Горанов попари чиновниците: 10%, но не за всички!

Увеличението – според приноса им, диференцирано
Обновена: 12 сеп 2018 14:07 | 12 сеп 2018 11:23, Веселина Йорданова
81
Горанов попари чиновниците: 10%, но не за всички!
Снимка: Dnes.bg

Около 433 хил. заети в бюджетната сфера ще получат увеличение на заплатите си от 1 януари.

Макар вчера премиерът Бойко Борисов да анонсира, че то ще е с 10%, днес финансовият министър Владислав Горанов обяви, че в много администрации то ще е диференцирано - за едни повече, за други по-малко, според работния им принос.

Още по темата
По думите на финансовия министър ръстът с 10% няма да е "на калпак" за военнитe например.

При заетите в средното образование увеличението ще бъде с 20%, какъвто ангажимент бе поет.

Ръстът с 10% средно ще струва на хазната 1 млрд. лева или 1% от БВП. Такова повишение на заплатите – за всички заети в бюджетната сфера, не е правено от 2008 г.

Според Горанов това е добра новина за пазара на труда, защото имаме едно от най-ниските нива на безработица и трудно се намирали качествени служители в администрацията.

"Очакваме това увеличение на възнагражденията да повлияе положително на целия пазар на труда, като изтласка и останалите доходи в страната", коментира той.

Владислав Горанов напомни и че от увеличените разходи за персонал приходите в социалните и здравноосигурителните фондове също ще се увеличат.

В отговор на въпрос той посочи, че няма връзка между ръста на заплатите в администрацията и начина, по който се осъвременяват пенсиите. Министърът отрече увеличението да има връзка с предстоящите догодина избори с аргумента, че това се случва почти всяка година.

Владислав Горанов пресметна, че в края на август излишъкът в бюджета е близо 2,5 млрд. лв. Това се дължало на по-добрата събираемост на приходите и забавяне на част от разходите, свързани с цикличността на инвестициите и спецификата на строителния сезон.

Финансист №1 уточни, че се подготвят няколко модела за промяна в здравната система. Вариантът за допълнителна здравна застраховка бил елемент в един от тях. Моделите ще бъдат представени до края на месеца в парламента от здравното министерство, а обсъжданията тепърва предстоят.

Личното мнение на Владислав Горанов било за демонополизация на НЗОК с даване право на избор на осигурените дали да се осигуряват в НЗОК или в частно дружество.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стига с тез чиновници, намалете ги ,една част от тях седат само на стола пред компа . Така е във всяка община и нагоре. На тез които ще останат дайте. На полицаите дадохте още ли ще дадат? за да глобеват за било и небило. Дайте на работеща икономика , дайте на производителите на селско стопанска продукция, те пълнят бюджета. Като нема икономика има нови данъци които всички ще плащаме .
69
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На вашите тъpтeu - 10 % отгоре. На тези, които вършат работата - дебел корен. Ясно.
68
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ооо, жалко, мноооого жалко! Само 10% за нищоправещите? Че те още повече ще нищоправят. То цялата ни държава е изтъкана само от разни бюджетни, чак се чудя от къде идват вече постъпленията в хазната.
67
4
 
4
 
! Отговори
iceblast88 преди 5 години
Хайде ако искаме да водим правилна политика и да вдигаме доходите, да премахнем данък вход или данък изход на доходите на хората-известни като Данък Общ Доход (ДОД) и Данък Добавена Стойност (ДДС).Така хем всички ще го усетим, хем работодателите няма да са против защото разходите им не се променят.СТИГА ВЕЧЕ С ДЪРЖАВНИТЕ ***, ИСКАМЕ СЪКРАЩАВАНЕ НА РАЗХОДИТЕ ЗА ЗАПЛАТОПОЛУЧАТЕЛИТЕ И ОТ ТАМ НАМАЛЯНЕ НА ДАНЪЧНАТА ТЕЖЕСТ ЗА ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ. 100 000 СЪКРАТЕНИ ДЪРЖАВНИ ХЪХРЯКА=10% по високи заплати
66
3
 
1
 
! Отговори
iceblast88 преди 5 години
Така, нека да сметнем нещо: 1100000000 делено на 12 месеца = 91666666, делено на 115,5 (средно увеличение) = 793650 човека. За кое точно да се хванем, лъжата за увеличението от 115,5 или за средната заплата на работещите в бюджетната сфера или за бройката на работещите в тази сфера? Добре е да се опитват да ги изкарват наполовина на колкото реално са, но поне да се опитват да скрият реалните цифри малко по добре.
65
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Откакто гроп е на власт, ми прави впечатление, че тия, които те са си назначили като цяло са много некадърни и като цяло печелят всички конкурси из държавата и стават началници, по-големи началници и мега началници. Почти няма човек който да има заслуги и да е издигнат. Характерната им черта е мачкат подчинените и са некомпетентни - българи, причината за това състояние не е в чиновниците а в НЕГАТИВНИТЕ ПРОМЕНИ СРЕД ТЯХ, ОСЪЩЕСТВЕНИ ОТ ПОЛИТИЦИТЕ ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ ДЕСЕТ ГОДИНИ.
64
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те гербавите топачи в администрацията не им пука за 10 процента увеличение, те си правят проекти и прибират огромни суми и после пътищата са такива хлъзгави като водят директно към моргата. Точно тия ще вземат всички повишения и кариерни бонуси.
63
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До gostЕ той намалява намалява администрацията и така всички разчитащи на постовете си за ги пазят с труд вече са съкратени, останаха най-мързеливите партийни членове накъде да намалява, а има все някой изпада в немилост ще го съкратят и готово.
62
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Патологични лъжци
61
2
 
5
 
! Отговори
ХАХАХХАХА преди 5 години
Както писах вчера - за гербавата тай фа 30 процента, за другите комбинация от три пръста. Това е герберастията.
60
2
 
6
 
! Отговори
Обещават от ГЕРБ преди 5 години
Абе ГЕРБ просто ГЕРБ
59
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе хора, вие наистина ли повярвахте, че това, дето ББ го е казал сутринта, до обяд ще остане същото?
58
4
 
18
 
! Отговори
Непозната преди 5 години
Естествено, че не за всички. Само за верните партийни другари от ГЕРБ, които по правило не си дават много зор да работят. За останалите остава само това да се донастрои обществото срещу тях.
57
3
 
4
 
! Отговори
Ами преди 5 години
Не съм чиновник и коментара ми не се отнася само за държавните служители.
56
4
 
6
 
! Отговори
Уууу! преди 5 години
Затова ли ги започна милионерите?То не бяха Митьовци,Бенчевци,Ветковци за да се усвои 1 милиард за чиновниците.
55
7
 
14
 
! Отговори
Ами преди 5 години
10% не е за хвалене а е пародия.100% вече е друга бира.
54
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Azz - Само чиновниците на държавната ясла ли ядат и плащат сметки? А останалите...?останалите карат скъпи коли, регистрирани като камионетки и правят едни други работи, дет' не са за разправяне!
53
3
 
24
 
! Отговори
65 преди 5 години
Горанов,първо си поемете 100% от болничните ,след това си плащайте всички данъци и осигуровки на държавните служители и чак тогава ,ако има раздавайте.
52
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
433 хиляди "чиновници" били заето в бюджетната сфера. Най-много от тези "чиновници" са учителите - над 155 хиляди, после следват лекарите и останалия медицински персонал - над 100 хиляди. Бой по чиновниците ...
51
8
 
18
 
! Отговори
Azz преди 5 години
Само чиновниците на държавната ясла ли ядат и плащат сметки? А останалите...?