Втори здравен стълб: 12 лв на месец. За услуги над 700 лева – доплащаме!

Министър Кирил Ананиев с две идеи за здравноосигурителен модел
11 сеп 2018 13:00, Боряна Павлова
215
Втори здравен стълб: 12 лв на месец. За услуги над 700 лева – доплащаме!
Снимка: архив Булфото

Нови две идеи за здравноосигурителен модел е представил вчера здравния министър Кирил Ананиев - допълнително задължитело здравно осигуряване и пропорционално доплащане от страна на пациента.

Вчера здравният министър Кирил Ананиев се срещн а със съсловните организации на лекарите, зъболекарите, фармацевтите и асоциираните медицински специалисти. В нея са участвали и зам.-здравният мнистър Жени Начева и управителят на здравната каса д-р Дечо Дечев.

Обсъждат се два варианта – 2% върху дохода или 12 лева са всеки осигурен, посочват от Център за защита правата в здравеопазването.

В последните дни се появи информация, че една от идеите, които финансовото и здравното министерство обсъждат за нов здравен модел на осигуряване е да се удържат по 12 лв. месечно за втори здравен стълб, както е с пенсиите, а всички медицински услуги над 700 лв. да се доплащат от пациентите.

В идеите за нов модел отпадат съсловните организации като участници в определянето на цените на медицинската помощ, т.е. няма да се сключват рамкови договори, защото цените щели да се определят от здравния министър, пише "24 часа".

Държавните и общинските болници нямало да се затварят, но щели да се преобразуват по модел на БДЖ. Днес министър Ананиев ще се срещне с представителие на сдруженията на тези болници.

Новият здравноосигурителен модел трябваше да бъде представен в края на юни, но това така и не се случи. Малко след този срок, министър Ананиев обяви, че готви не един, а два варианта за нов модел и ще ги представи в края на юли, което също не се случи. Официалното им представяне ще бъде на кръгла маса в края на този месец.

Наред с тези промени, Националната здравноосигурителна каса готвела промяна в нормативната уредба, според която лекарствата за онкологични заболявания ще бъдат включени в цената на клиничната пътека.

Така водещи за предписването на терапията ще станат финансовите, а не медицинските показания.

Ако промяната стане факт, пациентите ще останат на най-евтината терапия, която обаче не винаги е ефективна.


215
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
199
0
 
0
 
! Отговори
Аноним преди 4 месеца
След като има горна граница на цената за здраве, нека има и граница на внесените здравни осигуровки. Не е справедливо при заплата 600 лева и при заплата 1600 лева да получаваш една цена за услугите
198
0
 
1
 
! Отговори
edin преди 5 месеца
До Засилете Контрола
---------------------------------------------
какви много пари ти се привиждат.1,8 млрд евро. В Австрия със същия брой население 80 млрд. Това са много пари.Ганю иска да се лекува като Ханс,което няма как да стане.
197
0
 
0
 
! Отговори
Елементарно е преди 5 месеца
Правят втора здравна каса и прехвърлят в нея всички частни болници и поликники, а всичик държавни остават в сега съществуващата НЗОК.
Контролът за парите в новата Здравна каса да се осъществява през застрахователите.
196
0
 
5
 
! Отговори
Засилете Контрола преди 5 месеца
и парите ще се увеличат. В НЗОК ке вкарват адски много пари, които изчезват
195
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
При положение че и хляба и ножа са в Техните ръце, а народа няма избор дори на избори-за какво говорим!
194
0
 
14
 
! Отговори
122 преди 5 месеца
Тия докато не ни снемат две кожи от гърба, няма да мирясат. Само се питам до кога ще издържи този народ да го яхат като товарно добиче. Народе време е да осъзнаеш и вземеш нещата в свои ръце.
193
0
 
16
 
! Отговори
Гост преди 5 месеца
Който има пари ще живее който няма кучета го яли
192
0
 
18
 
! Отговори
Христо преди 5 месеца
Още пари за крадене,а здравеопазването ще си е последна спирка преди срещата с ония горе...
191
1
 
15
 
! Отговори
Skk преди 5 месеца
Господа министри, депутати и тем подобни управници, като не моете да измислите нищо просто преписвайте, както го правехте в училище. Лесно е отваряте немския или друг работещ модел и го преписвате едно към едно. Топлата воде е вече открита. Ама вие и тива не научихте. Почнахте да премисвате, малко от Италия малко от Германия и от Америка и накрая нищо не излезе един Франкенщайн. И така във всички сектори не само здравеопазването. Вземете препишете всички закони от една нормална държава.
190
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Едни и същи плащат и доплащат, държавата прибира, а *** живуркат! 700000 без здравни осигуровки, а сега дали ще намалеят или ще стигнат 1000000?
189
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Време е в купум да си тръгнат. Толкова безобразия и аз немога да сътворя. Омазаха всичко. Пълна каша е в държавата.
188
0
 
14
 
! Отговори
Skk преди 5 месеца
То освен да измисли нова такса, какво друга реформа измислихте. Та вие се преуморихте, това с таксат и дете би го измислило за 10 мин. Сега застрахователоте пак ще почнат да реват, а 12 лв. Е малко ние ще фалираме за тия покрития трябва поне 100 лв. Да е тая засъраховка. Тоя филм сме го гледали вече с една друга застраховка. А на над стикери от гаранциония здравен фонд няма ли да ни лепите, за да може полицията да ни проверява имаме ли задължителна здравна застраховка., който няма да си стои у д
187
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Баце е пич и нищо подоно! За да даде 10% на държавните служители, ще вземе по 12% от всички! Много хитро нали? Ама 16ти идва.
186
0
 
29
 
! Отговори
Трол преди 5 месеца
Осигурявам се на максималния осигурителен доход или на година държавата прибира от мен, или това са 998 лв на година за здравни осигуровки, ако се добавят и тези 12 лв на месец (12х12=144лв) или на година държавата ще ми прибира 1142 лв на година, а като се разболея ще ме ограничи да използвам само 700 лв, а останалите да си плащам. Не е ли по-добре да взема да си ги спестя тези пари и да не ги давам на държавата, а да си плащам, когато се разболея.
185
0
 
39
 
! Отговори
Кравата Пенка преди 5 месеца
Оставката г-н министър.веднага на масата
184
0
 
45
 
! Отговори
Рая ли сме ?! преди 5 месеца
Революцията е неизбежна, ако България иска да оцелее !
183
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Над 700 лв. Доплащане
Аве психопати колко е минималната а?
Колко са високи наемите в България?
300лв. Ток зимата как се плаща с минималната заплата?
Та и още одръжки да правят с 12 лв. Карам цяла седмица
182
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Газът поскъпва втори път за 3 месеца.
Токът поскъпна
Парното поскъпна
бензинът поскъпна
ХляБът поскъпна
Застраховките гражданска отговорност ще поскъпнат свойно
181
1
 
34
 
! Отговори
Вангу преди 5 месеца
Терминал 2.на запад как е ,ние все откриваме топлата н2о.айсифон бе.що няма поИменно здравни вноски и в собственна сметка,а не в обща каца.аман от смотани политици-хитреци
180
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
ТОКУ ЩО КАЗАХА, ЧЕ 12 ЛВ ЩЕ Е СРЕДНАТА СТАВКА, КОЯТО ЩЕ ВАРИРА СПОРЕД ИКОНОМИЧЕСКОТО СЪСТОЯНИЕ НА РАЙОНА.
ЗА СОФИЯ 25 ЛВ. ЦА ВИДИН 2 ЛВ.