Втори здравен стълб: 12 лв на месец. За услуги над 700 лева – доплащаме!

Министър Кирил Ананиев с две идеи за здравноосигурителен модел
11 сеп 2018 13:00,
215
Втори здравен стълб: 12 лв на месец. За услуги над 700 лева – доплащаме!
Снимка: архив Булфото

Нови две идеи за здравноосигурителен модел е представил вчера здравния министър Кирил Ананиев - допълнително задължитело здравно осигуряване и пропорционално доплащане от страна на пациента.

Вчера здравният министър Кирил Ананиев се срещн а със съсловните организации на лекарите, зъболекарите, фармацевтите и асоциираните медицински специалисти. В нея са участвали и зам.-здравният мнистър Жени Начева и управителят на здравната каса д-р Дечо Дечев.

Обсъждат се два варианта – 2% върху дохода или 12 лева са всеки осигурен, посочват от Център за защита правата в здравеопазването.

В последните дни се появи информация, че една от идеите, които финансовото и здравното министерство обсъждат за нов здравен модел на осигуряване е да се удържат по 12 лв. месечно за втори здравен стълб, както е с пенсиите, а всички медицински услуги над 700 лв. да се доплащат от пациентите.

В идеите за нов модел отпадат съсловните организации като участници в определянето на цените на медицинската помощ, т.е. няма да се сключват рамкови договори, защото цените щели да се определят от здравния министър, пише "24 часа".

Държавните и общинските болници нямало да се затварят, но щели да се преобразуват по модел на БДЖ. Днес министър Ананиев ще се срещне с представителие на сдруженията на тези болници.

Новият здравноосигурителен модел трябваше да бъде представен в края на юни, но това така и не се случи. Малко след този срок, министър Ананиев обяви, че готви не един, а два варианта за нов модел и ще ги представи в края на юли, което също не се случи. Официалното им представяне ще бъде на кръгла маса в края на този месец.

Наред с тези промени, Националната здравноосигурителна каса готвела промяна в нормативната уредба, според която лекарствата за онкологични заболявания ще бъдат включени в цената на клиничната пътека.

Така водещи за предписването на терапията ще станат финансовите, а не медицинските показания.

Ако промяната стане факт, пациентите ще останат на най-евтината терапия, която обаче не винаги е ефективна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


215
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
12
 
48
 
! Отговори
Работническо дело преди 5 години
Да не оставим нито един пациент да умре без лекарска грижа!
13
4
 
43
 
! Отговори
бай Тодор Правешки преди 5 години
Важното е банани да има!
12
6
 
17
 
! Отговори
КуРупционен орган преди 5 години
Евтиното винаги излиза скъпо. България е крещящ пример
11
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И 220 да става! Само Корнелка да не надмине Греб с 0,1 %! Ето за пенсиите дори в Русия скочиха, а тук поехте ли го - поехте го и пак го избрахте! Със спестените пари от истински работилите дават телк и програма за ,,заетост" на еректората!
10
0
 
67
 
! Отговори
Tronald Dump преди 5 години
Сега плащам, след това плащам втори път, а после ще плащам и трети път за една услуга.Почерпките да не ги броим, то вече кой ли ги брои, те са като добър ден довиждане
9
2
 
75
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вземете от работещите и дайте на мързеливите, за да ни управляват крадливите!
8
18
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е то лошо няма - събират се пари, на когото се наложи, малко е комунистическо, но друго не е измислено.
7
0
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Категорично против!
6
0
 
61
 
! Отговори
аз преди 5 години
Не ви стига лакомници.Вдигаите на малкото останали работещи в територията България за да има да крадете.Не ви е срам.Не пиша ви с главна буква ,защото не смятам че трябва да ви уважаваме ,а точно обратно.
5
1
 
51
 
! Отговори
Hasta Siempre преди 5 години
Лявото умря, но вие ще го възкресите и ще ви избесят по билбордовете!
4
2
 
78
 
! Отговори
Счети преди 5 години
А кой ще ги плаща 12 лв. на държавните служители, военните, шведите, безработните и пенсионерите? Пак дребните фирми ще го отнесат!.Ама то всичко си има край. Масово пак се закриват дребни филми и заминават за германия и Швеция да бачкат хората.
3
2
 
68
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е - който оцелее той!!! Никакъв гювеч за болните!Ако по- малко се източваше здравната каса и се крадеше всичко щеше да си е наред.
2
1
 
78
 
! Отговори
яв преди 5 години
нали с 5-7лв се вдигнала издръжката на месец ? само по тва перо искате по 12лв отгоре на месец алоооо баси гьонсурата лъжливи родоизменници от ГЕРБ
1
0
 
95
 
! Отговори
хх преди 5 години
Електоратът от махалата на един стълб не може да ги закачите за нас 2....ако е електрически те сами ще се закачат. Омръзна ни да отглеждаме гласоподавателите на ГЕРБ