Втори здравен стълб: 12 лв на месец. За услуги над 700 лева – доплащаме!

Министър Кирил Ананиев с две идеи за здравноосигурителен модел
11 сеп 2018 13:00, Боряна Павлова
215
Втори здравен стълб: 12 лв на месец. За услуги над 700 лева – доплащаме!
Снимка: архив Булфото

Нови две идеи за здравноосигурителен модел е представил вчера здравния министър Кирил Ананиев - допълнително задължитело здравно осигуряване и пропорционално доплащане от страна на пациента.

Вчера здравният министър Кирил Ананиев се срещн а със съсловните организации на лекарите, зъболекарите, фармацевтите и асоциираните медицински специалисти. В нея са участвали и зам.-здравният мнистър Жени Начева и управителят на здравната каса д-р Дечо Дечев.

Обсъждат се два варианта – 2% върху дохода или 12 лева са всеки осигурен, посочват от Център за защита правата в здравеопазването.

В последните дни се появи информация, че една от идеите, които финансовото и здравното министерство обсъждат за нов здравен модел на осигуряване е да се удържат по 12 лв. месечно за втори здравен стълб, както е с пенсиите, а всички медицински услуги над 700 лв. да се доплащат от пациентите.

В идеите за нов модел отпадат съсловните организации като участници в определянето на цените на медицинската помощ, т.е. няма да се сключват рамкови договори, защото цените щели да се определят от здравния министър, пише "24 часа".

Държавните и общинските болници нямало да се затварят, но щели да се преобразуват по модел на БДЖ. Днес министър Ананиев ще се срещне с представителие на сдруженията на тези болници.

Новият здравноосигурителен модел трябваше да бъде представен в края на юни, но това така и не се случи. Малко след този срок, министър Ананиев обяви, че готви не един, а два варианта за нов модел и ще ги представи в края на юли, което също не се случи. Официалното им представяне ще бъде на кръгла маса в края на този месец.

Наред с тези промени, Националната здравноосигурителна каса готвела промяна в нормативната уредба, според която лекарствата за онкологични заболявания ще бъдат включени в цената на клиничната пътека.

Така водещи за предписването на терапията ще станат финансовите, а не медицинските показания.

Ако промяната стане факт, пациентите ще останат на най-евтината терапия, която обаче не винаги е ефективна.


215
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
160
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
БКП то ни убиват. Колкото по бързо сгреем толкова повече ще оцелеем.
159
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Навсякъде в Европа след 60 години пътуваш в градския транспорт безплатно. В Килимънджария така ли е?
158
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Когато започнат да си плащат здравните осигуровки държавните служители,полицаите ,военните-тогава, и този Ананиев е протеже на Горанов- хем доброволно,хем задължително и накрая над700 лв задължително доплащане ей с такива идеи герб оттича в канала!
157
0
 
36
 
! Отговори
ей шефе преди 4 месеца
До Шефа

Е как да е безплатно, октъде пари, всичко отива за осигурвяване на мaлцинcтвените групи, полицаите, и другите държавни служители. и по 100 лв на месец да стане минималната вноска, пак няма да стигат парите.
156
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Народе *** тоо вип брадер и другите телевизионни олигофрении хвани по една тояга и иди в парламента .Щото таа политическа *** скоро ще ти вземе и въздуха дето дишаш
155
0
 
7
 
! Отговори
... преди 4 месеца
До ели

Щом е ЧАСТЕН прегледа касата не плаща НИЩО
154
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
В Англия плащаш такса от около 7-8 паунда и взимаш всички предписани лекарства. Ако не работиш не плащаш. Операции и каквото да било болнично лечение е също безплатно. Нешенъл Иншурънс контрибюшън е около 20 процента.
153
0
 
36
 
! Отговори
Шефа преди 4 месеца
Спасението на българина е връщане на безплатното здравеопазване!Как болен с 240 лв. пенсия ще дофинансира манипулация за 5000лв.?Борисов Вие луди ли сте или провеждате умишлен геноцид над българското население!Разплащанията на Здравна Каса ....към бюджета!Когато населението поеме глътка въздух , когато вдигнете пенсиите с 50% , тога може , но сега е ГЕНОЦИД провеждан от ГЕРБ!
152
0
 
21
 
! Отговори
ели преди 4 месеца
за една вафла получаваш касова бележка.
за преглед в болница и при частен преглед не знаеш колко пари се вземат от здравната каса.
предлагам да се издава документ на пациента от които да се вижда колко е платила касата за този човек.

1-пациента ще уважава държавата ,ще види какво се харчи за него от държавата.
2 лекарите ще уважават пациента ,защото ще им е ясно че той ще разбере какво е платила държавата на доктора .
3 няма да има надписване за престой или за не съществуващи процедури
151
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
"Нови две идеи за здравноосигурителен модел е представил вчера здравния министър Кирил Ананиев - допълнително задължитело здравно осигуряване и пропорционално доплащане от страна на пациента."

Ще плащан не един път, а два пъти и после пак ще доплащам? В коя държава плащаш три пъти за една и съща некаствена услуга?!? Пропаднахме под банановите републики!
150
0
 
20
 
! Отговори
Solar Power преди 4 месеца
До 149 ... защото докторите крадат за да спясят болниците от фалит а и да закърпят собствения портфейл :)
Изход няма освен ако здравните осигуровки не влезнат изцяло в личен фонд на пациента който е и унаследяем на 100%. Тоест трупат ти се във фонда ходиш лекуваш се и плащаш от твоята карта ако не ти стигат доплащаш. Също така може да даваш на близки ако желаеш а когато гушнеш бъкета жена/деца вземат остатъка. За тези които са безработни държавата поддържа само бърза помощ. Това е работещ модел.
149
0
 
31
 
! Отговори
ГЕРМАНИЯ преди 4 месеца
Тук плaщаме 14,6 процента от заплатата за здравни. Взимаш рецепта от лекара и отиваш в Аптеката взимаш всички лекарства които са ти нужни и заплащаш 5 евро и им пожелаваш лек ден. Оперираха ме от варикоцеле и лежах 2 дни в болница. След седмица ми дойде писмо че операцията е струвала 2300 евро. Аз платих ако не се лъжа една такса от 15 евро :) Понеже съм оптимист мисля че след 100 години ще сме на нивото на немците днес, а те най вероятно ще са на марс...
148
0
 
17
 
! Отговори
кръпел преди 4 месеца
по добре да си правим здравни застраховки и да не ви плащаме нищо .. айдуци ниедни
147
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Нямали вече от къде да се краде посегнахте и на болното здраве на Българина *** такива
146
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А така що стана! Абе в цялата ЕС лекуват безплатно само в нашата прогнила джунгахория си плащаш. Родолюбиви са депутатите и народа прост като барабонки.
145
0
 
23
 
! Отговори
побъркахте се! преди 4 месеца
Спрете да финансирате частните болници!
В малките градове, с малко население, закривайте болниците!
Няма да плащаме по 5 вноски, за да издържаме фалирали болници.
ОЩЕ КОЛКО ЩЕ НИ ОБЛАГАТЕ!?
В коя държава данъците и вноските са ТРОЙНИ???
144
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
1. Неефективни, нерантабилни и ненужни болници в малки населени места;
2. Втори осигурителен стълб- още вноски;
3. Доплащане при лечение.
Трите са достатъчни за оставката на министъра.

Къде отидоха милиардите изтеглени заеми, че ние ще плащаме ТРОЙНО за медицински услуги? Къде са парите на НЗОК???
143
1
 
17
 
! Отговори
До 142 преди 4 месеца
Проблемите на здравната ни система нямат нищо общо със сумата, с която тя разполага а с начина на изразходването и.
142
0
 
38
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 4 месеца
Ами направо всички услуги да се плащат, а освен това да се плащат осигуровки. То бива крадлива и некадърна пасмина, ама тия се оляха. Нали ако ще трябва да плащам всичко над 700 лв. въобще няма да дам и един лев за осигуровка. Смисълът е осигуровките да покриват наистина скъпите манипулации. Ще плащам по 200 лв. на месец в продължение на примерно 20 г. и когато наистина ми се наложи да ползвам услуга, ще ми кажат, ама покриваме само 700 лв. Кога ме нема ще се случи.
141
3
 
21
 
! Отговори
министърът- оставка! преди 4 месеца
Закривайте болниците!
Там, където населението е малко и няма лекари, да се закриват болниците!
Няма да плащаме тройно заради няколко лекари и сестри и 1 куп администратори и помощен персонал, като портиери, санитари, охрана, параджии, линейкаджии и пр.