Радев в Рига: Активни отношения с българите в Латвия

Обмисля се "пътуващ посланик" да работи със сънародниците ни
14 сеп 2018 19:10, Красимир Ангелов
9

Снимка: Президентство

Българската държава ще направи необходимото, за да поддържа активни отношения със сънародниците ни в Латвия. Ако тази връзка не е жива и постоянно действаща, тя ще се  прекъсне много лесно със следващите поколения. Това заяви президентът Румен Радев, който се срещна днес в Рига с представители на българската общност в Латвия, съобщават от прессекретариатът на президентството.

Държавният глава подчерта, че българските институции обмислят възможността "пътуващ посланик" да работи на място със сънародниците ни в Латвия до откриването на българско представителство в страната. В момента българското посолство в Полша обслужва нуждите на българската общност в Латвия за издаване на български документи.

"Българинът е трудолюбив и почтен и се радвам, че сте утвърдили тази представа за страната ни в Латвия", подчерта на срещата Радев.

Сънародниците ни пък поискаха от президента да бъде създадено българско училище в страната, което да подкрепи усилията на общността да запази своя език и културни традиции. Те подчертаха, че се опитват да популяризират българския език и култура в своя ежедневен живот в Латвия.

Отправен бе призив за откриването на българско дипломатическо или консулско представителство в Латвия, което да улесни издаването на паспорти и други необходими документи за сънародниците ни. По думите им въвеждането на електронно управление в България е необходимост и е крайно време да се случи, за да улесни комуникацията с българските институции.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
0
 
! Отговори
ПЕНКО преди 5 години
РОЗОВ РАДЕВ ,ПРЕЗЛЮДИО ЗЪБ...В ПРЕВОД -"ПРЕЗ И ДЕНТ" , КАКВИ СА ЗАЩИТЕНИТЕ ПРАВА НА РУСНАЦИТЕ В ЛАТВИЯ ПОД ВЪЗДЕЙСТВИЕ НА НАТЮ / 30-40 % РУСНАЦИ /??? ДА В САЩ ВЕЧЕ ИМА САМО 2 % ИНДИАНЦИ -КОРЕНЯЦИ -АБОРИГЕНИ И МНОГО ЗЕМЯ ЗА ДУХОВЕТЕ НА ПРЕДЦИТЕ ИМ !!!!!!!! А... АВСТРАЛИЯ , НОВА ЗЕЛАНДИЯ , ФОРКЛЕНДИТЕ , КАНАДА ,АЛЯСКА ...И... ???
6
1
 
1
 
! Отговори
читател преди 5 години
До Анонименоколо 30
5
1
 
2
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
Радев е изригнал в Рига гледам.
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А няма ли да искаме признаване на българско малцинство там? Все пак имаме една дузина българи там.
3
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пхахаха ! :))))Радев клоуна...
2
1
 
3
 
! Отговори
Oguht преди 5 години
I v Crim imame dosta bulgari...da ide otiva i pri tiah za courage...
1
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И колко българи живеят в Латвия?