Военна ли е обстановката между президент и премиер?

Защо се появи спор кой да води делегацията ни в ООН
Обновена: 14 сеп 2018 22:59 | 14 сеп 2018 21:15, Красимир Ангелов
34

Премиерът Бойко Борисов ще води делегацията на тазгодишната сесия на Общото събрание на ООН. Това е първият случай от 2010 година насам, когато отново Борисов е заставал пред обединените нации.

Съгласно правилника на ООН, държавата може да се представлява от президент, премиер или министър на външните работи. Неписано споразумение между президентство и Министерския съвет гласи, че държавният глава представлява държавата пред ООН, а премиерът - на Европейския съвет.

Тазгодишното решение е взето на заседание на министерския съвет, а причината е европейското председателство, което изтече преди месеци. От президентството обаче обявиха, че то не е е съгласувано с тях. От правителството пък обясниха, че са казали, но не директно на държавния глава.

Журналистът Валерия Велева обясни в студиото на "Денят ON AIR", че борбата между институциите за това кой да иде в САЩ за събранието на ООН се води от месеци и то чрез писма. По думите ѝ екипът на Борисов е решил именно премиерът да отиде тази година, за да представи резултатите от българското председателство и инициативите на страната ни във връзка със 75-годишнината от спасяването на българските евреи.

"Всичко това извежда на преден план не само липсата на комуникация, създаването на военна обстановка по всеки въпрос между премиер и президент. Това избуя и по указа, който не беше издаден за освобождаването", допълни Велева. Според нея този неподписан документ за освобождаването на Младен Маринов от поста на главен секретар, е действие на инат.

Политологът доц. Румяна Коларова пък дори определи като "смешно", че в тази ситуация става дума за неподписан указ за освобождаване, защото при положение, че ставаше въпрос за назначаване, тогава е нормално президентът да има своите съображения.

Относно темата за това кой от първите мъже в държавата трябва да иде на събранието на ООН, тя смята, че ако премиерът е решил, че трябва сам да представи страната ни там, то президентът не би следвало да има съображения.

"Що се отнася до президента, той вече залита прекалено много в посока да казва - "Не" и да критикува", каза още доц. Румяна Коларова.

Видео с целия разговор вижте на сайта на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Война има между бунтовниците и Асад в Сирия, а това е по-скоро махленска свада на два чужди агента, внедрени на различни пистове, пишете минуси колкото щете и без това, за това тия *** избирате и те после ви смъкват кожите, някой ще ми каже ли защо достойния президент и дума не казва за идиотския план на Бойко да вдигне осигуровките и да ни набучи на втори здравен стълб.
28
0
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Няма никаква "война"! Просто на власт. Са Двама държавници.От едно поколение! Единият е бивш военен. С принципи и отстоява законите в БГ! Другия.се държи дерибейски Сякаш някой му е длъжен Да се съобразява с него! Скачал от пост на пост в държавата през годините. И най му харесва на върха. Но от високото се пада лесно. И много боли после! Ще падне някой ден от там!
27
2
 
3
 
! Отговори
Избирател преди 5 години
Като ви чета коментарите съжалявам, че не избрахме дебелата Цеца за Президент поне сега можеше за министър на правосъдието да е някои които да се бори с престъпниците.(
26
0
 
0
 
! Отговори
1во икано 2о акано преди 5 години
тези две малко нужни са като артиййкитръкнати първо за голямата после за малката нужда
25
7
 
2
 
! Отговори
Фен преди 5 години
Бойко и само Бойко!
24
11
 
6
 
! Отговори
Р.Радев??! преди 5 години
По-глу.пав президент от Радев няма. *** на комунистите и Русия. Всички вече разбраха що за стока е. Баба Корни му диктува какво да говори и все едно слушаме нея.Когато говори и не гледам в екрана на TV, имам чувството, че говори някакъв бавнор.азвиващ се - едва-едва, бавно, несигурно, неубедително, само мрънка, почти ме приспива. Не казвам нищо лошо за тези болни хора, но президентът трябва да е мъжествен и убедителен, а не мрънкало. Тотално разочарование!!! Да го сменяме!
23
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И на кой семинар е съ-организатор Боко? За наркотиците? Е, експерта си е експерт! Че КОЙ ако не ТОЙ? Радев в тази област не може да го бие!
22
4
 
5
 
! Отговори
Обективно мнение преди 5 години
И двете са долни куртизанки!Факт е, обаче, че банкенската Тиква е на много по-ниско ниво от Румен Радев. Не подръжавам на нито един от тях.
21
9
 
6
 
! Отговори
Гочи маратонката преди 5 години
Румбурак е такова недоразумение, че просто нямам думи. А с кобилата до него, направо къртят мивки.И сега Деса къде ще си покаже тоалетите?
20
3
 
15
 
! Отговори
Бик Томов преди 5 години
Велева е типичен представител на фелациращата "журналистика", Коларова респективно на фелациращата социология. Нямам какво повече да добавя.
19
4
 
5
 
! Отговори
Х преди 5 години
По нахалният ще отиде на сесията на ООН. Игрите са тънки и добре изработени от Захариева предварително.срещата с Тръмп е между другото на последния семинар за наркотиците.така, че всичко е маймунжулуци и престараване пред Бойко.
18
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Голяма грешка правят и Борисов и Радев, като не сътрудничат повече помежду си, ами слушат и двамата гламавата си администрация.
17
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен - Цялата герберастка Шайка води война срещу Президента, защото им пречи да крадатВижда се обаче обратното, президентът води война с ГЕРБ, защото пречат на БСП да се наместят във властта и да крадат, както те си знаят! Всички видяха и разбраха това от риданията и крясъците на другарката Нинова!
16
4
 
9
 
! Отговори
Шопо преди 5 години
Па нека да оди Еднокнижецо,бе!!!Да видят у Нев Йорк що интелект ,що чудо управлява у Бг!!!
15
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Журналистът Валерия Велева"Краси, стига ни мъчи със неграмотността си. В българският език има родове. Само бай Тошо ни просветляваше със "комунизъма" и неговите производни. Оня професор беше прав - функционални неграмотници!"Спасяването на българските евреи", а бе то българи не останаха в тази страна! Други проблеми няма?
14
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
16, ТИ ИСКАШ БСП, НО АЗ НЕ- ЗАЩОТО ФАЛИРАХА 12 БАНКИ, НАПРАВИХА 2564.4% ИНФЛАЦИЯ, А ПОСЛЕ 12.8%, ЗАЩОТО ОГРАБИХА НАРОДА.
13
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някой коментира преди време,че герберите са изготвили списък за тормоз и убийства над граждани.Луди ли сте да ги оставите във властта?
12
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Искаме БСП,не искаме терора на герберитеее,оставка!
11
10
 
5
 
! Отговори
Браво Р.Радев! преди 5 години
За първи път казвам браво на Р.Радев, че не подписа нарочно указа и развали седянката на БКП/БСП в СПА центъра.Те бяха дошли в Парламента само за гласуването, но Радев ги прецака и те останаха с пръст в уста...Указът е внесен към обяд и му е съобщено, че трябва да го подпише.Очаквало се е това да стане в рамките на деня, до вечерта.Той само е казал: "Ще видим..." и толкова.След това не го е подписал и на следващия ден е заминал за Латвия.Вече е ясно, че това е направено нарочно.
10
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За залязващия Борисов остават само снимките, които да развява днес и да завещае на внуците си утре. От доста време Тръмп му бяга, но хрътката дебне дори с цената на собственото си унижение. И ако го попитате, той изобщо не мисли,че представлява (излага) България! А ТЯ, България може да е бедна, изостанала, но е далеч над жалкия си "представител"! Дано Тръмп и този път не попадне на пропадналия!