Новият модел на здравно осигуряване: Платен живот! 2%, 12 лева...

Експерти коментират предложенията пред Bulgaria ON AIR
13 сеп 2018 10:45,
173

Нов модел на здравно осигуряване и застраховане предлагат управляващите. Вариантите, които в момента са в процес на обществено обсъждане, са два. В първия случай над здравната вноска от 8% се въвежда задължителна вноска от 2%, която трябва да се прави при застраховател.

При втория вариант вноската няма да се увеличава, а всеки здравноосигурен ще плаща задължителна застраховка за лечение в болница, която ще бъде на средна стойност 12 лева месечно.

Още по темата

"Вчера разговарях с министъра на здравеопазването, който твърди, че материал към момента няма, а дискусията със застрахователите ще започне от 25 септември. На практика те биха могли да се включат в модела на здравно осигуряване, въпросът обаче е по какъв начин", коментира пред Bulgaria ON AIR председателят на Асоциацията на дружествата за здравно застраховане Мими Виткова.

Тя обясни, че на първо място, ако управляващите имат такива намерения, трябва да попитат в Конституционния съд, при наличието на задължително здравно осигуряване как се вписва задължителната здравна застраховка.

След това било необходимо да пресметнат при 50% лично участие на гражданите в заплащането на здравните услуги в България, задължителната здравна застраховка как се вписва в тези проценти, тъй като те щели непременно да се повишат.

"След като информацията за предложения нов модел на здравно осигуряване изтече в медиите изскочиха редица въпросителни. Какво ще се случи с всички онези граждани, които държавата следва да осигурява, тъй като и в момента тя не го прави в пълния пакет. Става въпрос за деца, пенсионери, военни, полиция, администрация", коментира финансистът Аркади Шарков.

"От гледна точка на потребителя би било най-добре изцяло да се премахне монопола на здравната каса, за да може всеки сам да избира къде да внесе основната си здравна осигуровка. Рискът от прилагането на този метод е доста по-малък", посочи председателят на Центъра за защита на правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

Вчера финансовият министър Владислав Горанов се обяви за пълна демонополизация на здравната каса и предоставяне на избор за хората дали да внасят цялата си здравна вноска в НЗОК или в частно застрахователно дружество.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
5
 
10
 
! Отговори
Ванката преди 5 години
До Анонимен 91Здравната вноска не ти е по 8% от теб и 8% от работодател, а 8% общо - като ти плащаш 3,2%, а работодателят 4,8%. При 1000лв. средна заплата осигуровките ти са 32лв. И 8% е най-ниската в света осигуравка за здраве. В ЕС здравната осигуровка е 12-14-16% и то за всеки, вкл. децата се осигуряват от родителя, а не от държавата.
112
2
 
8
 
! Отговори
Олег преди 5 години
До бонгоПрограма 20 лв на месец. Мед. сестра може и да няма може и да има. По-интересни за ОПЛ-тата от големите села. Например аз познавам един от едни села м/у Варна и Шумен, който има 6000 пациенти. Там просто наистина съм му завиждал с варненската си заплата на неговите доходи.Т.е. най-добре са лекарите от малките населени места, защото нмямат разходи, а имат много пациенти.
111
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много от българите плащат по 18 лв. Здравни. Е, с 200 лв. какво здравеопазване чакате?! За алкохол, цигари и кебапчета всеки се харчи а за здраве на никой не му се плаща, особено когато е здрав, но всеки, все някога я закъсва със здравето. Тогава какво правим?!? Друг е въпроса, че частни и държавни болници поголовно източват касата с ненужни или неизвършени лечения а това крадене допълнително намаля парите за реално лечение на нуждаещи се.
110
0
 
1
 
! Отговори
Олег преди 5 години
До Анонимен 116Осигурявай се бе - бе бъди алкохолик!
109
5
 
12
 
! Отговори
Олег преди 5 години
Основния проблем в българсото здравеопазване е мисленето и "познанията" на много от лекарите, които са почнали да практикуват през комунизма. Съотвертно са стояли гладни като кучета до 2000 год. и са свикнали хората за тях да са нещо като колорадски бръмбари по картофите и ***. Съответно са станали ОПЛ и получават пари, но акъла им е като от онези години. Друг голям проблем са младите лекари поели примера на старите!Такива дето реват за лаптопа си ако има вирус, а не за пациентите си.
108
20
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не съм защитник на правителството, но стига сте хленчели! Аз се осигурявам на 510 лв. и внасям всеки месец по 40 лв здравни осигуровки. За година, това прави 480 лв. От началото на годината правих операция от дискова херния. Веднъж на уролог, три пъти на невролог, 10 дни физиотерапия, скенер и ЯМР. Модерна медицина се прави с пари. Мислите ли, че тези 480 лв. покриват ползваните услуги!? Апропо, за цигари и бира давам около 1000 на година. Трябва да се плаща повече и да се спре точенето. Това е!
107
9
 
2
 
! Отговори
бонго преди 5 години
До до Олег"Айде сега си направи сметката ако имаш записани 2000 пациента колко пари получава ОПЛ???"---------Получава от капитация към 2400лв, но това е за издръжка на практиката, а не заплата на лекаря. Хайде сега сметни и разходите - мед. сестра и санитар, данъци+осигуровки, режийни, наем, консумативи, оборудване, софтуер, спешен шкаф, такси и застраховки...
106
0
 
30
 
! Отговори
Кратун преди 5 години
Упорито ни теглят към американския модел на здравеопазване. В разултат, както в САЩ, ще имаме хиляди, които няма да могат да си позволят лечение. Всеки европейски модел е по-хуманен от американския. Обаче сме си избрали алчни, жестоки и безжалостни управници.
105
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Т.Е. ще првим хибриден модел - части от американската здравна система наложени в българската НЕработеща система. Пак за ГРОБ да гласувате, и помнете - всеки народ си заслужава управляващите
104
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Платен живот би трябвало да означава държавата да осигурява здравно всички граждани и обществото да се реши да постави таз задача на всяко държавно управление,а по нататък тази осигуровка дали ще бъде предоставена за застраховка тип Живот да се прецени риска за правилно управление на сумите,които ще са около милиард,а пакета какво ще включва да се обяви заради допълнителни осигурявания и застрахования който си реши,а при нормално развитие като фонд може да има бонуси за населението,гражданите де
103
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Убииме ! Обичам те! ---- народа и компира..
102
0
 
1
 
! Отговори
Burzum преди 5 години
На три морета!
101
2
 
2
 
! Отговори
Олег преди 5 години
До до ОлегАз чудесно знам какво получават лекарите от доболничната помощ. Работата ми е била това над 6 години!
100
0
 
2
 
! Отговори
Олег преди 5 години
До до ОлегПознания и детайлно познаване са много разслични неща. Аз имам познания по физика, но не я познавам в детайли изцяло.
99
1
 
12
 
! Отговори
aз съм прост преди 5 години
И затова преглъщам, плащам, живея в недоимък, но се радвам на упраляващите...ако не бяха те и ние не слушахме ......щяхме да станем като в Гърция...де късмет, де късмет....
98
1
 
6
 
! Отговори
Олег преди 5 години
До Chup:Недей писа глупости! Пълни глупости! Няма как да ти се удържат 290 лв. за здраве, нито как да се осигуряваш на пълната си заплата!В България можеш да се осигуряваш най-много на максимален осигурителен доход, който за 2018 година е 2600 лв. 8% от МОД е 208 лв. Да не говорим, че 60% от нея я плаюа работодателя и не се приспада от брутната заплата.Излизането в болнични няма нищо общо със здравната осигуровка така, че НЗОК изобщо не я бърка ползвал ли си болнични или не си. Това е за НОИ
97
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Давай, Бойко !Вдигай цените на всичко !Дери тоя загубен народ. Той те харесва ! ... :)
96
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не може ли да се присъединим към румънската здравна каса като най близка и да ползваме техните болници. И по бързо ще става.
95
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като оня под мен ми мрънка абре другарю ти си с кола за 30000 аз съм с кола за пет и то втора употррба и ми говори глупости изкрадоха горите и земите на хората ние имаме пари горски краде далавери се занимава не се знае какво още аз имам аз правя ли ремонтина село бе
94
5
 
2
 
! Отговори
Кратун преди 5 години
До Анонимен 95. В Германия касата покрива бяла пломба до 4ти зъб и амалгама за останалите. Но аналогията ти с медицината е некоректна. Заболечението не е животоспасяващо. От кариес не се умира.