преди 5 години
До ФАКТ,нещо различно от мантри знаеш ли? "Устроени" са не всички, а само някои колониални западни държави, ограбвали от столетия народи като нашия. И знаеш ли защо е така?Защото населението им е твърде глупаво да отстоява интересите си.Население, което не цени труда и жертвите на предците си, което е съгласно да робува,не заслужава държава и го поробват да работи за други, да източват нац. му богатсва, да е техен пазар и евтина работна ръка.Знаеш ли що е това Отечество и горд свободен народ
551
6
 
9
 
! Отговори
СССР преди 5 години
Унищожи Третото Българско царствоИ Господ ги наказа с изчезванеАмин!
550
13
 
4
 
! Отговори
Стига лъжи! преди 5 години
До Анонимен 595Ама кой ти ги разправя тия ид.иотщини бре, д.ебил! Кога работници са тръгвали да завладяват с война света, да избиват милиони от своите? 54 млн. са жертвите на Хитлер и поне още толкова осакатени. Това ли харесваш? Имаш ли нещо като разум в главата или ти служи за закачалка на шапката? Я, първо прочети кой е Хитлер и какъв е интересът на англо-американците да го финансират. Срамно е да си толкова ***. Пенсионните фондове са дело на Бисмарк. Бий си шута от тук, играй си на друго!
549
4
 
16
 
! Отговори
ФАКТ преди 5 години
Всички бягат на Запад,а не в Русия !!!!!Ако следвахме Западните държави,щяхме да сме много НАПРЕД !!! Истинският комунизъм,така и не стана на практика,а само на теория , където нямаше да има много бедни и много богати !!!! Както и СЕГА няма истинска демокрация !!!!И все пак Западните държави са много по- устроени от нашата държава !!!Това е ФАКТ !!!
548
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да си чул оригиналното име на партията на Хитлер?НАДАП - Национална СОЦИАЛИСТИЧЕСКА РАБОТНИЧЕСКА партия.Така че никакви борци против фашизма не сте. И първата социална държава е Германия, много преди Хитлер да се роди, там са измислили пенсионните фондове.
547
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Образованието днес и образованието по средата на соца са две много несъизмерими неща. Вторста половина на соца нарои пагубни стада от псевдонаучен претенциоз, та и днес да му др ненагледа човек. Поне 80 процента сладури. Все с тарикатска закваска, стил и перспектива.
546
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Соца как даде еднакви прас?Като създаде кастата на АБПФК, чиито деца и внуци влизаха в учебните заведения без кандидатстване?
545
10
 
5
 
! Отговори
Стига лъжи! преди 5 години
В този сайт, както в повечето г.рантови сайтове истината е забранена. Думите д.ебили за истинското състояние на част от населението и с.о.росоидни за учебниците редактирани от Отровно общество са забранени. Що така бре, преституцията, се плашите от истината? От какво ви е страх, да не я научат любознателните, управляващата мафия да не ви забрани, да не ви отнемат юдейските 30 сребърника? Плаши ви социалната народна държава на социализма? Тя пак ще се върне, хубавото винаги се завръща.