Българинът чака месията! Слави, Радев – влизат от раз в НС

Ако сега има избори, ГЕРБ води с 3% пред БСП, "Воля" не влиза
12 сеп 2018 09:00,
571
Българинът чака месията! Слави, Радев – влизат от раз в НС
Колаж: Dnes.bg

Събитията от последния месец (катастрофи с жертви, боричкания в коалицията, оставки във властта – бел.ред.) сериозно са ударили върху авторитета на управляващите, твърдят от соцологическа агенция "Медиана", които разпространиха до медиите експресен сондаж за началото на парламентарния сезон.

Въпреки това ГЕРБ продължава да е първа политическа сила и води на БСП с 3,5%. Резултатите са 23,6% срещу 20,1 на сто.

Кризата във властта от последния месец най-сериозно обаче е усетена при "Обединените патриоти", които са загубили над 3 на сто от електоралния си потенциал в рамките на месец. Сега те получават 6,6%.

Засега ДПС се утвърждава като трета политическа сила, като събира 9 на сто подкрепа сред избирателите.

"Воля" продължава стремглаво да губи симпатизанти и вече е под 2%.

Десните са извън парламентарния борд, но като съвкупност "Демократична България"(2%), Реформаторски блок (1,6 на сто) и СДС (0,6) влизат в НС, при едно условие – да се обединят.

Над половината от избирателите (55%) заявяват, че е възможно да гласуват за хипотетичните "Партия на Слави Трифонов"  и "Партия на президента Румен Радев".

Ако шоуменът влезе в политиката със своя формация, към този момент за него биха гласували 29,3%, а ако държавният глава измени на Столетницата и реши да играе соло, получава подкрепа от 41,8 на сто от избирателите.

"Тези избиратели очевидно търсят политическа алтернатива вън от основните политически играчи и тяхното поведение при едни избори е непредвидимо. В този смисъл твърденията на президента, че едни избори ще възпроизведат съществуващата в момента картина, не почиват на познаването на обществено-политическите нагласи в обществото", настояват социолозите от "Медиана".

От данните им става видно още, че само за три месеца хората, които считат, че е добре кабинетът да изкара пълен мандат, са намалели осезаемо. Към момента разликата между тези, които биха желали пълен мандат за правителството (37%) и желаещите то си отиде предсрочно (29%) е само 8 на сто.

Спада и общата оценка на работата на кабинета ("Среден" – 3.29), като за сравнение през май месец тя е била отново "Среден", но тогава 3,44.

Намаляват и оптимистичните нагласи и се увеличава песимизмът по отношение на непосредственото бъдеще за българина.

"Вероятно, влияние оказват и очакванията за покачването на цените на енергоносителите в зимния период", заключават социолозите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


571
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
18
 
9
 
! Отговори
. преди 5 години
Аз чакам БСП. Никакви Славовци и Радевци!
18
5
 
6
 
! Отговори
До 21 преди 5 години
"българинът" като теб със сигурност
17
3
 
22
 
! Отговори
Крум от Крумовград преди 5 години
Уж сме Европа, но в България доста хора са като персонажи от индийски филм, и смятат, че чудесата са възможни, и както днес са общи работници в Кауфланд, така след 2-3 години ще паркират бугатито пред разкошна къща в Бояна, може, ама това отдавна е заета територия от миньовци, ветковци и други подобни пурковци. Остави ви да си бачкате в кауфланда, не е срамно, и няма месия, който да ви премести оттам, или най-много, от кауфланд да отидете в била, метафори, сър...
16
10
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българина е прос, крадлив и мързелив, затова все чака Някой друг да му оправи животеца и Държавата.Ама тези псевдомесии само оправят глупавия народ ;)Докато народа не се промени и Държавата няма да се подобри.От развалено брашно не става хубав хляб- както казваше някой.*** народ = слаба Държава.
15
6
 
27
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Слави не става за политик, нито има добър екип. Ако разчита на сценаристите и музикантите те ще го предадат моментално. За Радев не съм се интересувал.
14
8
 
12
 
! Отговори
Чоки преди 5 години
Кама,недей така.Избираме си Слави и за всички ще има едно Ферари с цвят червен.Ураааа.
13
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От трън на глог по простотия.Удряме дъното.Не щем,бе!
12
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дебел среден и аз давам на управляващите и на всички останали в парламента
11
10
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Президентът може да направи партия, ще вземе доста %, но според мен по-добре да прави президентска република...........при необходимост - временна диктатура, докато всичките крадци , мафиоти и корумпирани политици не бъдат тикнати в затворите, където им е мястото!!!
10
3
 
28
 
! Отговори
Емо преди 5 години
Пълни глупости. Спомнете си какво постигна оня фехтовчика, че му забравих името. ...После с Бареков...А .....сетих се Ж. Ганчев..., Първанов...и още знайни и незнайни...
9
8
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българинът не чака Месията. Чака с нетърпение изгонването на угодните и зависими от Козяк и идването на хора можещи да мислят самостоятелно и милеещи за държавата хора.
8
16
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако искате един масон и чалгаджия като Слави Трифонов за политик.........гласувайте за него!Добро утро, селяни прости!!
7
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Герберите вече прихванаха и Радев в хватката си,остава Нинова.На друг не вярвам,защото ще се коалира с герберите волю или неволю.Или направо всички да се махат,всички!
6
26
 
22
 
! Отговори
Камата преди 5 години
Малеее,Слави и Буратино.Е,тогава ще цъфнеме.Е,ставаме си втора Швейцария.Май сме се побъркали всички.До там ли ще стигнеме.Палячото Трифонов иБуратино във властта.Боже пази България.
5
16
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Слави Трифонов да каже как стана масон с покровителството на Илия Павлов (Мултигруп) и в коя масонска ложа членува??След това да се прави на морален съдник и на Месия!!!
4
14
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От чалгаджии ми дойде до гуша
3
12
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Той и Слави един гьотверен,от шоумен политик става ли.
2
18
 
69
 
! Отговори
Престъпника от Банкя преди 5 години
Бойко е пътник! Чакам с нетърпение да видя физиономията на тая проста мутра, като бъде изринат от властта!Ще гледа като неговия кумир Бай Тошо като го свалиха от власт.
1
31
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Слави е човек на царя Слънце и ще е новата патерица!