9 септември раздели обществото, БСП ще празнува

Социалистите ще поднасят цветя на паметници, ще имат митинг
Обновена: 9 сеп 2018 14:17 | 9 сеп 2018 09:45, Камелия Цветанова
759
9 септември раздели обществото, БСП ще празнува
Снимка: Булфото, архив

9 септември е една от най-противоречивите дати в историята ни и тя все още разделя обществото, но за БСП си остава празник.

Още по темата
Градският съвет на БСП - София, съвместно с Градския съвет на БАС, организира тържествено честване на 9-и септември. Програмата включва поднасяне на цветя на паметника на Незнайния воин в 17.00 часа. В 17.10 часа ще бъдат поднесени цветя на възстановената паметна плоча на Марин Боев до алпинеума в Княжеската градина, а в 17.20 часа – на паметника на Съветската армия, съобщиха от пресцентъра на Градската организация.
В събитията ще участват народни представители и общински съветници.

В 17.30 часа от паметниците на Васил Левски и Христо Ботев в Борисовата градина ще тръгне шествие към Братската могила.

В 18.00 часа започва тържественият митинг на Братската могила.

9 септември е датата, свързана с коренна промяна – премахване на капиталистическия строй и изграждането на едно комунистическото общество.

За едни комунизмът е бил по-справедливият строй, а за други 9 септември е черна дата, кървав преврат, довел до ликвидирането на демокрацията и частната собственост, почернил живота на стотици хиляди българи.
 
В нощта на 8 срещу 9 септември 1944 г. е свалено правителството на Константин Муравиев и на власт идва правителство на Отечествения фронт, начело с Кимон Георгиев. Отечественият фронт взема властта в България с помощта на силите на Трети Украински фронт на Червената армия. След тази дата настъпва мащабна политическа, икономическа и социална промяна в българското общество. България скъсва с хитлеристка Германия и попада в съветската сфера на влияние.
 
Събитията на 9 септември са последвани от вълна на насилие. Тези масови беззакония продължават няколко месеца и са постепенно поставени под контрол от властите със създаването на т.нар. "Народен съд" в края на 1944 г. Според различни оценки броят на убитите през този период е между 20 000 и 40 000 души. Осъдените на смърт от т. нар. "Народен съд" са 2730 души - министри, депутати, журналисти, банкери, кметове, свещеници, земевладелци, учители.
 
Събитията от 9 септември 1944 г. все още не са получили единодушната оценка на историците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


759
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
524
17
 
13
 
! Отговори
Пламен Василев преди 5 години
Да живей 09.09. Смърт на фашизма, свобода за народа. Ха наздраве на всички членове, и симпатизанти. Ще додйде денят , и Комунизма ще се завърне в нашата, Народна Република България.
523
7
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
комунист произлиза от комуна,а комуна е когато всички живеят заедно и жените им са общи и *** в едно гърне,сега разбирам защо толкова им липсва на другарите онова време
522
5
 
11
 
! Отговори
до комунетата преди 5 години
Моля ви се пийте си хапчетата,то ясно че на тези години вече сте изкукуригали,ама поне по-малко ще се излагате,стига ви че хвърляте крадените от народа пари през балконите,достатъчно сте станали за смях.
521
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Христо Ботев също е бил с комунист щом пише за чорбаджии и изедници
520
9
 
10
 
! Отговори
Пламен Василев преди 5 години
Уважаеми другарки и другари, Този сайт работи за Бойко Борисов. Защо ми изтрихте коментара. Защото сте слуги на Европа.
519
3
 
4
 
! Отговори
Я па ти... преди 5 години
До Анонимен 545 Аз не познавам Кимон Георгиев и не го коментирам. А ти от къде го познаваш?Да не сте комшии?
518
14
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този ден е черен в българската история. На този ден започва заличаването на България!
517
10
 
7
 
! Отговори
ЩО Е КАПИТАЛИЗЪМ ? преди 5 години
ЗАГРАБВАНЕТО НА ВСИЧКИ КАПИТАЛИ ОТ ЧАСТНИКА, ЧАСТНИТЕ БАНКИ, НА ЗЕМЯТА, ВОДАТА, ПРИРОДНИТЕ РЕСУРСИ, ПРИРОДНИТЕ БОГАТСТВА В ЧАСТНИ РЪЦЕ И ДЖОБОВЕ И ТЯХНОТО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ ПО ТЯХНО УСМОТРЕНИЕ СЕ НАРИЧА КАПИТАЛИЗЪМ ! В КАПИТАЛИЗМА НЕ МОЖЕ И ДУМА ДА СТАВА ЗА СОЦИАЛНИ БЛАГА, ЗА НАРОД, ЗА ПОМОЩИ, ЗА БЕЗПЛАТНО ОБРАЗОВАНИЕ, БЕЗПЛАТНО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ И Т.Н. ВСИЧКО ТОВА Е НЕМИСЛИМО В КАПИТАЛИЗМА. АКО ИСКАТЕ НЕЩО ПОДОБНО ТО ВИЕ КЛОНИТЕ КЪМ НЕЩО КОРЕННО РАЗЛИЧНО.
516
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това не е паметник на българската история, а на руската.За нас е било окупация и срам.
515
21
 
19
 
! Отговори
КОМУНИСТ преди 5 години
Народ ли ???? Нямате право да говорите за народ. Народ бяхте когато страната ви беше НРБ ! Сега сте капиталисти, всеки за себе си. Печелят крадците, убийците, мошенниците, престъпниците. Печели всеки който успее да заграби земя, имоти, водата, природните ресурси. Печели частникът, бизнесмена. Печели колонизатора ви. Всички други сте роби на капиталиста, роби на САЩ, ЕС, Германия, Англия, Франция, Брюксел, сърцата на капитала, най големите убийци и изверги. До последния българин.
514
0
 
9
 
! Отговори
От сега ли? преди 5 години
Той този народ от сега ли ли е разделен? Не мисля...
513
12
 
13
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Развитите общества почитат историята си. Другите само мислят как да рушат паметници и да я пренаписват.
512
24
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Честит празник и от мен. Никога повече фашистки и.з.ро.ди, никога да не допускаме ***, американски нацисти, немси и английски фашисти. Осъзнай се българино, нямаш време
511
28
 
19
 
! Отговори
!!!!!!!!! преди 5 години
Честит Национален Празник на всички българи ! Смърт на фашизма и капитализма, свобода на народа !
510
5
 
20
 
! Отговори
До всинца комунета преди 5 години
Преди да обвинявате царистите, че присъединили България към нацисткия лагер, не забравяйте, че в началото на войната най-големите пропагандатори да се включим във военните действия са били именно комунистите! Чак когато Хитлер почва операция Барбоса, *** "осъзнават" (разбирай, им е наредено), че са анти-фашисти и анти-хитлеристи!
509
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Няма значение 553Свърших си работата, по лично усмотрение!
508
2
 
10
 
! Отговори
Няма значение преди 5 години
До До 535Пич, на крив туй, вълната му пречи. Явно си некадърен и ти е криво миналото. Защо българите така обичаме да се оправдаваме с миналото, което все не си тръгва? Явно както казва Буров, легенда е, че българите са работливи хора...мрънкащи същества, които все гледат в чинийката на другия.
507
13
 
27
 
! Отговори
123 преди 5 години
Комунистите не са българи! Тази паразитираща гнилоч никога не е била част от българския народ, за да бъде отделяна от него.
506
9
 
1
 
! Отговори
Няма значение преди 5 години
До Анонимен 548Уха, *** ти си бил голям наказател...а роднината ти дали не е бил с право в този лагер? я уточни?
505
30
 
12
 
! Отговори
Връл червен комунист преди 5 години
Пикая на всички престъпници пукнали в лагерите! Същото и за наследниците!