9 септември раздели обществото, БСП ще празнува

Социалистите ще поднасят цветя на паметници, ще имат митинг
Обновена: 9 сеп 2018 14:17 | 9 сеп 2018 09:45, Камелия Цветанова
759
9 септември раздели обществото, БСП ще празнува
Снимка: Булфото, архив

9 септември е една от най-противоречивите дати в историята ни и тя все още разделя обществото, но за БСП си остава празник.

Още по темата
Градският съвет на БСП - София, съвместно с Градския съвет на БАС, организира тържествено честване на 9-и септември. Програмата включва поднасяне на цветя на паметника на Незнайния воин в 17.00 часа. В 17.10 часа ще бъдат поднесени цветя на възстановената паметна плоча на Марин Боев до алпинеума в Княжеската градина, а в 17.20 часа – на паметника на Съветската армия, съобщиха от пресцентъра на Градската организация.
В събитията ще участват народни представители и общински съветници.

В 17.30 часа от паметниците на Васил Левски и Христо Ботев в Борисовата градина ще тръгне шествие към Братската могила.

В 18.00 часа започва тържественият митинг на Братската могила.

9 септември е датата, свързана с коренна промяна – премахване на капиталистическия строй и изграждането на едно комунистическото общество.

За едни комунизмът е бил по-справедливият строй, а за други 9 септември е черна дата, кървав преврат, довел до ликвидирането на демокрацията и частната собственост, почернил живота на стотици хиляди българи.
 
В нощта на 8 срещу 9 септември 1944 г. е свалено правителството на Константин Муравиев и на власт идва правителство на Отечествения фронт, начело с Кимон Георгиев. Отечественият фронт взема властта в България с помощта на силите на Трети Украински фронт на Червената армия. След тази дата настъпва мащабна политическа, икономическа и социална промяна в българското общество. България скъсва с хитлеристка Германия и попада в съветската сфера на влияние.
 
Събитията на 9 септември са последвани от вълна на насилие. Тези масови беззакония продължават няколко месеца и са постепенно поставени под контрол от властите със създаването на т.нар. "Народен съд" в края на 1944 г. Според различни оценки броят на убитите през този период е между 20 000 и 40 000 души. Осъдените на смърт от т. нар. "Народен съд" са 2730 души - министри, депутати, журналисти, банкери, кметове, свещеници, земевладелци, учители.
 
Събитията от 9 септември 1944 г. все още не са получили единодушната оценка на историците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


759
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
544
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 586Йок! Не е !
543
11
 
17
 
! Отговори
руски Празник преди 5 години
В 21 век сме в Европейския съюз , който иска да празнува този типично руски Празник да емигрира в Русия , в Европа има други празници , мисля че се рабра ясно и точно посланието ми
542
10
 
12
 
! Отговори
Стига лъжи! преди 5 години
Някоя си Камелия развила идиотизма си в тема и *** кълват ли кълват.Комунизъм" НИКОГА не е имало но го обсъждат най-много полуграмотните, родени след социализма, чиято представа е формирана от *** учебници и нахранените преститутки, като въпросната Камелия. Истината е друга - соца обедини, даде еднакви права за развитие, капитализмът, след като ограби страната раздели хората на бедни и богати, "умни и красиви" бандити и глупави трудещи се, на стари и млади и още каквото се сетите
541
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не симпатизирам на социалистите но силно мразя со ро сои ди те
540
13
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-хубавото на социализЪма е, че свърши!
539
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Електрификацията в България е започнала още при царизма,над половината села имали електрическо осветление и радио. Трактори и комбайни също имало,макар и малко заради санкциите на "великите" сили и съседите срещу нашето желание да освободим своите поробени братя от игото на сърби,гърци и "румънци". След 1944 г. отпуснали хватката заради руснаците,които ни окупирали на "девети"- не заради друго.
538
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българското общество е разделено по линията Русия от 140 години и никога няма да се обедини докато измислицата на Петър първи наречена по негово настояване русия не изчезне от картата на света.
537
19
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕЛЕКТРИФИКАЦИЯ +СЪВЕТСКА ВЛАСТ , ако това не го е имало ,още щеше да ходите със свинските цър ву ли по нивите на село да работите като ратаи за един чувал брашно , то не че сега не сте пак роби при демокрацията ,де . само де се пъчите
536
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕЛЕКТРИФИКАЦИЯ +СЪВЕТСКА ВЛАСТ , ако това не го е имало ,още щеше да ходите със свинските *** по нивите на село да работите като ратаи за един чувал брашно , то не че сега не сте пак роби при демокрацията ,де . само де се пъчите
535
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Жиб. 575Ако ти се появи една засукана рускиня по монокини, че и дибидюс какво ще правиш. Ще кажеш НЕ?? Айде бе! Ще празнуваш и ти 9-ти септември. Гък няма да кажеш. Клакьор буржоазен.
534
1
 
13
 
! Отговори
Нинова - конфликт преди 5 години
Др. Нинова е в конфликт на интереси, при гласуване на закони за горива и акцизи, при положение, че мъжът й Митко Нинов (бивш митничар) е високопоставен служител в Лукойл, с шефска заплата при петролния бос Валентин Златев (човек на Кремъл). Преуспява в дирекция Развитие и експлоатация. В БСП почти не знаят с какво се занимава другарят на председателката им, защото тя не говори за него и го държи в сянка. Двамата имали общ доход от 2500 лв., а той кара престижна кола "Акура" за над 100 000 лв.??
533
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БСП винаги празнува когато българите са разделени! То това е и една от основните цели на тая партия - разделение!
532
14
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-черният ден в българската история! Съвсем скоро след османското, Родината пада под не по-малко мракобесно робство!
531
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До анонимен 569Трябва повечко да четеш. Има два вида комуни - на комунистите, и на анархистите. Това с общите жени се отнася за анархистическите комуни. И не забравяй че когато жените са общи, то и мъжете са общи, и децата са общи. Анархистски поглед за обществено устройство. Като при шимпанзетата бонобо. Модела е взет от природата.
530
12
 
14
 
! Отговори
Жиб. преди 5 години
Честит девети септември,скъпи продажници и предатели- желая ви много болести,мъка и сибирски вечери доживот!
529
7
 
15
 
! Отговори
Жиб. преди 5 години
Девети септември е ден на продажниците и предателите- празнува се с водка и сельодка, рускини по монокини и жълти фланелки. Всички празнуващи седят в колянно-лакътна поза с готовност за приемане на скъпи гости от Москва или на радная батьюшка.
528
6
 
11
 
! Отговори
До 558 преди 5 години
"...никога да не допускаме ***, американски нацисти, немси и английски фашисти."Дааа...Дават по телевизията един ***, но не знам как се казва - Корнел или Корнела. Един такъв мъжествен, боботещ с дебел мъжки глас, но пък защо се облича с пола? Явно я ползва за прикритие. Не знам дали съществото вече се е самоопределило какво точно е? Най-често кани мъжете да излязат навън и да се разберат по мъжки. Странно същество!
527
9
 
10
 
! Отговори
БАЙ ХУЙ ББ преди 5 години
И СЕГА ТРЕБЕ ДА ИМА НАРОДЕН СЪД И ДА ИЗБИЕ ТИЯ КРАДЛИВИ МУТРИ КОИТО СЪСИПАХА Б Г НАЧЕЛО С Б Б И Ц Ц НО СКОРО НАРОДА ЩЕ СЕ ВДИГНЕ И ЩЕ ИЗМЕТЕ ТАЯ КРАДЛИВА УРОДСКА ПАРТИЯ ГЕРБ ЗАЩОТО ВЕЧЕ НЕ СЕ ИЗДЪРЖА
526
5
 
5
 
! Отговори
J преди 5 години
Като всеки режим си имале и добри и лоши неща.То сега щото сме само в чените класации,ама отзад напред
525
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не че съм против демокрацията ,Но да си кажем истината 9 септември е национален празник в цяла Европа празнуват освобождаването от фашисзма което означава от дявола.