Горанов попари чиновниците: 10%, но не за всички!

Увеличението – според приноса им, диференцирано
Обновена: 12 сеп 2018 14:07 | 12 сеп 2018 11:23, Веселина Йорданова
81
Горанов попари чиновниците: 10%, но не за всички!
Снимка: Dnes.bg

Около 433 хил. заети в бюджетната сфера ще получат увеличение на заплатите си от 1 януари.

Макар вчера премиерът Бойко Борисов да анонсира, че то ще е с 10%, днес финансовият министър Владислав Горанов обяви, че в много администрации то ще е диференцирано - за едни повече, за други по-малко, според работния им принос.

Още по темата
По думите на финансовия министър ръстът с 10% няма да е "на калпак" за военнитe например.

При заетите в средното образование увеличението ще бъде с 20%, какъвто ангажимент бе поет.

Ръстът с 10% средно ще струва на хазната 1 млрд. лева или 1% от БВП. Такова повишение на заплатите – за всички заети в бюджетната сфера, не е правено от 2008 г.

Според Горанов това е добра новина за пазара на труда, защото имаме едно от най-ниските нива на безработица и трудно се намирали качествени служители в администрацията.

"Очакваме това увеличение на възнагражденията да повлияе положително на целия пазар на труда, като изтласка и останалите доходи в страната", коментира той.

Владислав Горанов напомни и че от увеличените разходи за персонал приходите в социалните и здравноосигурителните фондове също ще се увеличат.

В отговор на въпрос той посочи, че няма връзка между ръста на заплатите в администрацията и начина, по който се осъвременяват пенсиите. Министърът отрече увеличението да има връзка с предстоящите догодина избори с аргумента, че това се случва почти всяка година.

Владислав Горанов пресметна, че в края на август излишъкът в бюджета е близо 2,5 млрд. лв. Това се дължало на по-добрата събираемост на приходите и забавяне на част от разходите, свързани с цикличността на инвестициите и спецификата на строителния сезон.

Финансист №1 уточни, че се подготвят няколко модела за промяна в здравната система. Вариантът за допълнителна здравна застраховка бил елемент в един от тях. Моделите ще бъдат представени до края на месеца в парламента от здравното министерство, а обсъжданията тепърва предстоят.

Личното мнение на Владислав Горанов било за демонополизация на НЗОК с даване право на избор на осигурените дали да се осигуряват в НЗОК или в частно дружество.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво значи според приноса, кой го преценява това?С една дума само за наши хора, верни на пратийните повели и с принос към партията и вожда. Ще увеличават на първо място , защотото идват избори и на второ-зима с бясно увеличение на всичко. 10 % ще излязат през носа на всичко живо що мърда в тази държава!
49
3
 
29
 
! Отговори
А преди 5 години
Ще получат не тези които работят добре и компетентно, а по-големите дупедавци.
48
2
 
26
 
! Отговори
gost преди 5 години
Преди да увеличава заплатите да вземе да намали администрацията.
47
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
споко, горанов, след 2 масеца си заминавате с новите цени и сметки, не се пъни...
46
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ГОРАНОВ, ДА НЕ ВЗЕМЕ И ИЗВЕДНЪЖ НЕНАДЕЙНО ДА ТИ СЕ ПРИИСКА И НА ТЕБЕ ДА СИ ПОДАВАШ ОСТАВКАТА., МОМЧЕНЦЕ? ЦАРЯ ДАВА, ПЪДАРЯ - НЕ! ЕЙ ЗА ТВА ВИ ПАДА РЕЙТИНФГА - НАРОДЪТ НЕ ВИ ТЪРПИ ВЕЧЕ ЛАФОВЕТЕ НАПРЕД - НАЗАД! Е, ЩЕ ИМА ИЛИ НЕ ??? ПИТАМ, БОРИСОВ?
45
2
 
2
 
! Отговори
44 и 45 преди 5 години
Прави тръби за 2и 50...хахахаха...
44
2
 
30
 
! Отговори
Смяяхх.. преди 5 години
Единият обещава пред камерите колко е щедър,връзват му се балъците а на другият ден купоят му отрича...голям смех..
43
44
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако не е Борисов доходите щяха да са като при Станишев, а вие го плюете! Пак за него ще гласуваме!
42
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бойко,, знае как се прае"както се пееше в една песньовка. Бойко,,, разклати я тая базука"народа,, граби с пълни шепи" от,, рога на изобилието"! След като даваш пари,, и от нас ще имаш глас"! Пак ти ще ни водиш, напред Бойко и ние след теб!
41
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Балъците бачкаме, превеждаме отчисления в бюджета за да има за 500-те хиляди държавни чиновници от ГЕРБ увеличение на заплатите.... Като сложиш и жените им и децата им - те ти един милион гласа за да държат властта при тех. ГАДОВЕ !
40
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако ГЕРБ искат да си "купят" и следващите избори, да пазаруват от партийната субсидия! Не че и нея я дава някой друг, но да ни дерат два пъти за едно и също вредно нещо - не става!
39
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Както казва един бивш кмет на Младост: "За да получиш, трябва да дадеш". Сега дават на своя електорат, за да получат глас. Народът също получава увеличение - увеличават му здравната вноска, която ще храни застрахователи, вместо здравната система.
38
2
 
14
 
! Отговори
Очакваше се... преди 5 години
Това се очакваше, който е гербер ще гушне 10%,другите по 1-2 %, стига им! Явно идват избори и тези % ще ме стимулират да пусна глас... .
37
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Рейтинга на ББ е спаднал с 6 пункта(33%),а на Радев е 66%,т.е.двойно по-висок.И сега батман е решил да си го вдигне,ама май няма да му се получи.След всички трагични събития напоследък и заради безхаберието на държавата,след тоталното обедняване на народа,продължаващата миграция и липсата на перспектива,баце си отива.колкото и да надува перки.
36
4
 
12
 
! Отговори
за сведение преди 5 години
А ПРЕЗ СОЦА ИМАШЕ ЗА ВСИЧКИ , НО НЕ И ЗА ВСЕКИ.....................
35
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Повишението на заплатите на чиновниците преди избори си е чиста проба ПОДКУП, КОРУПЦИЯ! Как ще мотивират това увеличение? По-добре ли работят чиновниците, повече ли работят, това ние усещаме ли го?
34
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така се купуват избори,уважаеми сънародници.Увеличение на заплатите на 430 000 чиновници и изборите са ти в кърпа вързани.Не е нужно да даваш по 20-30 лв.на тоя или оня етнос.Държавната хазна е щедра преди избори за когото трябва.А вие си мислете,че жеста е безвъзмезден.
33
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тея започнаха да раздават като Станишев! Значи - положението е тъжно! И това доживяхме - харизматичния да си купува народната обич! Преди ни прacкaшe безплатно! В живота е така!
32
2
 
24
 
! Отговори
Мен преди 5 години
А златните концесии какво ще ги правиме?Tези изкарват от България пари ,с които можеше да имаме всички западни заплати /и пенсии/.
31
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези от правителството дали са гледали и слушали Димитър Иванов , който беше вчера в студиото на Цветана Киризова. Ако бяха го направили и разбрали какво каза професора вече трябваше да са се откажат от властта !