9 септември раздели обществото, БСП ще празнува

Социалистите ще поднасят цветя на паметници, ще имат митинг
Обновена: 9 сеп 2018 14:17 | 9 сеп 2018 09:45, Камелия Цветанова
759
9 септември раздели обществото, БСП ще празнува
Снимка: Булфото, архив

9 септември е една от най-противоречивите дати в историята ни и тя все още разделя обществото, но за БСП си остава празник.

Още по темата
Градският съвет на БСП - София, съвместно с Градския съвет на БАС, организира тържествено честване на 9-и септември. Програмата включва поднасяне на цветя на паметника на Незнайния воин в 17.00 часа. В 17.10 часа ще бъдат поднесени цветя на възстановената паметна плоча на Марин Боев до алпинеума в Княжеската градина, а в 17.20 часа – на паметника на Съветската армия, съобщиха от пресцентъра на Градската организация.
В събитията ще участват народни представители и общински съветници.

В 17.30 часа от паметниците на Васил Левски и Христо Ботев в Борисовата градина ще тръгне шествие към Братската могила.

В 18.00 часа започва тържественият митинг на Братската могила.

9 септември е датата, свързана с коренна промяна – премахване на капиталистическия строй и изграждането на едно комунистическото общество.

За едни комунизмът е бил по-справедливият строй, а за други 9 септември е черна дата, кървав преврат, довел до ликвидирането на демокрацията и частната собственост, почернил живота на стотици хиляди българи.
 
В нощта на 8 срещу 9 септември 1944 г. е свалено правителството на Константин Муравиев и на власт идва правителство на Отечествения фронт, начело с Кимон Георгиев. Отечественият фронт взема властта в България с помощта на силите на Трети Украински фронт на Червената армия. След тази дата настъпва мащабна политическа, икономическа и социална промяна в българското общество. България скъсва с хитлеристка Германия и попада в съветската сфера на влияние.
 
Събитията на 9 септември са последвани от вълна на насилие. Тези масови беззакония продължават няколко месеца и са постепенно поставени под контрол от властите със създаването на т.нар. "Народен съд" в края на 1944 г. Според различни оценки броят на убитите през този период е между 20 000 и 40 000 души. Осъдените на смърт от т. нар. "Народен съд" са 2730 души - министри, депутати, журналисти, банкери, кметове, свещеници, земевладелци, учители.
 
Събитията от 9 септември 1944 г. все още не са получили единодушната оценка на историците.


759
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
581
11
 
5
 
! Отговори
Георги Ламбуров преди 5 месеца
Псувайте ме на воля, но прочетете моите анализи

Ако БГ не бе окупирана от Червената армия, то ние щяхме да бъдем окупирани от Турция

Такива преговори са се водили в Кайро, от Стойчо Мошанов

Англия и САЩ му предложили "на първо време" ние да бъдем окупирани от Турската армия, защото те нямали свободни сили за Балканите

Временно за около минимум 10 години турска окупация

Мошанов отказал да подпише такова примирие
580
10
 
5
 
! Отговори
Стига лъжи! преди 5 месеца
В този сайт, както в повечето г.рантови сайтове истината е забранена. Думите д.ебили за истинското състояние на част от населението и с.о.росоидни за учебниците редактирани от Отровно общество са забранени. Що така бре, преституцията, се плашите от истината? От какво ви е страх, да не я научат любознателните, управляващата мафия да не ви забрани, да не ви отнемат юдейските 30 сребърника? Плаши ви социалната народна държава на социализма? Тя пак ще се върне, хубавото винаги се завръща.
579
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен 586
Йок! Не е !
578
11
 
17
 
! Отговори
руски Празник преди 5 месеца
В 21 век сме в Европейския съюз , който иска да празнува този типично руски Празник да емигрира в Русия , в Европа има други празници , мисля че се рабра ясно и точно посланието ми
577
10
 
12
 
! Отговори
Стига лъжи! преди 5 месеца
Някоя си Камелия развила идиотизма си в тема и *** кълват ли кълват.
Комунизъм" НИКОГА не е имало но го обсъждат най-много полуграмотните, родени след социализма, чиято представа е формирана от *** учебници и нахранените преститутки, като въпросната Камелия. Истината е друга - соца обедини, даде еднакви права за развитие, капитализмът, след като ограби страната раздели хората на бедни и богати, "умни и красиви" бандити и глупави трудещи се, на стари и млади и още каквото се сетите
576
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Не симпатизирам на социалистите но силно мразя со ро сои ди те
575
13
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Най-хубавото на социализЪма е, че свърши!
574
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Електрификацията в България е започнала още при царизма,над половината села имали електрическо осветление и радио. Трактори и комбайни също имало,макар и малко заради санкциите на "великите" сили и съседите срещу нашето желание да освободим своите поробени братя от игото на сърби,гърци и "румънци". След 1944 г. отпуснали хватката заради руснаците,които ни окупирали на "девети"- не заради друго.
573
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Българското общество е разделено по линията Русия от 140 години и никога няма да се обедини докато измислицата на Петър първи наречена по негово настояване русия не изчезне от картата на света.
572
19
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
ЕЛЕКТРИФИКАЦИЯ +СЪВЕТСКА ВЛАСТ , ако това не го е имало ,още щеше да ходите със свинските цър ву ли по нивите на село да работите като ратаи за един чувал брашно , то не че сега не сте пак роби при демокрацията ,де . само де се пъчите
571
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
ЕЛЕКТРИФИКАЦИЯ +СЪВЕТСКА ВЛАСТ , ако това не го е имало ,още щеше да ходите със свинските *** по нивите на село да работите като ратаи за един чувал брашно , то не че сега не сте пак роби при демокрацията ,де . само де се пъчите
570
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Жиб. 575
Ако ти се появи една засукана рускиня по монокини, че и дибидюс какво ще правиш. Ще кажеш НЕ?? Айде бе! Ще празнуваш и ти 9-ти септември. Гък няма да кажеш. Клакьор буржоазен.
569
1
 
13
 
! Отговори
Нинова - конфликт преди 5 месеца
Др. Нинова е в конфликт на интереси, при гласуване на закони за горива и акцизи, при положение, че мъжът й Митко Нинов (бивш митничар) е високопоставен служител в Лукойл, с шефска заплата при петролния бос Валентин Златев (човек на Кремъл). Преуспява в дирекция Развитие и експлоатация. В БСП почти не знаят с какво се занимава другарят на председателката им, защото тя не говори за него и го държи в сянка. Двамата имали общ доход от 2500 лв., а той кара престижна кола "Акура" за над 100 000 лв.??
568
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
БСП винаги празнува когато българите са разделени! То това е и една от основните цели на тая партия - разделение!
567
14
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Най-черният ден в българската история! Съвсем скоро след османското, Родината пада под не по-малко мракобесно робство!
566
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До анонимен 569
Трябва повечко да четеш. Има два вида комуни - на комунистите, и на анархистите. Това с общите жени се отнася за анархистическите комуни. И не забравяй че когато жените са общи, то и мъжете са общи, и децата са общи. Анархистски поглед за обществено устройство. Като при шимпанзетата бонобо. Модела е взет от природата.
565
12
 
14
 
! Отговори
Жиб. преди 5 месеца
Честит девети септември,скъпи продажници и предатели- желая ви много болести,мъка и сибирски вечери доживот!
564
7
 
15
 
! Отговори
Жиб. преди 5 месеца
Девети септември е ден на продажниците и предателите- празнува се с водка и сельодка, рускини по монокини и жълти фланелки. Всички празнуващи седят в колянно-лакътна поза с готовност за приемане на скъпи гости от Москва или на радная батьюшка.
563
6
 
11
 
! Отговори
До 558 преди 5 месеца
"...никога да не допускаме джендъри, американски нацисти, немси и английски фашисти."

Дааа...

Дават по телевизията един джендър, но не знам как се казва - Корнел или Корнела. Един такъв мъжествен, боботещ с дебел мъжки глас, но пък защо се облича с пола? Явно я ползва за прикритие.

Не знам дали съществото вече се е самоопределило какво точно е?

Най-често кани мъжете да излязат навън и да се разберат по мъжки.

Странно същество!
562
9
 
10
 
! Отговори
БАЙ ХУЙ ББ преди 5 месеца
И СЕГА ТРЕБЕ ДА ИМА НАРОДЕН СЪД И ДА ИЗБИЕ ТИЯ КРАДЛИВИ МУТРИ КОИТО СЪСИПАХА Б Г НАЧЕЛО С Б Б И Ц Ц НО СКОРО НАРОДА ЩЕ СЕ ВДИГНЕ И ЩЕ ИЗМЕТЕ ТАЯ КРАДЛИВА УРОДСКА ПАРТИЯ ГЕРБ ЗАЩОТО ВЕЧЕ НЕ СЕ ИЗДЪРЖА