Заплатите под пагон – според натовареността!?

Незаетите места за кадрови военнослужещи са 5600
11 сеп 2018 10:00, Златко Желев
38
Заплатите под пагон – според натовареността!?
Снимка: архив, Булфото

Заплащането на военните вече ще зависи от степента на натовареност и отговорността на длъжността им, а не само от военното звание.

Това предвиждат промени в Закона за отбраната, пуснати за обществено обсъждане от вицепремиера Красимир Каракачанов.

В него  се създава класификатор с нови 99 длъжностни нива. Те ще определят колко натоварена е работата на военния и каква отговорност носи той.

Сега военните звания са в 21 степени. В Сухопътните и във Военновъздушните сили те са от редник до генерал, а във Военноморските - от матрос до адмирал.

Ако новите изменения бъдат приети, военните с по-ниско звание ще могат да вземат по-голяма заплата, отколкото сега, пише "24 часа".

Предвижда се законът да влезе в сила от началото на 2019 г., за да могат да се направят нужните финансови разчети. Дотогава от министерството са предвидили да компенсират военните, чието заплащане ще бъде променено след приемането на закона.

Те ще получат лична временна добавка към основната заплата. За офицери тя ще е с коефициент 2,2 спрямо базата на заплащане, за офицерски кандидати и сержанти - поне 1,75, и за войници (матроси) - не по-малко от 1,6. Това би трябвало още от есента да увеличи заплатите им от 16 до 20%.

Промените са част от мерките на министерството за справяне с недокомплектоването в армията. Незаетите места за кадрови военнослужещи са 5600.

Ниското заплащане е сред основните причини да има по-малко кандидати. В момента войник, който постъпва на служба, получава 608 лв. и 120 лв. порцион за храна. Това ще се промени с приемането на по-голям бюджет за отбрана.


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Трябва да се направи, те чантаджийте две министерства са напълнили. С тия заплати и по-голяма криза от тая дето беше да дойде, пак няма да има окомплектоване.
35
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
А кога ще хстане това и за полицаите ? Че има общини където нема 5 - 6 000 души имат и РУ по МВР, че и още избиратели назначават. От къде пари за този лукс? С нови данъци ли ще ни дерат пак.
34
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Е те милите глупаци,значи трябва да взимат все по 0 лева,ако е според натовареността
33
0
 
0
 
! Отговори
анонимна преди 5 месеца
До АнонименГлупости!
32
3
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 5 месеца
ДО 24 ТИ В КАЗАРМА ХОДИЛ ЛИ СИ ТА КОМЕНТИРАШ. НЕ СИ ЛИ НАЯСНО, ЧЕ ВСИЧКИ ПРАВИТЕЛСТВА БЯСНО ОГРАБВАХА ПАРИТЕ НА БЪЛГАРИЯ. ЗА ДА СИ ЗАРАБОТВАТ ЗАПЛАТИТЕ ВОЕННИТЕ АРМИЯТА ТРЯБВА ДА ИМА РЕСУРС КАКТО БЕ ПРЕЗ СОЦА. ТА ТЕ ЕДНО УЧЕНИЕ НЕ МОГАТ ДА СПРЕТНАТ ЗАЩОТО НЕМА ПЪРВО ГОРИВО ЗА КАМИОНИТЕ И ДРУГА ТЕХНИКА. АКО ТРЯБВА ДА СИ ПРАВЯТ ТУРИСТИЧЕСКИ ПОХОДИ ПЕШКОМ МОЖЕ. АМИ САМО ТОВА ЛИ Е КОЛКО МНОГО ДРУГИ НЕЩА ТРЕБВАТ НО НЕМА ПАРИ ОНИЯ ОТ ГОРЕ РЕДОВНО ГИ КРАДАТ И НЕ ОСТАВА ЗА НИЩО.
31
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
ИМАМЕ ДВЕ ФРЕГАТИ И ЧЕТИРИМА АДМИРАЛИ.

КАК ЩЕ СЕ ОПРЕДЕЛИ ТЯХНАТА НАТОВАРЕНОСТ? СИГУРНО НА КОРЕМ!
30
5
 
3
 
! Отговори
House M.D. преди 5 месеца
От статията не става ясно:
1. Кога ще бъде разстрелян Мишето с изстрел в тила.
2. За какво бни е армия? Вероятно за да пази незаконно придобитото имущество на престъпниците, които ни управляват вече 30 г.
29
1
 
4
 
! Отговори
500:0 преди 5 месеца
До ПЕНКО

С една дума, трябват ни вагнеровци, щото са супер бойци със супер бронирани каруцил
28
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Заплатите под пагон - според лоялността към братска Русия и Путин!
27
5
 
4
 
! Отговори
ПЕНКО преди 5 месеца
НАЙ ТЪ.ПО СГЛОБЕНАТА АРМИЯ НА 6 МИЛ. ДЪРЖАВА !!! ДНЕС СЕ ВОЮВА С РАКЕТИ ОТ ВЪЗДУХА И БРОНИРАНИ СЪЕДИНЕНИЯ !!! ЗА КАКВО СА НИ БРИГАДИ И ТЕМ ПОДОБНИ НАТЮВСКИ ГЛУПОСТИ ??? ТРЯБВАТ НИ СУПЕР БОЙЦИ ДИВЕРСАНТИ -УНИЩОЖИТЕЛИ -ОКОЛО 2000/ПЛАТЕНИИ/ . ТРЯБВАТ НИ ТЕЖКИ РАКЕТНИ КОМПЛЕКСИ -ОКОЛО 40 !? И ТАКА --КОЙ БИ НИ НАПАДНАЛ ,ЗА ДА СЕ ЗАЩИТАВАМЕ , А НЕ ДА ПРАВИМ "СЕКИШ" НА САЩ -УНИЩОЖИЛИ НАШИТЕ СС-23 !?!?!? А НИЕ СМЕ ЗАПАСНЯЦИТЕ ЗА ОКОПИТЕ !!!
26
3
 
6
 
! Отговори
Nobody преди 5 месеца
Значи да се намалят драстично заплатите ако зависи от заетоста.
И стига да биете тъпана като посочвате основната заплата....кажете колко взимат чисто?
Върху тази осн.заплата се начисляват...за звание..за длъжност..за прослужено време..за стаж...за кво ли не се сетиш. Само начислението за работа в армията е над 30%...
25
1
 
7
 
! Отговори
Голата истина преди 5 месеца
Когато въведоха наемната армия към 2000г. всички сервитъорки станаха войнички,после родиха по 2 деца и хоп 5г. ги няма и имат и стаж.Другите да им бутат нарядите там главанаците.После дойдоха така дългоочакваните мисии,някои изкараха и по над 5 бр. как става не знам след като ги ограничиха на не повече от 3.И така някои направиха пари за 5г. други направиха наряди за 15г. за държавата.
Но като погледнеш реално какво се пази освен някой друг погреб/склад/ и поделение.
Сегашната армия е ненужна..
24
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
608 лева,ама за десетина работни дни!Не са малко,при положение че и през това време не вършат почти нищо.
23
2
 
8
 
! Отговори
ПичМъж преди 5 месеца
Тече анти българска пропагадна яко и почнаха първо от армията ни мощна и славна....20 хиляди не е армя а гарнизон. Те тия дето знаят как се служи не сте вие нацуонални предатели...споко не българи в българия...бурето с барут гърми и първите сте вие пипнати от войниците...
22
3
 
12
 
! Отговори
бай кольо преди 5 месеца
Съседа е професионален войник в Пловдив.Има 6,5 дка лозе мускатО,тонел.В неделя обра масива.1850кг. от дка.Продаде го на 0.9лв.кг.Значи освен заплата 1000лв. си докарва и допълнително от земеделие.Който не го мързи може и да е доволен от запалатата си и почивките.
21
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
350 евро за професионален войник нормални ли сте въобще, като станат 3 500 евро тогава пишете, че търсите хора сега пишете че търсите роби.
20
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
най-добре да върнат наборната казарма и да не се плаща за военни, няма смисъл да се плаща по 700лв за войник - по добре за наборник=0лв !
19
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
че за 700кинта кой ще дойде да служи, хахаха смешници
18
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
То и в частния сектор вече запонаха хубавите места да ги пазят само за връзкари.

Частен, държавен - няма голяма разлика. Нали днешните частници (бизнесмени) са вчерашни партийни кадри обучени в корипцията, далаверите, връзкарството и всякакви схеми за назначаване на неслуайни хора. Как да си промени мисленето и да наеме специалисти със способности, като цял живот е живял с връзкарство?
17
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Мой познат е полковник, взима приблизително 3600 лева чисти пари.