Радев с призив към ЕС: Ефективност на решенията при кризи!

Президентът ни говори в Рига и за адекватна отбрана
23
Радев с призив към ЕС: Ефективност на решенията при кризи!
Снимка: Президентство

Европейският съюз се нуждае от много по-ефективен механизъм за вземане на решения, особено в кризисни ситуации. Нерядко кризите вече са факт, а в ЕС успяваме да постигнем консенсус за дадено решение след година. Това заяви държавният глава Румен Радев на срещата на държавните глави от групата "Арайолуш", която се провежда в столицата на Латвия, Рига.

Форумът за политически диалог обединява 14 президенти на държави-членки на ЕС – Португалия, Германия, Латвия, Финландия, Италия, Австрия, Полша, Унгария, Словения, Естония, Малта, България, Хърватия и Гърция и тази година е посветен на аспектите на сигурността.

Българският президент подчерта, че дори и при наличието на кризи, които засягат всички държави членки, ЕС невинаги успява да бъде единен и да търси устойчиво и дълготрайно решение. По думите на Румен Радев това с особена сила важи по отношение на миграцията.

"Ако вложим всичките си усилия в превръщането на Европа в крепост и не се обърнем към причините за миграцията, рискуваме да загубим тази крепост. ЕС трябва да изнася не само стоки, но и реално да подкрепи развитието на образованието, културата и социалната стабилност в държавите, от които произхождат мигрантите", подчерта президентът, цитиран от прессекретариата му.

Държавният глава призова страните членки да преосмислят следваните подходи към сигурността, която не зависи само от обмен на информация между службите за сигурност, но и от способността на ЕС да отстоява своите позиции в международен план. Според президента без наличието на адекватен отбранителен капацитет, ЕС не е в състояние да осигурява сигурността на държавите членки в съседните региони, които продължават да генерират рискове и да провокират миграционни вълни.

Трябва да си отговорим и на въпроса дали имаме достатъчно адекватни механизми, за да идентифицираме и предотвратим потенциални кризи както извън ЕС, така и вътре в Европа, в отделните общества и по отношение на днешните социално-икономическите процеси, заяви още Румен Радев.

Държавният глава добави, че държавите в света не се делят на големи и малки, а в зависимост от амбициите и целите, които си поставят в отстояване на своите интереси.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След като оправи ВВС и България, сега ще оправи и ЕС! Хасковско ***!
15
3
 
4
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
Много насериозно се е взел Радев, свикнал вечно да мрънка и да поучава и то назидателно май не го вземат насериозно в Европа!
14
6
 
6
 
! Отговори
Президент-провинциал преди 5 години
Радев има силно провинциално излъчване и като изказ и като външен вид. Първите седем години от живота са най-важни, а той ги е прекарал на село! И това му личи за съжаление!
13
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По *** президент не сме имали от тоя Ал Бънди.
12
10
 
10
 
! Отговори
У преди 5 години
Завистта и злобата са болест. Не сте на ума и възможностите на Президента, а това болиии.
11
6
 
7
 
! Отговори
annybody преди 5 години
Сътвори си тук поредния саботаж а-ла Нинова, Каско Армейков и Гром Озарейков, а сега раздава щедри постулати сред съмишленици. Половин година издържа и се държа достойно, едва наскоро взе да приглася като верноподаник на гръмогласните си "групита".Умен и достоен човек, жалко - какво ли не прави мухъла на политиката дори и от такива като него...
10
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И Румяна Бъчварова ли ще ходи на екскурзията до Ню-Йорк?Бъдещата посланичка в Израел.
9
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ХУБАВО Е КОГАТО ХОРАТА ВЛАДЕЯТ АНГЛИЙСКИ, РАЗГОВАРЯТ СИ НА ЧЕТИРИ ОЧИ, ШЕГУВАТ СЕ, СТАВАТ ПО-БЛИЗКИ.ИНАЧЕ - ПРЕВОДАЧКИ, МЪНКАНЕ , АЛА-БАЛА, ДОСАДНО!а винету може да се чете и на английски!
8
3
 
3
 
! Отговори
огнеборко преди 5 години
Обаждане до спешния телефон 160 (при пожар):- Ало, пожарната ли е?- Да!- В наш'то село има пожар, запали се училището.- Поддържайте огъня, идваме до половин час...- Ама то до тогава ще изгори...- Не се притеснявайте, идваме...
7
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Докато Радев си общува с колегите, Бойко строява отбора на преводачките за така чаканата екскурзия! Добре че беше Натаняху да го уреди! Е, не безвъзмездно, а с цената на своеволно открито консулство. Поне да беше го съгласувал! Но в пожарната такава практика няма.
6
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
евтин цирк.....
5
16
 
15
 
! Отговори
Вуте преди 5 години
Много сте низкоразрядни едноклетъчни амеби,дами и господа-начинаещи тролчета!За да коментирате Българският Президент ...
4
11
 
13
 
! Отговори
Я па я...! преди 5 години
*** как му се смеят тия двамата от снимката. Единия даже го побутва с пръст да каже още нещо смешно.
3
9
 
14
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 години
Подобно на Хулио Иглесиас... - и президентът Радев показва само десния си профил... - лявото му ухо е доста разтеглено от поп Киро...
2
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Г-н президент в кой филм се представяте че играете някаква роля, по р но филм
1
17
 
13
 
! Отговори
Бай Оня преди 5 години
Дрън-дрън общи и безсмислени приказки, вместо да защити Орбан, ала-бала европейска отбрана, все едно импотентен "хей" да скокне, кога цъфнат налъмите!