Смяната на министрите – риск, но политически оправдан

Борисов се показа като ловък политик, смята Харалан Александров
11 сеп 2018 12:15,
44

Новите предложения за министерски постове вече са факт. Вчера министър-председателят Бойко Борисов побърза да съобщи имената, за да няма повече спекулации с темата ще има ли "спасени" министри.

След втори пореден есенен коалиционен съвет стана ясно, че диалогът в голямата коалиция е подновен, но напрежението и в малката не спадна.

Волен Сидеров съзря заговор срещу премиера от близки до него хора от ГЕРБ, НФСБ и Реформаторския блок, а Валери Симеонов заяви, че ще приеме новите хора в Министерския съвет, но няма да подкрепи оставките на старите.

Още по темата

"Борисов за пореден път се показа като ловък политик. Очевидно политическата логика взе връх, тъй като подобна масивна смяна на министри ще доведе до известни затруднения в текущите административни дела", коментира в студиото на "България сутрин" социалният антрополог Харалан Александров.

Той подчерта, че действията на премиера представляват риск, който обаче е политически оправдан. Оттук нататък обаче предстои да разберем дали ще бъде и административно удържан.

"След поредицата от скандали и драматични събитие се очакваше да се отпуши някакво напрежение. Затова и се очакваха оставки. Случилото се беше избор на Борисов да реагира бързо, вместо да направи достатъчно задълбочен първоначален анализ. На базата на експертна оценка можеше да се посочи отговорният за трагедията край Своге", каза политическият психолог Антоанета Христова.

"Това, че вътре в партията имаше разнопосочно мислене беше грешно, тъй като даде възможност на медиите и анализаторите да говорят за раздори в коалицията. Тези послания създадоха повече шум в пространството, по-важно беше да се наблюдава какъв избор за министри ще бъде направен", допълни още тя.

Пред Bulgaria ON AIR политологът доц. Татяна Буруджиева отсече, че според нея тежки сътресения в коалицията няма да има, независимо от скандалите, на които ставаме свидетели.

"Безсмислено е да коментираме вече втора година дали правителството ще подаде оставка. За да се случи това, мотивацията им да влязат във властта трябва да бъде разрушена. Все повече започвам да си мисля, че тези разногласия се случват, за да се спечели време и да се привлече общественото внимание", отбеляза тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
7
 
11
 
! Отговори
Отговор преди 5 години
До Анонимен 10 А при правителствата на БСП кви министри имаше ? Е хеййй! Най добрия Румен Гечев и шефа му Жан Виденов. Български юнаци.
18
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Помним ги десните в предишния парламент. Точно толкова отвратителни като ОП днес. Борисов ги купи още на втория ден след като влязоха във властта.
17
18
 
11
 
! Отговори
Пенсионер преди 5 години
Борисов израстна много и не само като ловък политик , а и като политик признат на Балканите и ЕС. Неговото мнение вече има тяжест. Корнелка е като комар пред него, ама иска да бъде слон.Е , и аз си искам младостта и онзи войнишкия , ама нямааа.Кво до праиш? Съдба!
16
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По всички телевизии се появяват разни анализатори, които освен да хвалят Борисов и ГЕРБ друго не правят. Нямало цензура ли??.
15
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нинова не може! Против нея са и нейните настоящи и бивши съпартийци! Герговци най вече, въпреки, че и ги приписват! Затова - Подкрепете новата десница от традиционни българи европейци и антикомунисти! не като герберюгите - членове и теляци на номенклатурата!
14
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не ви искаме смените,оставка,българоубийци!
13
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И какъв Му е риска бе, Харалан!? Че няма да му ,,пееш" медийни меуети ли?! Какво?
12
11
 
10
 
! Отговори
ФОТОГРАФ продължени преди 5 години
ДА ПОЗИРАТ ГИ БИВА !!!
11
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мозъчни диарии на някакви никакъвци...
10
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сменил трима министри и вече го определи като ловък политик. Понеже до сега каквито и золуми д вършеха не ги пипаше.ВСИЧКИТЕ му министри са некадърници. И предишните и новите. При него други не виреят.Имаше три мандата да докаже, че от него и партията му става нещо. Досега се видя, че не става.
9
11
 
13
 
! Отговори
гражданин преди 5 години
ловък политик ?!? по-скоро най-ловкия се*як
8
7
 
9
 
! Отговори
ФОТОГРАФ преди 5 години
Като ги гледам тези само
7
11
 
6
 
! Отговори
бай Вълчо от Хисара преди 5 години
Прав е Харалан.Ловък политик. Спомням си когато дойде Горбачов и неговата перестройка, то Тато каза / шъ съ снишим ,пък после шъ видим. Та неговия ученик още не е изучил всичко ама ги назнайва.
6
2
 
9
 
! Отговори
ПЕНКО преди 5 години
ТА... КАКВА БЕШЕ ТАЗИ ПИЕСКА ЗА УЧЕНИЦИ -НАРЕЧЕНА :" ГОЛЕМАНОВ " ??? НО И НАШИЯТ ХАРАКИРИ.ЛАН СИ ГО БИВА- ОСОБЕННО ЗА ФРАЗАТА : " МОРЕ ВОЙВОДО , ЯНА ПРОДАВАМ ;ГЪ.З.А СИ ДАВАМ ...САМО И САМО ... В ЕФИР ДА СЕ ИЗЯВЯВАМ " ;-" МЕТАНИ НА БОБО ДА ПРАВЯ И НА ТЕГЛО ДА НАДДАВАМ " !?!?!?
5
11
 
12
 
! Отговори
Браво Борисов преди 5 години
Поредна нагла ПИАР кампания..Не спряха да крадат десетки милиарди от 2008 година откакто сложиха Борисов за премиер/.Подава коментар на наблюдател от охраната на Европа./
4
9
 
11
 
! Отговори
яв преди 5 години
10 години преразпределяне на обществени поръчки, еврофондове и всякакви други врътки НЕ СА ПОЛИТИКА. ГЕРБ не са ЛЕГИТИМНА ПАРТИЯ, с легитимни министри и депутати....това са едни крадливи ШАРЛАТАНИ !! Какво му сипват във водата на тоя народ само не ми е ясно :(((
3
10
 
14
 
! Отговори
ГЕРБераст-помияр преди 5 години
Изгоряха три дефектирали БУШОНА, но цялото ел. табло е за смяна, като най-дефектен и главния ШАЛТЕР - Бай ***!!! ОСТАВКАТА 3 е спасението за България.
2
13
 
18
 
! Отговори
Нено преди 5 години
Борисов в затвора! Който го обещае, ще гласувам за него!!!!!!!!!!
1
12
 
18
 
! Отговори
ХА преди 5 години
Ама то и държава ли имало и правителство със министри странно как не сме забелязали. Не могат ли да назначат там по едни надуваеми балони за министри, дали ще усетим разлика.