Втори здравен стълб: 12 лв на месец. За услуги над 700 лева – доплащаме!

Министър Кирил Ананиев с две идеи за здравноосигурителен модел
11 сеп 2018 13:00,
215
Втори здравен стълб: 12 лв на месец. За услуги над 700 лева – доплащаме!
Снимка: архив Булфото

Нови две идеи за здравноосигурителен модел е представил вчера здравния министър Кирил Ананиев - допълнително задължитело здравно осигуряване и пропорционално доплащане от страна на пациента.

Вчера здравният министър Кирил Ананиев се срещн а със съсловните организации на лекарите, зъболекарите, фармацевтите и асоциираните медицински специалисти. В нея са участвали и зам.-здравният мнистър Жени Начева и управителят на здравната каса д-р Дечо Дечев.

Обсъждат се два варианта – 2% върху дохода или 12 лева са всеки осигурен, посочват от Център за защита правата в здравеопазването.

В последните дни се появи информация, че една от идеите, които финансовото и здравното министерство обсъждат за нов здравен модел на осигуряване е да се удържат по 12 лв. месечно за втори здравен стълб, както е с пенсиите, а всички медицински услуги над 700 лв. да се доплащат от пациентите.

В идеите за нов модел отпадат съсловните организации като участници в определянето на цените на медицинската помощ, т.е. няма да се сключват рамкови договори, защото цените щели да се определят от здравния министър, пише "24 часа".

Държавните и общинските болници нямало да се затварят, но щели да се преобразуват по модел на БДЖ. Днес министър Ананиев ще се срещне с представителие на сдруженията на тези болници.

Новият здравноосигурителен модел трябваше да бъде представен в края на юни, но това така и не се случи. Малко след този срок, министър Ананиев обяви, че готви не един, а два варианта за нов модел и ще ги представи в края на юли, което също не се случи. Официалното им представяне ще бъде на кръгла маса в края на този месец.

Наред с тези промени, Националната здравноосигурителна каса готвела промяна в нормативната уредба, според която лекарствата за онкологични заболявания ще бъдат включени в цената на клиничната пътека.

Така водещи за предписването на терапията ще станат финансовите, а не медицинските показания.

Ако промяната стане факт, пациентите ще останат на най-евтината терапия, която обаче не винаги е ефективна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


215
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
1
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много лесно взехте да разполагате с нашите пари! За разлика от вас ние работим за тях.Какво сме виновни, че не можете да спрете източването на касата. Наглеете за още една вноска, за да ви е широко около врата т.е да източвате повече пари.
113
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ето друг въпрос:Справедливо ли е човек с добра физическа форма, без вредни навици, който ходи на лекар 2пъти в годината да плаща колкото дебелак който пуши и пие нон стоп.
112
0
 
32
 
! Отговори
Матряла си отива преди 5 години
Ето къде ще ви отидат апартаментчетата и къщичките...щом те хване раче осмокраче наи-евтината терапиика е равна на сигурна смърт,обаче надеждата крепи човека --продаваш апартаменчето и горе долу се лекуваш и пак не стигат да ви кажа....знам хора хвърлиха по 100 000 лв в южната съседка и лошооо...става ,че Бубаико ви качва на шеината и следва на долоооо ,защото шейната винаги върви на долооо ,само за замисъла народа трябва да се вдигне на въстание и то истинско...
111
0
 
39
 
! Отговори
Непозната преди 5 години
На Кирил Ананиев му е лесно, както съобщиха преди време, само по време на заместник-министерстването му на Министерство на финансите по време на тройната коалиция е получил ДМС половин милион лева. Естествено, че ще си доплати за здраве. Какво да каже обаче редовия българин, който работи като вол за мизерна заплата. Няма какво да ми дават за пример здравеопазването в САЩ, защото първо там заплатите са космически на фона на българските и второ също имат сериозен проблем със здравната си система.
110
1
 
40
 
! Отговори
Иванчо+Марийка преди 5 години
Последните 4-5 години направиха повишиха събирането на глоби и данъци до колосалните 80% събираемост. Вдигнаха всички възможно данъци, такси, задължителни застраховки. Във всеки един гра има синя, зелена, кафява зона без даже да е нужно за градовете под 50 000 човека. Сучат яко и пак пари няма. Еми спрете да крадете.
109
1
 
52
 
! Отговори
GHT преди 5 години
Правилно ли разбирам, че освен сегашните ми здравни осигуровки, които са в размер на 208 лева месечно, ще ми взимат допълнително за "втори стълб" в размер на още 2% от заплатата (или 12 лева в оптимистичното предложение), а някой ден, недай си Боже, ако опра да ползвам нещо над 700 лева, ще трябва аз да си го плащам?! Ми направо да закриват здравното осигуряване и да си се оправяме. И без това ми взимат грубо към 2500 лева годишно, а после само до 700 лева мога да ползвам. Къде го има това?!
108
1
 
12
 
! Отговори
Българин преди 5 години
А как е в Германия, я колегите от Гернания тук във форума да споделят, как е в Германия?
107
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименЯвно кракът ти не е стъпвал никога в САЩ и не си наяно как стоят нещата в САЩ. В САЩ всичко си плащаш сам дори и да си осигурен и после си искаш от застрахователя да ти покрие разхода, но обикновено покриват само много малка част, най стандартните неща и то по тарифи и таблици които са много по ниски от хонорарите на лекарите и сметките които ти изпращат.
106
1
 
21
 
! Отговори
Хаха преди 5 години
Не знам къде на запад ще те доят ама в UK със заплата от 2600 лв. ще те водят социално слаб и няма да ти взимат данъци...
105
1
 
5
 
! Отговори
до 106 преди 5 години
От Рогатия.....
104
0
 
11
 
! Отговори
да преди 5 години
На Москов идеята за допълнително осигуряване беше много по-добра, на тоя му личи че не разбира от медицина, а само от кoмyнизъм.
103
0
 
25
 
! Отговори
матряла си отива... преди 5 години
Няма нищо по -лошо от това да си стар, беден и болен и да попаднеж в ръцете на Бобаико си...
102
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Щели да ги преобразуват по модел на БДЖ. Че то железниците така са преобразувани, че отавна са във фалит. А и като ще се плащат всички услуги над 700 лева защо въобще да има осигуряване. Като ти направят операция плюс съпътстващите процедури по измислените от болниците цени дали ще те карат да платиш 10 000 лева или 10 700 няма голяма файда. Колкото до номер 97,който казеа как било в САЩ, а бе човече, научете се, че в Европа е по-различно. Не ми цитирайте негативни практики.
101
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 97 В САЩ ако си осигурен нищо не плащаш! Тук става въпрос за осигурените хора!
100
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Управляващите си подписаха сами присъдата. Наглостта им мина всякакви граници. Скоро ще бъдат изметени.
99
0
 
39
 
! Отговори
гио преди 5 години
интересно къде ми отиват парите за здравни осигуровки щом ще трябва да плащам за мед. у-ги над 700 лева. Сега какво искаме един вид да узаконим рушветите на некадърните лекари.Вече за да си сигурен с диагнозата трябва да ходиш поне на три места и все си цакаш пари.
98
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
През кухи фирми доставят лекарства на тройни и четворни цени за болниците после касата била празна, втори-трети-пети стълб ще правим допълнително.
97
4
 
13
 
! Отговори
Демократ преди 5 години
Не е виновна демокрацията, ами виновна е бг-демокрацията. Трябва да се въвесте ус-демокрация, или фр-деморакия, или юк-демокрация или де-деморакция като на запад, а не комунистическа демокрация както е сега. Демокрацията е най-съвършената система, но българите не могат да я прилагат.
96
1
 
33
 
! Отговори
ЗАЩО СЪМ В БЪЛГАРИЯ преди 5 години
Е този министър Ананиев окончателно доказва некадърността и безпомощното състояние в което изпадат . Защо допуснаха да окрадат касата т.е. нашите пари а сега си плащайте отново . Ако го направите това с доплащането или измисленият втори стълб г-н Ананиев ще хвърчат глави. Просто спрете да крадете !!!!
95
32
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В САЩ само да те прегледат и после получаваш сметка 450 долара, какво ревете.