Умишлено или не? Защо президентът не освободи главсекът на МВР?

Лоша комуникация между институциите видяха някои депутати
13 сеп 2018 16:15,
156
Умишлено или не? Защо президентът не освободи главсекът на МВР?
Румен Радев. Снимка: архив, БТА

Имало ли е умисъл в действията на президента Румен Радев да не подпише указа за освобождаването на главния секретар Младен Маринов и по този начин да се забави гласуването на оставките и назначаването на новите министри? Този въпрос някои народни представители не искаха да коментират, а други видяха в ситуацията лоша комуникация между институциите.

По-рано стана ясно, че държавният глава не е подписал указа за освобождаване на главния секретар, който е кандидат да бъде новият вътрешен министър. Оказа се, че Румен Радев е в Латвия днес и утре и ще може да подпише документа чак другата седмица. Така назначаването на новите министри, което бе в дневния ред за днес, се отмени.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева лаконично коментира действията на президента и обобщи, че това е негово решение. Все пак тя разкри, че е говорила с него вчера по обяд и е останала с впечатлението, че той ще подпише указа за освобождаване на Маринов.

Още по темата

"Вчера по обяд разговарях лично с президента по обяд да попитам кога има намерение да подпише документа. Останах с впечатление, че до края на деня ще го имаме. Но все пак това е негово решение и аз го уважавам и очаквам да постъпи акта в НС другата седмица", каза Караянчева.

Тя настоя и че няма проблеми с комуникацията между институциите.

"Говорим и с премиера, и с министър-председателя, така че нямам причина да се притеснявам от отношенията с първите мъже в държавата", каза тя.

Шефката на НС прогнозира и че ремонтът в кабинета ще бъде другата седмица.

"Ако другата седмица президентът подпише, защото разбрах, че четвъртък и петък отсъства, най-вероятно сряда, четвъртък очакваме документа от него. Когато го подпише, тогава!", каза тя.

От БСП също били изненадани от действията на президента и отдават ситуацията на лоша комуникация между администрацията на президентството и Министерския съвет.

"Това се дължи на лошата комуникация. В тази държава институциите трябва да работят и е хубаво да има комуникация. Не виждам умисъл", каза червеният Драгомир Стойнев, но все пак добави, че е в задълженията на държавния глава да даде разяснение защо веднага не е подписал освобождаването на главния секретар.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров пък коментира, че по този начин президентът блокира желанието на парламентарното мнозинство да избере нови министри, което не било държавнически ход.

Според него обаче това няма да предизвика правителствена криза, като бави указа за освобождаването на Младен Маринов.
 
Сидеров смята, че Радев би трябвало да обясни какви са причините, за да не бъде подписан указът за освобождаването на Младен Маринов.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ призова да не се коментира темата, преди да е ясна фактологията.

"Не знам кога е постъпило в президентството уведомлението. Първо фактическата картина, а после изводите", настоя Карадайъ и заяви, че координациите между институциите не е на ниво.

"Дали сме оценката си за това управление - формулата е грешна и това управление нищо добро не може да роди за нашето общество", заключи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари