Заплатите под пагон – според натовареността!?

Незаетите места за кадрови военнослужещи са 5600
11 сеп 2018 10:00,
38
Заплатите под пагон – според натовареността!?
Снимка: архив, Булфото

Заплащането на военните вече ще зависи от степента на натовареност и отговорността на длъжността им, а не само от военното звание.

Това предвиждат промени в Закона за отбраната, пуснати за обществено обсъждане от вицепремиера Красимир Каракачанов.

В него  се създава класификатор с нови 99 длъжностни нива. Те ще определят колко натоварена е работата на военния и каква отговорност носи той.

Сега военните звания са в 21 степени. В Сухопътните и във Военновъздушните сили те са от редник до генерал, а във Военноморските - от матрос до адмирал.

Ако новите изменения бъдат приети, военните с по-ниско звание ще могат да вземат по-голяма заплата, отколкото сега, пише "24 часа".

Предвижда се законът да влезе в сила от началото на 2019 г., за да могат да се направят нужните финансови разчети. Дотогава от министерството са предвидили да компенсират военните, чието заплащане ще бъде променено след приемането на закона.

Те ще получат лична временна добавка към основната заплата. За офицери тя ще е с коефициент 2,2 спрямо базата на заплащане, за офицерски кандидати и сержанти - поне 1,75, и за войници (матроси) - не по-малко от 1,6. Това би трябвало още от есента да увеличи заплатите им от 16 до 20%.

Промените са част от мерките на министерството за справяне с недокомплектоването в армията. Незаетите места за кадрови военнослужещи са 5600.

Ниското заплащане е сред основните причини да има по-малко кандидати. В момента войник, който постъпва на служба, получава 608 лв. и 120 лв. порцион за храна. Това ще се промени с приемането на по-голям бюджет за отбрана.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"И МВР постоянно се оплакват как няма кадри". Има недостиг на нископлатени послушници, защото вече всички станаха "старши" с големи заплати и няма кой да работи. Ама няма място за случайни хора. Пускат само връзки дори и за обикновен полицай. То и в частния сектор вече запонаха хубавите места да ги пазят само за връзкари.
15
5
 
22
 
! Отговори
Гашо преди 5 години
Ква натовареност бе. Тия по цял ден въртят синджира. Това са никому ненужни разходи за нищоправещи хора.
14
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Оооо, някой бил несъгласеееееенн, с твърдението, че взимат 1100 левааааа???Ще каже, че толкова взимат само тия, които са минали курсове някаквииииии... или са ходили на мисияяяяя, ще каже, че толкова взимат само подмазвачиииитттеееее.... Или висшиститеееее....Ооооо а, че даже взимат и повече и не се сещат да ходят да си вземат курса по STANAG не им идва на ум в куxата главицааааааа.... Ама може би е защо не знаят езззззииииикаааа, а там ще ги изпитваааатт, дори и на детско ниввввооооо...
13
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Ми като са незаети, защо не ме взеха?"И МВР постоянно се оплакват как няма кадри, ако ако отидеш да кандидатсваш и се оказва че няма свободни места. И за учителите така и за един куп държавни професии, в които уж има недостиг на кадри.
12
8
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"В България хората стават военни, защото по селата е масова безработица, а не защото заплатите са големи."Е да взимаш 1100 лева в Карлово например и да знаеш, че работата ти е да чоплиш семки и да почиваш 6 месеца в годината, това малко ли му викаш?
11
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В България хората стават военни, защото по селата е масова безработица, а не защото заплатите са големи. А и се надяват с мисиии до Афганистан да натрупат пари.
10
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"И това всичкото като се събере, да не излезе, че зимат по 1200-1300 лв. заплата."Ами те горе-долу толкова взимат!Имам няколко съученици, които с връзки си намериха работа като кадрови войници (нищо че 2-*** от 3-*** са почти бавнopазвиващи) и работят около 6 месеца в годината. Обаче взимат цяла година заплата. Как се случва това ли? Ами ако даде 2 наряда, след това 4 дена почива. Ако днес свършат малко работа (примерно да пренесат 2 кубика дърва), им дават 3 дена почивка след това. Ей така!!!
9
1
 
16
 
! Отговори
Неграмотен депутат преди 5 години
Първо депутатските заплати да оправят,че с 4 хилки трудно се живее на днескъшно време
8
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами завалиите живи да ги оплачеш. Никой не взима под внимание, че осигуровки не се плащат, имат привилегии за почивки в базите им, които пак са на гърба на данъкоплатеца. Компенсации... безброй за щяло и нещяло. И това всичкото като се събере, да не излезе, че зимат по 1200-1300 лв. заплата. Да не говорим, в повечето поделения какво правят. Ако не чистят градинки, играят карти, футбол и т.н. Да не говорим, колко от тях се водят на квартира и получават квартирни за това(90%) и все са най-зле...
7
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Постоянно слушам колко били незаетите места... Ми като са незаети, защо не ме взеха? Имам висШУ изкарано без преписване, добра физическа подготовка и ходих да питам за работа, а те ми казаха "Няма в момента! Приятен ден!"...
6
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Сата НАТОМи ще внасяте защото сте все много отворени ама само по коментарите :)
5
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нали сте всичките големи патрЕоти бе :) що не отивате? А верно.. в НАТО сме и лошите американци бла бла бла ... смешници.
4
1
 
12
 
! Отговори
Сата НАТО преди 5 години
михихи скоро да не внасяме молдовци и за армията :)))
3
3
 
10
 
! Отговори
Коце кмета преди 5 години
Отдавна заплатата е според длъжността, уважаеми... Разликата между званията е десетки левове...
2
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 1Ех да бяха руснаците щяхте да сте се подмокрили 100 пъти до сега. Ама виж тез лоши американци... :))
1
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това не е българска армия, а придатък към американката, който те използват според своите нужди. Да им плащат американците.