Българинът чака месията! Слави, Радев – влизат от раз в НС

Ако сега има избори, ГЕРБ води с 3% пред БСП, "Воля" не влиза
12 сеп 2018 09:00, Златко Желев
571
Българинът чака месията! Слави, Радев – влизат от раз в НС
Колаж: Dnes.bg

Събитията от последния месец (катастрофи с жертви, боричкания в коалицията, оставки във властта – бел.ред.) сериозно са ударили върху авторитета на управляващите, твърдят от соцологическа агенция "Медиана", които разпространиха до медиите експресен сондаж за началото на парламентарния сезон.

Въпреки това ГЕРБ продължава да е първа политическа сила и води на БСП с 3,5%. Резултатите са 23,6% срещу 20,1 на сто.

Кризата във властта от последния месец най-сериозно обаче е усетена при "Обединените патриоти", които са загубили над 3 на сто от електоралния си потенциал в рамките на месец. Сега те получават 6,6%.

Засега ДПС се утвърждава като трета политическа сила, като събира 9 на сто подкрепа сред избирателите.

"Воля" продължава стремглаво да губи симпатизанти и вече е под 2%.

Десните са извън парламентарния борд, но като съвкупност "Демократична България"(2%), Реформаторски блок (1,6 на сто) и СДС (0,6) влизат в НС, при едно условие – да се обединят.

Над половината от избирателите (55%) заявяват, че е възможно да гласуват за хипотетичните "Партия на Слави Трифонов"  и "Партия на президента Румен Радев".

Ако шоуменът влезе в политиката със своя формация, към този момент за него биха гласували 29,3%, а ако държавният глава измени на Столетницата и реши да играе соло, получава подкрепа от 41,8 на сто от избирателите.

"Тези избиратели очевидно търсят политическа алтернатива вън от основните политически играчи и тяхното поведение при едни избори е непредвидимо. В този смисъл твърденията на президента, че едни избори ще възпроизведат съществуващата в момента картина, не почиват на познаването на обществено-политическите нагласи в обществото", настояват социолозите от "Медиана".

От данните им става видно още, че само за три месеца хората, които считат, че е добре кабинетът да изкара пълен мандат, са намалели осезаемо. Към момента разликата между тези, които биха желали пълен мандат за правителството (37%) и желаещите то си отиде предсрочно (29%) е само 8 на сто.

Спада и общата оценка на работата на кабинета ("Среден" – 3.29), като за сравнение през май месец тя е била отново "Среден", но тогава 3,44.

Намаляват и оптимистичните нагласи и се увеличава песимизмът по отношение на непосредственото бъдеще за българина.

"Вероятно, влияние оказват и очакванията за покачването на цените на енергоносителите в зимния период", заключават социолозите.


571
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
453
2
 
10
 
! Отговори
П.Петров преди 6 месеца
Радан Кънев сгреши, тръгна да прави принципна коалиция с безпринципни хора, надявам се да е разбрал, че е невъзможно, след като си подаде оставката от председателския пост на ДСБ!
Принципна политика, партия и коалиция се прави от принципни хора и всякакви компромиси и безпринципност струват скъпо, защото доверие може да се спечели винаги, но се губи ЗАВИНАГИ!
452
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
ама разбрали ли са се вече кой ще е президент, кой - премиер?
451
5
 
10
 
! Отговори
VIDA преди 6 месеца
Тези двамата - да направят една обща партия и без това имат обща "секретарка". Ха ха ха....
450
2
 
9
 
! Отговори
П.Петров преди 6 месеца
До Анонимен 444
Тези неща в медиите на Пеевки ли ги четеш ?
Христо Иванов единствен положи усили да намали политическата зависимост на ВСС и ГЕРБ,БСП и ДПС( каква нелепа случайност само) го бламираха и сам си подаде оставката, защото разбра, че с ГЕРБ е невъзможно!
С Трайчо Трайков беше същото - поканиха го в МС защото е професионалист, видя, че не може с ГЕРБ да си изпълнява съвестно задълженията и си тръга.
Лозан Панов и Кристиян Таков(лека му пръст) публично извадиха на показ недъзите на правната ни система!
449
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
447 - точно в гората ако си, не виждаш дърветата.... Казал го е Шекспир.
Че за да видиш дърветата, трябва да излезш от гората
448
4
 
13
 
! Отговори
Да оставим преди 6 месеца
настрана морала на Слави или уменията му да ръководи- нека оценим нещо реално - неговата екипност. Днес няма партия която може да вземе петдесет плюс един процентаи да управлява сама. Тоав означава екипност. Слави не е екипен играч, той постояно се налага. Вижте колко хора си тръгнаха от него. как ще работи утре - като не му хареса нещо, нови избори?
447
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Борисов е премиер, защото на огромна група българи той се харесва .Той може да не се харесва на мнозинството, но тоав мнозинство не може да се обедини срещу него и той побеждава. ОСвен тоав е съмнителон че експертите ще ни решат проблемите.
Експерти имаше и при НДСВ, и при кабинета на герджиков. Дянков също бе експерт.
446
3
 
1
 
! Отговори
Едо преди 6 месеца
НЯМАМ НИКАКВО НАМЕРЕНИЕ, ДА ВЛИЗАМ В ЛИЧНИ СПОРОВЕ. ПИША ПРИНЦИПНО. КОЙТО ИМА ОЧИ ДА ГЛЕДА, НЕКА ВИЖДА И КОЙТО ИМА УШИ ДА СЛУША, НЕКА ЧУВА. АКО СИ В ГОРАТА, ВИЖДАШ НЯКОЛКО ДЪРВЕТА, А ЗА ДА ВИДИШ ГОРАТА, ТРЯБВА МАЛКО ДА СЕ ИЗДИГНЕШ. ТОВА ДУХОВНО ВИЖДАНЕ, ЧУВАНЕ И ИЗДИГАНЕ ТИ СЕ ДАВА САМО И ЕДИНСТВЕНО ОТ БИБЛИЯТА, КОЯТО Е ВЯРНОТО И БЕЗПОГРЕШНО СЛОВО БОЖИЕ. ДАВАМ ОПРЕДЕЛЕНИЕ ЗА ,,ФАНАТИЗЪМ": НЕБИБЛЕЙСКА ВЯРА. В ТАЗИ ГРУПА ПОПАДАТ И Т.Н. ПРОФЕСИОНАЛИСТИ, КОИТО, ВИДИТЕ ЛИ, СА ПАНАЦЕЯТА НА... следва..
445
1
 
16
 
! Отговори
П.Петров преди 6 месеца
До Анонимен 442
Защото не сте много умен(модераторът щеше да изтрие, каквото всъщност бих ви казал)!
В парламента се приемат ЗАКОНИ, не се плагиатства сръбско, гръцко,турско и румънско, нито се правят кавъри на народни песни, нито се пее чалга, а още по зле би било парламентът да се превърне в пошло просташко шоу, за още по проста и просташка публика!
С явната си подкрепа за Първанов, Кунева и Кобургготски, Трифонов многократно е доказал, че няма интелектуален потенциал да определя кой да управлява България!
444
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Не можете да разбереет очевидното - всички тези политици, които минаха не се появиах от нищото .Политици ги създаваме НИЕ. Те са еманация на НАС. Това че 33 процента гласуват за Герб, означаав че толкова хора се отъждествяват с мутренското държане.
Ако има 25 процента привърженииц на БСП - толкова хора се отъждествяват с тази партия. Тези проценти не падат от небето.
443
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
440 - хахахаха . Хр. Иванов бе във властта. Той не е екипен играч . Ако иска да прокара идеите си трябав да търсим консенсус с всички партии, за да получи пне 180 гласа, а той вървеше с рогата напред. Така нищо няма да стане. Радан Кънев е причината да се разпадне РБ. Постояно се тикаше напред, не миряса. за Лозан Панов има големи съмнения за корупция. А Трайчо Трайков е подставено лице на няколко големи компании в зеленото енерегоподаване.
442
14
 
19
 
! Отговори
акъл преди 6 месеца
Вие клоуни ако си мислите, че Радев е читав политик или пък че Слави има половин акъл сте в такава дълбока заблуда, че оправия за вас няма.
441
22
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Аз ще гласувам за Трифинов!
440
0
 
5
 
! Отговори
До 429 преди 6 месеца
Напълно съм съгласен с теб,но трябват действия,не само констатации.
439
6
 
9
 
! Отговори
П.Петров преди 6 месеца
До 433
Така е, но все още вярвам, че в България има принципни и почтени професионалисти, на които простите се.ляндури не са им дали шанс да покажат на какво са способни да направят за България и който и да е прост, нагъл, селски тарикат(Борисов,Доган,Първанов,Трифонов,Бареков,Марешки и т.н.) не може да определя кои са те. Това може да го направят само много други почтени, компетентни,интелигентни професионалисти.
Имам обосновано предположение, че Христо Иванов, Трайчо Трайков, Лозан Панов и Радан Кънев са такива
438
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Тези избиратели са полудели,ако това е вярно !
България,няма шанс да се оправи бързо, защото проблема не е, толкова в управляващите, колкото в огромния брой неуки, неможещи и зле възпитани хора !
Катастрофите се предизвикват, не от лошите пътища, а от невнимателно шофиране и нелогично поведение на пътя!
Само зле разсъждаващи хора, не могат да го проумеят !
437
1
 
12
 
! Отговори
П.Петров преди 6 месеца
До Анонимен 432

Точно поради тази причина днес завършвам неперсоналните си коментари със "се.ляндурии прости".
Защото простите се.ляндури трябва да разберат, че дребните селски хитрости и тарикатлъци не са показател за интелигентност и професионални умения ако не иде реч за работа с добитък! Ако някой си замълчава на такива селски тарикатлъци не е защото е "балък", а защото не може да повярва, че такава безмерна тъпота може да се всели в човешка форма.
Гласува се за принципни, честни, компетентни професионалисти и се следи да изпълнят обещаното!
436
3
 
13
 
! Отговори
рубли дрънкат преди 6 месеца
до Анонимен 435

Патриотите са коне с капаци и нищо смислено няма да свършат. Айде да ги прежалим тея три морета най-сетне и да се хванем на работа. Книжните плъхове също могат да вкарат престъпниците в затвора, ако си вършат работата съвестно.
435
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Виновни са всички партии, които управляваха след 1989 г., но последните 10 години на власт бяха ГЕРБ-ерите, положението стана по-зле, затова е редно те да понесат политическата отговорност, ако имат поне малко остатъци от морал.
В което силно се съмнявам............по-скоро нямат морал!
434
15
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Давайте минуси, колкото искате, но България остана само територия..............държавността е унищожена..............гарантирано от ГЕРБ!!
Айде сега, почвайте с минусите!!!