Военна ли е обстановката между президент и премиер?

Защо се появи спор кой да води делегацията ни в ООН
Обновена: 14 сеп 2018 22:59 | 14 сеп 2018 21:15, Красимир Ангелов
34

Премиерът Бойко Борисов ще води делегацията на тазгодишната сесия на Общото събрание на ООН. Това е първият случай от 2010 година насам, когато отново Борисов е заставал пред обединените нации.

Съгласно правилника на ООН, държавата може да се представлява от президент, премиер или министър на външните работи. Неписано споразумение между президентство и Министерския съвет гласи, че държавният глава представлява държавата пред ООН, а премиерът - на Европейския съвет.

Тазгодишното решение е взето на заседание на министерския съвет, а причината е европейското председателство, което изтече преди месеци. От президентството обаче обявиха, че то не е е съгласувано с тях. От правителството пък обясниха, че са казали, но не директно на държавния глава.

Журналистът Валерия Велева обясни в студиото на "Денят ON AIR", че борбата между институциите за това кой да иде в САЩ за събранието на ООН се води от месеци и то чрез писма. По думите ѝ екипът на Борисов е решил именно премиерът да отиде тази година, за да представи резултатите от българското председателство и инициативите на страната ни във връзка със 75-годишнината от спасяването на българските евреи.

"Всичко това извежда на преден план не само липсата на комуникация, създаването на военна обстановка по всеки въпрос между премиер и президент. Това избуя и по указа, който не беше издаден за освобождаването", допълни Велева. Според нея този неподписан документ за освобождаването на Младен Маринов от поста на главен секретар, е действие на инат.

Политологът доц. Румяна Коларова пък дори определи като "смешно", че в тази ситуация става дума за неподписан указ за освобождаване, защото при положение, че ставаше въпрос за назначаване, тогава е нормално президентът да има своите съображения.

Относно темата за това кой от първите мъже в държавата трябва да иде на събранието на ООН, тя смята, че ако премиерът е решил, че трябва сам да представи страната ни там, то президентът не би следвало да има съображения.

"Що се отнася до президента, той вече залита прекалено много в посока да казва - "Не" и да критикува", каза още доц. Румяна Коларова.

Видео с целия разговор вижте на сайта на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И да е военна и да не е военна . За обикновеният човек с собствен дейност не е от значение.
8
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не били казали на президента директно. А може би на баба ми?Докога о Борисов ще се правиш на п~ка?Колкото и да позираш и да се фоткаш, колкото и папи да са те галили по главата, не можеш да надскочиш себе си. За три мандата не се постара поне една книга още да прочетеш.Единственото, което може да очаква България като отидеш там е да се разцелуваш с Тръмп. Даже и от Южен поток не можеш да се откажеш, за да се харесаш, че вече свърши тая работа преди 5 години.
7
4
 
39
 
! Отговори
хайлази и паразити преди 5 години
К`во председателство? Вече всички са го забравили това председателство, само Борисов още мели за него.От това председателство остана само едно министерство, в което никой не работи и което министерство служи за изхранване на Лиляна Павлова.Но нейното изхранване стана много скъпо за народа.
6
4
 
33
 
! Отговори
гого преди 5 години
Тази Колярова е женския вариант на Томата Биков, все лаячи герберски от класа
5
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тази пишман професорка е известна герболизачка, мадам В пък е известна с посещенията си по пантофи при Доган..Като цяло това са две деградирали и неприятни същества, които едва ли някой би изтърпял да гледа и слуша.
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Интересно мие тая под мен какъв климатик е пуснала въздуха ли топли или само ми бучи за профилактика
3
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
РУМЯНА КОЛАРОВА БЕШЕ НА ПРЕХРАНА ПРИ ПЛЕВНЕЛИЕВ 5 ГОДИНИ.БЕЗПОЛЕЗНА И НЕНУЖНА.
2
8
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цялата герберастка Шайка води война срещу Президента, защото им пречи да крадат.Добре си бяха със *** Шушу мигов.
1
5
 
28
 
! Отговори
БГ Русенско родино преди 5 години
За Румен Радев президента долу Борисов. Борисов със своите убийци уби Румен Андреев шеф полицая на 11 август 2018г. край язовир Искър който полицай щеше да арестува Борисов за престъпните му деяния и групировки.