Българинът чака месията! Слави, Радев – влизат от раз в НС

Ако сега има избори, ГЕРБ води с 3% пред БСП, "Воля" не влиза
12 сеп 2018 09:00,
571
Българинът чака месията! Слави, Радев – влизат от раз в НС
Колаж: Dnes.bg

Събитията от последния месец (катастрофи с жертви, боричкания в коалицията, оставки във властта – бел.ред.) сериозно са ударили върху авторитета на управляващите, твърдят от соцологическа агенция "Медиана", които разпространиха до медиите експресен сондаж за началото на парламентарния сезон.

Въпреки това ГЕРБ продължава да е първа политическа сила и води на БСП с 3,5%. Резултатите са 23,6% срещу 20,1 на сто.

Кризата във властта от последния месец най-сериозно обаче е усетена при "Обединените патриоти", които са загубили над 3 на сто от електоралния си потенциал в рамките на месец. Сега те получават 6,6%.

Засега ДПС се утвърждава като трета политическа сила, като събира 9 на сто подкрепа сред избирателите.

"Воля" продължава стремглаво да губи симпатизанти и вече е под 2%.

Десните са извън парламентарния борд, но като съвкупност "Демократична България"(2%), Реформаторски блок (1,6 на сто) и СДС (0,6) влизат в НС, при едно условие – да се обединят.

Над половината от избирателите (55%) заявяват, че е възможно да гласуват за хипотетичните "Партия на Слави Трифонов"  и "Партия на президента Румен Радев".

Ако шоуменът влезе в политиката със своя формация, към този момент за него биха гласували 29,3%, а ако държавният глава измени на Столетницата и реши да играе соло, получава подкрепа от 41,8 на сто от избирателите.

"Тези избиратели очевидно търсят политическа алтернатива вън от основните политически играчи и тяхното поведение при едни избори е непредвидимо. В този смисъл твърденията на президента, че едни избори ще възпроизведат съществуващата в момента картина, не почиват на познаването на обществено-политическите нагласи в обществото", настояват социолозите от "Медиана".

От данните им става видно още, че само за три месеца хората, които считат, че е добре кабинетът да изкара пълен мандат, са намалели осезаемо. Към момента разликата между тези, които биха желали пълен мандат за правителството (37%) и желаещите то си отиде предсрочно (29%) е само 8 на сто.

Спада и общата оценка на работата на кабинета ("Среден" – 3.29), като за сравнение през май месец тя е била отново "Среден", но тогава 3,44.

Намаляват и оптимистичните нагласи и се увеличава песимизмът по отношение на непосредственото бъдеще за българина.

"Вероятно, влияние оказват и очакванията за покачването на цените на енергоносителите в зимния период", заключават социолозите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


571
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
499
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Над половината от избирателите (55%) заявяват, че е възможно да гласуват за хипотетичните "Партия на Слави Трифонов" и "Партия на президента Румен Радев"- не мога да повярвам, че след 30 години "демокрация", българина продължава ли, продължава да кълве "на ново", да вярва, че този за който уж гласува "ще го оправи"? е то вярно "ще го оправи"...така ше го оправи, че на следващите избори пак на "новото" ще кълве
498
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лозан Панов бойкотира Парламента, крие се от журналисти, милионер е в имоти, има огромни парцели замъци и гори. Твърде лесно го изкараха герой, а той не е такъв
497
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не може всички да са криви - ти да си прав.Понеже и Радан, и Христо Иванов са супер диалогични хора, не пожелаха да направят една партия, а всеки си е вожд на неговите 1 процент хора.
496
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 451 - ти наистина ли живееш в България? Първо Трайчо Трайков не си и е тръгвал сам, а бе уволнен, и то след скандал. ИМа разлика.Второ - за да прокара идеите си един министър трябва да е преди всичко ДИАЛОГИЧЕН. Той задължителон се нуждае от 180 глас. И в друг кабинет да влезе Хр. ИВанов - същата работа. Той не е диалогичен, работеше с ултиматуми. Нищо чудно, че накрая всички партии го изолираха. Дал си оставката - чудо голямо.Тук въпросът е, защо не успя да прокара реформата.
495
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В древна ЕЛада мандата за една длъжност е бил точно една година. Всяка година са имали нови избори. И никой не се е оплаквал.
494
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
503 - напротив аз пък искам избори да има всяка година. Като има избори малко се усещат нестабилни и бързат да вдигнат заплатите и пенсиите инак само дерат с данъци. Ние живеем от избори до избори.
493
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Слави уж го раздава голям патриот, но най-добрите му приятели са ромите Азис и Софи Маринова, както и Ивана, която се прави на Цеца Величкович
492
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
че защо, това е нормално. Мажоритарните избори, които Слави пропагандира обслужвата ИМЕННО големите партии,а той ще е патерица. Именно Герб бяха най-доволни от неговите идеи и се опитаха да ги прокарат, но не успяха, защото опозицията се обяви против. Ако това бе станало победите на Герб бяха гарантирани.
491
1
 
24
 
! Отговори
Месията иде преди 5 години
Славун министър прецедателМилко Калайджиев вице премиерКондьо министър на вътрешните работиСашка Васева министър на външните работиСофито Маринова министър на културатаФикрет Стораро министър на младежта и спортаМара Отварачката министър на финанситеАналия кмет на СофияИ т.н. И т.н.
490
3
 
17
 
! Отговори
Ментора бай Иван преди 5 години
Всичко съм очаквал , но Слави Трифонов да клекне до Волен Сидеров и заедно да лижат частите на Борисов , не съм се надявал !Но ...май , май натам върви , иначе Славчо нямаше така яростно да атакува Корнелия и Карадайъ -настоящата опозиция на Борисов!Славчо и Воленчо братски прегърнати ....хайде бре!
489
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега кажете и за прасляка Емо от Англия, който ще дойде да прави революция на 16.09. Някакъв си тип решава, че той ще управлява България и всички са окей с това? На нищо я направихте тая държава, куцо и сакато от чужбина щяло да се върне и да си правят каквото си искат. И като се изложат, пак ще се върнат, а ние тука да си блъскаме главите! Айде няма нужда от такава помощ!!!
488
5
 
6
 
! Отговори
Червен тролец преди 5 години
Ние ще сменим системата в България! Повече ще се краде, но няма да се строи и прави нищо! Като доброто старо време!
487
11
 
5
 
! Отговори
Йофо преди 5 години
Писна ми вече нови избори всяка година, само се дават пари на вятъра! Оставете си правителството да си мине 4те години, пък после гласувайте за който си искате! Едва ли който и да дойде на власт, за отрицателно време ще вдигне заплати и пенсии и всичко ще поевтинее с магическа пръчица! Наивно е да се вярва на неща като смяна на системата и тем подобни!!!
486
4
 
24
 
! Отговори
Гражданин преди 5 години
Ако Славито управлява нямало да се правят повече референдуми. Щяло да има кастинги.
485
11
 
11
 
! Отговори
Teese преди 5 години
Кой пък изведнъж си помисли, че тоя Радев щял да бъде оправяча на България? Нито прави нещо, нито има визия, нито е постигнал неща, за които да се хванем! Още повече, че е слуга на Корнелия! И не ми излизайте с номера, че бил патриот или генерал и тем подобни, вече всеки 2ри е такъв!!!
484
10
 
17
 
! Отговори
Ицо преди 5 години
Трябва да си много зле, за да си мислиш, че Слави или Радев ще оправят България за нула време. Тия еднодневки ги знаем, като ония Бареков!
483
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ако ще ни краде -требе да е някой много твърд комунист,поне като Виденов
482
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма да се оправим.. като гледам коментарите, овцете си искат пожарникаря да ги опъва с маркуча и това е..
481
5
 
6
 
! Отговори
разбира се преди 5 години
затова сме на това дередже
480
3
 
10
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
Черпя *** по една КООП Кола! Оооххх, как се наядох и пийнах 4 чашки хубаво вино. Изобщо не ме интересуват мненията на гладни *** и изкуфяли пенсионери гласуващи за ТВ Атака.