Борисов отива при Тръмп в Ню Йорк, а Румен Радев не знаел

Премиерът водил делегацията без координация с президентството
Обновена: 16 сеп 2018 08:26 | 15 сеп 2018 20:45, Камелия Цветанова
414
Борисов отива при Тръмп в Ню Йорк, а Румен Радев не знаел
Снимка: Булфото, архив

Премиерът Бойко Борисов ще се срещне с американския президент Доналд Тръмп в Ню Йорк на 24 септември.

Това съобщиха от Министерския съвет, откъдето уточняват, че българският министър-председател е получил лична покана от Белия дом.

Още по темата

Той ще участва в събитие, организирано от американския държавен глава.

България ще е един от съдомакините на срещата на високо равнище "Глобален призив за действие за справяне със световния проблем с наркотиците".

Тази година Борисов ще води българската делегация на 73-то Общо събрание на ООН, което ще се проведе в Ню Йорк следващата седмица, а това според президента Румен Радев не е било съгласувано.

"Проблемът изобщо не е дали ще ходи президентът или премиерът, проблемът е дали се спазва законът, как се вземат решенията, дали се спазва духът на Конституцията", коментира държавният глава.

Президентът поясни, че дадените по този повод обяснения от Министерския съвет не отговарят на истината.

"Министерство на външните работи нотифицира в ООН премиера като ръководител на българската делегация, без абсолютно никакво уведомяване и координация с президентството. Всички други впоследствие срещи и писма са постфактум. А от писмата много ясно личи липсата на съгласуваност", оплака се Румен Радев.

Министърът на външните работи Екатерина Захариева пък вчера обясни, че президентската институция е уведомена за решението българската делегация за сесията на Общото събрание на ООН да се води от премиера Бойко Борисов, а не от президента.

Тя уточни, че е възможно подобна делегация да се води или от държавен, или от правителствен ръководител. По думите ѝ с оглед на българското европредседателство и глобалните теми преценката е била, че е добре тази
година министър-председателят да представлява страната ни в ООН.

За последно Борисов води българската делегация на форума през 2010 г.

Оттогава само държавните глави са били начело на делегацията - първо Георги Първанов, а след него Росен Плевнелиев и Румен Радев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


414
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
322
21
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Фуражката за кво ще ходи в NY? Лицеви опори ли ше прави?
321
24
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Радев що не си сяда на село, ами си тръгнал да се вреш дето не ти е работата.Щеше да си джиткаш с мерцедеса и да си мачкаш инвалидите на воля.
320
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да видим сега като толкова се напъва да ходи , дали Тръмп не го иска там , за да му покаже червен картон.
319
17
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Другарю *** къде се буташ и ти в групата на голмайсторите бе? Виза имаш ли за САЩ - нямаш и няма и да ти издадат! Руските *** никой не ги обича.
318
3
 
19
 
! Отговори
Решетников преди 5 години
И на мен не се обади ,нито пък ми иска разрешение ....
317
9
 
12
 
! Отговори
Е преди 5 години
Този противоконституционен номер вероятно го е уредил Цецинката. Той ходи в САЩ да закусва, а Бокичът само гледа отдалече, облизва се и си закусва у дома. И сега 2 в 1 - хем на президента мръсно, хем на "шефа" четка (телена - насажда го на проблем да гази Конституцията). Пази ме, Боже, от приятели ...
316
3
 
6
 
! Отговори
Авицена преди 5 години
Голям наглед е тоя Бойко .Бил е добър ученик,най-добрият в класа.Мълчи действа и получава отличен от дългогодишния му учител.Само , че учителят е звездичка в небето.Но е бил добър ученик,най-добрият в класа и получава отличен в часовете по естествознание.
315
4
 
10
 
! Отговори
Иии преди 5 години
При цялата тази дандания и интрига с визитата до ny, не ми стана ясно дали Борисов ще бъде участник или слушател на сесията на ООН. Когато се натягаш толкова за такива международни форуми, добре е активно да участваш, а не да се усмихваш само като Мона Лиза.
314
4
 
10
 
! Отговори
Аааа преди 5 години
Нямаше ротации когато катето беше секретарка на росенчо и 5 години наред се кипреха на годишната сесия на ООН. Сега изведнъж катето измисли ротациите, за да се подмаже и направи кефа на Борисов. Хич не й пука, че постъпката й е крайно некоректна. Иначе как може катето ще подържа статуса на мултифункционерна министърка. Става за всички постове.
313
6
 
9
 
! Отговори
Ротация по български преди 5 години
Бойко е "по-хахален " , по-дебел е и има лактите на борец . Без никакво съмнение сега е негов ред . А Радев като военен , да си спазва уставите и "за КОН а" ?
312
10
 
21
 
! Отговори
Корнелия преди 5 години
Пу, язък! Деса няма да може да си покаже тоалетите.
311
13
 
14
 
! Отговори
Така е преди 5 години
Борисов е получил ЛИЧНА покана от президента Тръмп.Какво повече да се коментира?
310
11
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бойко-трафиканта какво прави на този форум?
309
20
 
29
 
! Отговори
Шефа преди 5 години
"Поканения" от Тръмп , тръгва за САЩ като аслан , но ще се върне н.а.***.н!
308
22
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо пък трябва да знае??? Као зависи от него---НИЩО!
307
16
 
18
 
! Отговори
Гацо Бацо преди 5 години
Стига са обиждали политици тия *** долни с измислени епитети.Просто в САЩ не уважават кауни
306
3
 
3
 
! Отговори
6. Днес - провокации преди 5 години
От "24 часа" са задали следните въпроси към президентството: "Дали президентът е информиран за готвени провокации в сградата на "Дондуков" 2 в деня на отворените врати, за каквито МВР вече е предупредило НСО, след като са засечени разговори между мъже, които се готвят да влязат въоръжени в президентството? Според информация в медиите целта на тези провокатори ще е да поискат от президента да обяви извънредно положение в страната - има ли основания за такова действие?"
305
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бойко не е отишъл дасе види с Тръмп а по скоро да се отчете пред демократите и по точно Съвета по международни отношения (Давид Рокфелер ,Алън Дълес и много други). Не е лесно да си играчка на големите
304
1
 
3
 
! Отговори
5. Днес - провокации преди 5 години
От МВР не са коментирали информацията официално. От СДВР обаче са създали организация за спокойното протичане на протеста. Осигурено е достатъчно полицейско присъствие, за да не се допуска нарушаване на обществения ред, съобщиха от МВР.
303
10
 
11
 
! Отговори
4. Днес - провокации преди 5 години
Във Фейсбук пък се появи и извънредно съобщение от две паравоенни милиции - Войнски съюз и БНО "Шипка", които приканват членовете си за мобилизация на състава заради протеста. Това са паравоенни русофилски формирования. Техен лидер е Владимир Русев, който се представя с псевдоним Валтер Калашников. Той се подписва като подполковник, но е старшина от запаса. Истинското му име е Дончо Русев. Владимир е неговото църковно име. Тези милиции организират лагери за военно обучение на млади екстремисти.