Новият модел на здравно осигуряване: Платен живот! 2%, 12 лева...

Експерти коментират предложенията пред Bulgaria ON AIR
13 сеп 2018 10:45,
173

Нов модел на здравно осигуряване и застраховане предлагат управляващите. Вариантите, които в момента са в процес на обществено обсъждане, са два. В първия случай над здравната вноска от 8% се въвежда задължителна вноска от 2%, която трябва да се прави при застраховател.

При втория вариант вноската няма да се увеличава, а всеки здравноосигурен ще плаща задължителна застраховка за лечение в болница, която ще бъде на средна стойност 12 лева месечно.

Още по темата

"Вчера разговарях с министъра на здравеопазването, който твърди, че материал към момента няма, а дискусията със застрахователите ще започне от 25 септември. На практика те биха могли да се включат в модела на здравно осигуряване, въпросът обаче е по какъв начин", коментира пред Bulgaria ON AIR председателят на Асоциацията на дружествата за здравно застраховане Мими Виткова.

Тя обясни, че на първо място, ако управляващите имат такива намерения, трябва да попитат в Конституционния съд, при наличието на задължително здравно осигуряване как се вписва задължителната здравна застраховка.

След това било необходимо да пресметнат при 50% лично участие на гражданите в заплащането на здравните услуги в България, задължителната здравна застраховка как се вписва в тези проценти, тъй като те щели непременно да се повишат.

"След като информацията за предложения нов модел на здравно осигуряване изтече в медиите изскочиха редица въпросителни. Какво ще се случи с всички онези граждани, които държавата следва да осигурява, тъй като и в момента тя не го прави в пълния пакет. Става въпрос за деца, пенсионери, военни, полиция, администрация", коментира финансистът Аркади Шарков.

"От гледна точка на потребителя би било най-добре изцяло да се премахне монопола на здравната каса, за да може всеки сам да избира къде да внесе основната си здравна осигуровка. Рискът от прилагането на този метод е доста по-малък", посочи председателят на Центъра за защита на правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

Вчера финансовият министър Владислав Горанов се обяви за пълна демонополизация на здравната каса и предоставяне на избор за хората дали да внасят цялата си здравна вноска в НЗОК или в частно застрахователно дружество.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
стига сте правили нескопосани упражнения на наш гръб. идете и изкопирайте една работеща здравна система от Франция или Германия ,стига счетоводни еквилибристики на Менда Стоянова да прецаква иконом.активтите хора да плащат за едно нещо 3 пъти.
72
0
 
19
 
! Отговори
Олег преди 5 години
Ей сега се вижда каква е разликата между лекарят Москов и финансистът Ананиев! Москов искаше да регламентира, кои заболявания се покриват на 100% от НЗОК и кои на по-малък процент. Ананиев иска само да прибира пари, сякаш тва му е МФ, ама изобщо не смята нещо да дава срещу тях.
71
0
 
7
 
! Отговори
до Олег преди 5 години
Дай определение на понятието "свестен"общопрактикуващ лекар!
70
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако се премахнат Общопрактикуващите лекари ще има повече пари за специалистите лекари.
69
1
 
23
 
! Отговори
Ели преди 5 години
Дайде статистики - колегите икономисти, при 9 милиона население на БГ колко болници е имало, линейки, лекари, мед. сестри и т.н.. Какви пари е имало във фонд Лечение. Аман от пишман "демократи".
68
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има ама друг път. Какво прави той???
67
4
 
2
 
! Отговори
Олег преди 5 години
До Анонимен 59Има много голяма полза от ОПЛ, ако е свестен! Ама то същото важи и за специалиста и за болницата!
66
2
 
19
 
! Отговори
До 53 преди 5 години
Пенсионерите са орязани с голямата ножица от полагаемите им пенсии.Вноските са окрадени още от БКП и са в ръцете на олигарсите приватизатори.Сега остана и да си плащат здравни осигуровки?Ало,нещо ти се губи логиката и умозаключенията!
65
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 53Стига глупости кой ти е казал, че държавните служители не плащат осигуровки? Всичко което плаща всеки друг при тях се удържа автоматично от заплатите им и не могат да не го платят за разлика от "честните" частници.
64
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 62Тия дето бият лекарите и чупят линейките ги избират!
63
1
 
18
 
! Отговори
Ели преди 5 години
До Демократ,Демократее какви "демократични" бръм...и са ти в главата.Кой не е плащал, нали през Соца са ти удържали процент от заплатата ДОД, но там пенсия и здраве ти е било еднин фонд.Нали сега частниците се осигуряваме по СТО лв. на месец.На други места автоматично ти приспадат от % доход.Как да не си плаща българинът.Дори чух, че безработните си плащат?Че пътеките си плащат, лекарствата си плащат, изследванията си плащат - непокрити от ЗК.Що говориш наизуст?Тука има ли икономисти
62
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
О да добавяза Дания.8%е здравната такса от заплатата. Но ако си бил здрав и не се е налагало лечение, тъй като държавата не е проявена от корупция, в края на фискалната година, може да получиш част от тези пари обратно. Не и трябва да ходим в Дания, просто трябва да а оправи страната, да малко повече, като Дания в това отношение.
61
1
 
2
 
! Отговори
Олег преди 5 години
До До 40Колко болнични имаш няма НИКАКВА ВРЪЗКА със здравния модел, здравното осигуряване и т.н. Болничните ги плаща НОИ от осигуровката ОЗМ (Общо заболяване и майчинство), която е доста малка в сравнение със здравната осигуровка от 8%.
60
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Новият модел не казва нищо за тези които не плащат а бият лекарите и им чупят линейките. Същото се отнася и за водата и тока.
59
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До кога ще притискате хората да дават без да получават нищо срещу това ? Всеки знае кои и по какъв начин присвояват парите от касата . Също се знае един личен лекар колко е беден и с колко жилища се е обзавел за да си вложи заплатите . Изнудвачество ,изнудващи и изнудвани .Понеже знаят , че болният човек е принуден да дава за да спре кошмара и болката ...
58
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
WTF!!!!! О..с..рахте се много яко. Да се премахнат общопрактикуващите лекари и НЗОК!!!Само лапат. От общопрактикуващите лекари каква е ползата, А? Освен да висиш по няколко часа пред кабинета им и да си плащаш за всички услуги при тях.
57
0
 
17
 
! Отговори
Олег преди 5 години
До Анонимен 53Паразита в случая е държавата, която не си изпълнява задълженията да внася пари в НЗОК за тези, които осигурява. По-лесно и е да промени закона, че за 5-6 лв те води осигурен, отколкото да плаща колкото трябва.
56
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цял живот внасям здравни вноски и то на сериозна осигурителна сума, обаче като опре да ползвам нещо, се почва: ама то това не се плаща от касата /за лабораторно изследване ства дума/;ама то няма направления, ела другия месец;ама те тия прегледи /профилактични/ не включват еди какво си, само мерене на кръвно и изследване на няколко кръвни показателя, крайно недостатъчни за профилактика, ама то нямаш нужда от преглед при специалист, и аз мога да те прегледам за това / джипито/ Е за чий ги внасям?
55
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 53Паразити в тази държава да искаш.-най-големите *** са тия дето "дават заплати", следа като си им дал труда си! и колкото са "по-нагоре" толкова по-големи *** са, раково образувание - малко, като размер (1-2% от тялото), ама смуче цялото тяло!
54
2
 
23
 
! Отговори
Зина преди 5 години
Откакто медицината се превърна в бизнес вече ще е така.