Екотаксите за автобусите = скъпи билети

Автобусни превозвачи скочиха, завеждат дела срещу данъка
13 сеп 2018 09:00,
9

Недоволните от въвеждането на нови екотакси за превозвачите прогнозират поскъпване на билетите за автобусите от общинската пътна мрежа.

Според проекта на Министерството на околната среда и водите колкото по-старо е превозното, толкова повече ще плаща неговият собственик при първа регистрация.

Въвеждат се и нови продуктови такси за някои категории нови превозни средства. Някои от промените вече са влезли в сила.

Според Петър Захариев от Националното сдружение на автобусните превозвачи обаче тези екотакси вече са платени при произвеждането на автобуса и е незаконосъобразно да се въвежда такъв данък.

"Няма такава практика в Европа като цяло. Купувайки автобус от една за друга, никъде не се заплаща такава продуктова такса. Незаконосъобразна е, защото си противоречи с други закони. Някои заинтересовани страни вече са завели дело и са оспорили таксата в съда. Ако не намерим решение в България, ще се стигне до Европейския съд, където ще имаме успех", категоричен бе Захариев пред Bulgaria ON AIR.

По думите му екотаксата вече е въведена от 26 юли и фирми, закупили си автобуси от друга държава, вече са платили близо 2300 лв.

"Всички допълнителни разходи се отнасят към капиталовите разходи. Съответно това може да се отрази върху автобусния билет. Някои сметнаха, че с 5% може да скочи билетът заради тази допълнителна такса. Може да има преориентация към други транспорти, ако още малко поскъпне билетът", допълни още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
тя печелят по десет бона на курс от автобус. Предлагат отвратителни условия - Уинион ивкони например със своите шофиори пехливани и вечно неработещи химимчески тоалетни препълнени с безалкохолни за продажба. Иначе явно малко печелят горките. Ало ? НАП -кафето по евро чашката а не се дават бончета нито има някакъв апарат свързан с вас. КО ПРАИМ СЯ ???
7
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Безплатен обят няма.За всяко превозно средство си има пътници.Колкото повече различни превозвачи. Толкова по добре.
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ловеч-София-Ловеч - 30 лева с автобус или 50 с кола. Кое ще предпочетете? Да вдигат и да продължават да плачат че няма клиенти и че UBER-ите са им подбили цените
5
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези да не лаят много за някаква еднократна такса, понеже като се вдигна бензина и нафтата преди няколко години си увеличиха цените, но когато паднаха не си ги намалиха и те, а си правят пас. Да си избият парите от там.
4
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи аз мога да плащам такава такса на "рециклиращото лоби", а те не могат?
3
1
 
7
 
! Отговори
Здравейте преди 5 години
Какво защитавате само фирмите ами хората където плащат 14лв София Пловдив а не 7 ами колани кога ще има която фирма не може да затваря какво ще ревем за тях
2
0
 
16
 
! Отговори
Щерю преди 5 години
Играем в нечестна игра - работим за без пари и постоянно увеличават цените на всичко! В един момент - то просто няма смисъл от труд...
1
2
 
20
 
! Отговори
Freefly преди 5 години
За 3 курса София-Бургас избиват тази такса, това ли им е големия проблем. Само търсят причина да вдигат цените на билетите. А бакшишите защо ценообразуват спрямо цената на бензина а карат на газ и метан? Такси на бензин няма. Да се приеме закон с каквото гориво ти е колата таксата да се съобразява с него.